Magyarország

2010.03.30. 18:09

Õsztõl újra magyar katonák felügyelik a kabuli repülõteret

<p>Õsztõl fél éven át ismét magyar katonák felügyelik a kabuli repülõteret - jelentette be a honvédelmi miniszter, amikor meglátogatta az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat kedden.</p>

Szekeres Imre hozzátette: jövõ tavasszal 200 fõvel bõvül a magyar kontingens, amely 2011 nyarától folyamatosan adja át feladatait az afgán hatóságoknak

Afganisztánban csaknem 330 magyar katona teljesít most szolgálatot, közülük 230-an Baghlan tartományban. A kontingens feladata egyebek mellett a tartomány újjáépítése és a biztonság erõsítése - mondta a Független Hírügynökségnek a Pol-e-Khumriban lévõ magyar tábor parancsnoka. Boldizsár Gábor ezredes hozzátette: a magyar katonák segítségével hidak, egészségügyi létesítmények és iskolák épülnek. A folyók szabályozásával pedig segítenek elkerülni az áradásokat. A parancsnok jónak nevezte a tartományban lévõ afgánok és a magyar katonák kapcsolatát.

Az észak-afganisztáni Baghlan tartományban, amelyet a magyar erõk felügyelnek, mostanra hivatalosan is eltûntek a mákültetvények - mondta a tábor tanácsadója. Tölli István hozzátette: helyükön most már gyümölcsültetvények vannak, amelyek a következõ 20-25 évben biztosítják a területen élõk megélhetését.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!