Magyarország

2010.03.03. 18:18

Készül a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program

<p>Várhatóan májusra elkészül a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program. A program elsõdleges célja a fogyasztók bizalmának és egészségének megõrzése.</p>

Fontos elem, hogy az élelmiszereket jobban nyomon lehet követni a teljes élelmiszer láncolatban, így minden szereplõnek kötelezõ a termékekhez felhasznált összetevõk eredetének igazolása - mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) fõigazgatója.

A programot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Élelmiszer-biztonsági Albizottságával készíti közösen a MÉBIH. A várhatóan májusra elkészülõ program elsõdleges célja a fogyasztók bizalmának és egészségének megõrzése. Fontos eleme ennek az élelmiszerek nyomon követhetõségének fokozása a teljes élelmiszer láncolatban. A nyomon követhetõség biztosítása ráadásul az Európai Unió egyik élelmiszerbiztonsági alapelvét is képezi, a gyakorlati kialakítása jelenleg még tart. Az Unió rendelete értelmében az élelmiszerláncolat minden szereplõjének kötelezõ a termékekhez felhasznált összetevõk eredetének igazolása.

A célkitûzések között szerepel a fogyasztásra kerülõ élelmiszerek mikrobiológiai, kémiai, radiológiai és fizikai szennyezõdésének csökkentése is. A program szerint ennek érdekében a biztonságos élelmiszer elõállításához, forgalmazásához szükséges, elérhetõ legmagasabb szintû higiéniai körülményeket kell biztosítani. Az üzemelés során be kell tartani az iparágra kidolgozott "Jó Higiéniai Gyakorlat" alapelveit, a tevékenység szabályozását pedig a HACCP alapelvein mûködõ élelmiszerbiztonsági rendszerre kell alapozni.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!