Magyarország

2008.11.17. 14:14

Csalással gyanúsítják a nyíregyházi megszűnt iskolát

<p>Nyíregyháza - Nem tudni, hogy hány tanárának nem fizetett a jogutód nélkül megszűnt sóstóhegyi intézmény.</p>

– A szerkesztőségükhöz eljuttatott rendőrségi határozat másolata szerint a volt Sóstóhegyi Két Tanítási Nyelvű Szakiskola és Szakközépiskola újabb egykori (vidéken dolgozó) óraadó tanára tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mivel féléves óraadó tanárként végzett munkáját mind a mai napig nem fizették ki. „Az ügyben további személyek neve merült fel, akik részére az intézmény munkadíjjal tartozik" – olvasható a Nyíregyházi Rendőrkapitányság november 11-ei határozatában.

Ténybox Élt tíz évet

„...a Science Art Alapítvány 1998. május 22-én alapította meg a Sóstóhegyi Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolát. Az iskola működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének főjegyzője engedélyezte. Az iskola oktatási tevékenységét 26 fő első éves tanulóval 1999. szeptember 1-jén kezdte meg... Az 1998/99. tanév megkezdése előtt a fenntartó 1998. július 31-én állami normatív hozzájárulás iránti kérelmet nyújtott be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatalhoz... ”(Részlet a OBH 7213/1998. számű határozatából.)

Mint arról korábban mi is beszámoltunk: a sóstóhegyi iskola a szabályokat betartva jelentette be megszűnését, diákjait egy másik oktatási intézmény vette át. Ám a hátterben ott maradtak a munkadíjukra váró pedagógusok. Köztük Kiss Bálint, akinek 2007. november 20-án a munkaügyi bíróság jogerősen megítélt 1 millió 836 ezer forintot, amit 15 napon beül kellett volna megkapnia. Az iskola – a volt tanár szerint – kétszer kért 12 havi részletfizetési lehetőséget, de a kérelmüket mindkétszer elutasították. Kiss Bálint nem tudja, hogy emiatt vagy sem, de az tény, hogy időközben nem csak az iskola szűnt meg, hanem az azt működtető Science et Art Alapítvány is. A károsult pedagógus szerint mindez csak azért történt, hogy az iskola és az alapítvány így bújjon ki a fizetési kötelezettségek alól. Tudomása szerint még öt egykori kollégája vár a munkadíjára, közülük egy szintén feljelentést tett a bíróságon. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság a korábbi Kiss Bálint által tett feljelentést, valamint az újat egyesítette, mert „megállapítást nyert, hogy a két ügyben ugyanazon tárgyban folyik a nyomozás, és ugyanazon személyekre irányul a bűncselekmény gyanúja”.

Mohácsi Lászlót, az egykori sóstóhegyi iskola volt igazgatóját hívtuk telefonon, de nem vette fel, vissza sem hívta szerkesztőségünket. A szombaton délután 15 óra 26 perckor küldött (és kézbesített) sms-ünkre sem reagált: ebben is visszahívást kértünk, „nagyon fontos lenne, hogy beszéljünk” kérésünkre válasz sem érkezett. Természetesen továbbra is várjuk, hogy reagáljon a volt kollégái által elmondottakra.

Eltűnt bérek és állami normatíva?

Balogh József, az iskola egykori tanára, akinek félmillió forinttal tartoznak, a következő levelet juttatta el szerkesztőségünkhöz: „a Kelet Magyarország októberi cikkében Mohácsi László nem nyilatkozott a sóstóhegyi két tanítási nyelvű iskoláról. Vajon miért? Talán azért mert elfelejtette kifizetni a tanárokat? (fejenként több százezer forint) Vagy talán azért, mert nem tudja, hogy hová lett az Oktatásügyi Minisztériumtól kapott normatíva, esetleg arra sem emlékszik, hogy mit ígért meg személyesen a tanároknak? Vajon miért volt megtiltva a gazdasági vezetőnek és a tanulmányi osztály vezetőjének, hogy a tanárokkal erről a témáról beszéljenek? Az MTV riportere elől pedig nemes egyszerűséggel elbújtak. Azért nincs itt minden rendben. Ugye?”

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!