Magyarország

2010.03.10. 19:04

A benzinár szabná meg a parkolási díjat

<p>A 95-ös ólommentes benzin árához kötné a parkolási díjat a kormány egy szerdán elfogadott javaslatcsomag szerint. Bizonyos területeken pedig nem lehetne díjat szedni - mondta a szerdai kormányülés után Szollár Domokos kormányszóvivõ.</p>

Az új javaslat szerint meghatároznák a parkolási díj legmagasabb összegét, és azt is, hogy milyen feltételek esetén lehet díjat szedni. Nem lehetne díjat szedni például ott, ahol a díjfizetési idõszakban az adott terület átlagos foglaltsága nem haladja meg a 70 százalékot. A foglaltság alapján sorolnák a területeket kategóriákba, összesen négybe: 70, 80 és 90 százalék feletti foglaltságúba, valamint külön kategóriába tennék a közlekedési károktól fokozottan védett területeket.

A legmagasabb díjat az APEH által közzétett elõzõ évi, havonta meghatározott benzinárhoz kötnék, a 95-ös ólommentes benzin literenkénti árának figyelembe vételével.

A törvénymódosítás változtatna a pótdíjazáson is. 15 napon belül a teljes napi díjat, plusz két órát kellene fizetni. Akik pedig mobiltelefonon fizetnek, sms-értesítést kapnának a pótdíjazásról.

Szollár Domokos szerint a javaslatcsomag tiszta és átlátható, véd az "önkormányzati önkény" ellen, megfelel a jogállami normáknak is. A csomagról már a következõ Országgyûlés dönthet - tette hozzá.

Az Alkotmánybíróság 2009 novemberében megsemmisített több, a parkolással összefüggõ jogszabályi rendelkezést megsemmisített 2010. június 30-i határidõvel.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!