Magyarország

2008.12.07. 06:53

Fico: Sólyom tud a szlovákiai kisebbségek átlagon felüli jogairól

<p>Sólyom László nagyon jól tudja, hogy Szlovákiában a kisebbségek átlagon felüli jogokat élveznek - állította Robert Fico.&#160;<DIA alt="Magyar-szlovák államfői találkozó Érsekújváron 2008.12.06." height="800" width="960"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Magyar_szlov_k__llamf__337_i_tal_lkoz___rse/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Magyar-szlovák államfői találkozó Érsekújváron 2008.12.06." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A szlovák kormányfő pártszóvivője révén arra reagált, hogy Sólyom László szlovák kollégájával, Ivan Gašparovičcsal folytatott szombati érsekújvári tárgyalásán átfogó kisebbségi törvény elfogadását kérte Szlovákiától.

Sólyom javasolta a szlovák államfőnek: kezdeményezze egy olyan jogszabály megalkotását északi szomszédunknál, amely rögzítené a kisebbségek jogállását. Gašparovič a felvetésre csak annyit mondott, hogy államfőként nincs kezdeményezői hatásköre a törvényalkotás terén.

Sólyom javaslatot tett a kisebbségi ombudsman intézményének meghonosítására is Szlovákiában, ahol általános emberjogi biztos tevékenykedik. A szlovák köztársasági elnök éppen ezt hangsúlyozta: a pozsonyi ombudsman kisebbségi ügyekkel is hivatott foglalkozni, ha ez éppen szükséges.

Fico pártszóvivője révén azt üzente, csak feszültséget kelt, ha a jelenlegi standard emelésére vonatkozó bármilyen javaslattal állnak elő. A szlovák miniszterelnök inkább azt látná szívesen, ha Budapest szigorúbb jogszabályokkal lépne fel a szélsőségesek ellen, és megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy a szélsőségeket Magyarországról "exportálják" Szlovákiába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!