Magyarország

2010.03.31. 14:29

Nem indokolt a napozás és a szolárium teljes tiltása egy bõrgyógyász szerint

<p>Nem indokolt a napozás és a szolárium teljes tiltása egy bõrgyógyász szerint. Nagy Zsuzsanna a Magyar Szolárium Üzemeltetõk Egyesületének tájékoztatója után elmondta: bõrtípustól függõen télen és nyáron is szükség van fényhatásra, a lényeg a mértékletesség.</p>

A szakember elmondta: a bõrgyógyászok eddig azt tanácsolták, hogy télen ne szoláriumozzanak az emberek, nyáron pedig egyáltalán ne napozzanak. Holott a fényhiány is okozhat például hormonproblémákat, a közérzet is romlik, nem beszélve arról, hogy az UV-sugarak hatására a bõrben képzõdõ D-vitamint nem lehet gyógyszerrel pótolni. Épp ezért Nagy Zsuzsanna szerint az 1-es bõrtipushoz tartózók kivételével mindenki menjen, ha rövid idõre is a napra, vagy szoláriumba. Hozzátette: koradélelõtt, illetve délután pár percig még naptejet se használjanak, mivel ez az UV védelem miatt a D vitamin képzõdést is megakadályozhatja.

A bõrgyógyász felhívta a figyelmet arra is, hogy a legújabb vizsgálatok szerint a melanoma, a leghalálosabb bõrrák kialakulása nincs összefüggésben a sugárzással. Ezt bizonyítja az is, hogy a melanoma miatti bõrelváltozások akár olyan helyeken is feltûnhetnek, amelyet soha nem ér nap, például a talpon. Igaz, egy másik rosszindulatú bõrelváltozás, a bazalioma valóban egy élet alatt összeadódó sugárzás miatt alakul ki. Az idõsebb korosztály sok tagja küzd ezzel. Viszont a bazalioma a melanomával ellentétben a legritkább esetben okoz áttétet, csak a bõrt érinti és kezelhetõ - tette hozzá.

A szolárium üzemeltetük szerdai közleménye szerint a tudományos fejlõdésnek köszönhetõen a szolárium-technika képessé vált a megfelelõ erejû és összetételû, kontrollált fény elõállítására. Ezen kívül az unió is elfogadta azt a technológiai korlátot, amely mellett szoláriumozni lehet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!