Magyarország

2010.02.05. 13:12

Herényi Károly: már most törvénytelen a választási kampány

<p>Az MDF elnökhelyettese szerint már most törvénytelen a választási kampány, mert az MSZP és a Fidesz közterületeken lévõ plakátjainak költsége meghaladja a törvény szerint felhasználható keret nagyságát. Herényi Károly a Független Hírügynökségnek pénteken azt mondta: a sajtóhírekkel ellentétben nem befolyásolja az MDF kampányának finanszírozását az, hogy a héten õrizetbe vették Mesterházy Ernõ üzletembert, aki állítólag az SZDSZ-en keresztül támogatta volna pártja kampányát is.</p>

A Népszabadság pénteki számában írt arról, hogy megzavarhatja az MDF és az SZDSZ választási megállapodását Mesterházy Ernõ szerdai letartóztatása. A cikk szerint nem tudni, honnan lesz kampánypénz, az üzletember biztosított volna ugyanis támogatást a szabad demokratáknak, és a liberálisok állták volna az MDF-es kampány költségének jó részét, miután a két párt megállapodott egymással. Pénz hiányában azonban több olyan jelölt indulása kérdésessé vált, akiknek nincs saját forrásuk, sõt, az ajánlószelvények gyûjtése is bajos lehet, hacsak nem találnak más szponzort - írta a lap.

Az MDF elnökhelyettese pénteken ismét az ígérte, hogy pártja nem lépi túl a törvényben megszabott 386 millió forintos kampánykeretet. Herényi Károly szerint Mesterházy Ernõ letartóztatása nem befolyásolja az õ helyzetüket, a 386 millió forintot elõ tudják teremteni, de azt érzékeltette, hogy abból szerényebb kampányra futja.

A kampányelemekrõl nem mondott konkrétumokat, de véleménye szerinte a hagyományos eszközök kora lejárt, mert drágák és kevésbé hatékonyak, inkább az online népszerûsítést támogatja. Herényi Károly a Független Hírügynökségnek azt mondta: valószínûleg utóbbira fordítják majd a rendelkezésre álló keretük nagy részét, Bokros Lajosnak például lesz saját honlapja. Valószínûleg az MDF-nek is lesznek utcai plakátjai a kampány vége felé, ha lesz erre pénz - tette hozzá.

Az MDF januárban kezdeményezte, hogy az Országgyûlés februárban vegye ismét napirendre a párt- és kampányfinanszírozás kérdését. Ezzel kapcsolatban már van bent egy elõterjesztés, az MSZP-s Tóbiás József jegyzi, némi változtatással ezt javasolják elfogadni, ha a pártok hozzájárulnának a Házszabálytól való eltéréshez. Herényi Károly szerint csak így lenne törvényes a mostani kampány, mert a Fidesz és az MSZP plakátjának költségei már túllépték a megengedett mértéket, de azt nem tudta megmondani, mennyivel.
Az MDF és az SZDSZ budapesti megállapodásáról Herényi Károly azt mondta, hogy az aláírásra kész, de neveket csak a listaállítás idején hoznak nyilvánosságra. A fõvárosi lista élére az SZDSZ javasol jelöltet az MDF egyetértésével. Herényi Károly nem kommentálta azokat az értesüléseket, hogy az SZDSZ-es John Emese lehet a listavezetõ.

Mind a 176 egyéni körzetben megvan már az MDF képviselõ-jelöltje, és elkezdték a bemutatásukat. Az országos lista még formálódik, csak az biztos egyelõre, hogy annak elsõ helyén Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt áll. Herényi Károly szerint a listaállítással még ráérnek, mint mondta, most a kopogtatócédulák gyûjtése a legfontosabb feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!