Magyarország

2008.07.06. 16:51

Gyurcsány Ferenc: betelt a pohár

<p>Találkozót kezdeményez a legfőbb közjogi méltóságokkal Gyurcsány Ferenc a szombaton történt utcai atrocitások miatt.&#160; <A href="http://kepnezo.hu/members.mon_szerkesztoseg/albums/%C3%96sszecsap%C3%A1sok%20a%20Meleg%20M%C3%A9lt%C3%B3s%C3%A1g%20Meneten/@@slideshow.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://kepnezo.hu/members.mon_szerkesztoseg/albums/Melegfelvonul%C3%A1s%3A%20Molotov-kokt%C3%A9l%20%C3%A9s%20oszlat%C3%A1s/@@slideshow.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az egyeztetés célja számot vetni azzal, hogy a szabad, demokratikus többség miért nem tudja megvédeni magát, illetve az alkotmányos, intézményi és szabályozási keretek miért nem nyújtanak segítséget ebben. A találkozóra remélhetőleg néhány napon belül sor kerül - mondta.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján a kormányfő úgy fogalmazott: elég volt abból, hogy pár ezren félelemben tartják a többséget, és "ellopják" a szabadságot. Ami szombaton történt, az a demokratikus többséget, a köztársaságot veszélyeztető szégyen - mondta. Azoknak kell félni, akik szabadok akarnak lenni abban, hogy megmondhassák, kik ők. Ennek azonban véget kell vetni: a demokratikus többség vegye kezébe életének irányítását, ne gondolja úgy, hogy a történtek csak pár száz embert érintenek, akik most az utcára mentek. Ez nem rendőrségi ügy, nem is a melegeké, zsidóké, vagy cigányoké: ez közös ügy, amelyben ki kell mondani: elég volt - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

MSZP: A nyilvánosság bevonásával tárgyaljanak tovább a gyülekezési törvény módosításáról

Az eddigi zárt ajtók mögötti ötpárti egyeztetések a gyülekezési törvény módosításáról nem jártak eredménnyel - mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek a tárgyalásokat kezdeményező szocialista politikus.

Bárándy Gergely ezért szakmai és civil szervezetek bevonásával nyilvános egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat. A Fidesz és az MDF szerint azonban a törvényt nem módosítani, hanem a betartatni kell. Bővebben...

A kormányfő szerint eljött a jogos önvédelem ideje. Az indulat ellen egy nyitott, demokratikus mozgalmat, a Magyar Chartát kell újjászervezni, amely vár mindenkit, aki úgy érzi, van mit védeni Magyarországon, aki nem engedi, hogy elvegyék tőle az utcát, a tereket és a demokratikus élet jogát - mondta. Gyurcsány Ferenc szeptember 6-ra békés jellegű nagygyűlést hirdetett a fővárosba mindazok számára, akik az erőszak ellen vannak. "Bizonyítsuk be, hogy mi vagyunk többen, hogy elég erősek vagyunk ahhoz, hogy érvényt szerezzünk a demokratikus többség akaratának" - fogalmazott.

A kormányfő még vasárnap találkozott a legfőbb ügyésszel illetve az igazágügyminiszterrel, és csütörtök reggelre minden részletre kiterjedő jelentést kért tőlük a szombati eseményekről.

Kapcsolódó cikkek:

Hét ember van még őrizetben a tüntetők közül
Hét ember van még őrizetben a szombati melegfelvonulásról előállított 57 tüntető közül. A többieket még az éjszaka, vagy reggel elengedték.

Demszky: "Többen vagyunk, akik elítéljük az erőszakot"
"Néhány száz intoleráns, homofób radikális rettegésben akarja tartani a békére vágyó budapestieket" - áll a főpolgármester vasárnapi közleményében.

A Fidesz és az MDF is elutasítja az erőszakot
Az SZDSZ és az MSZP után a Fidesz és az MDF is elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját.

Elhatárolódásra szólította fel a pártokat Fodor Gábor
Elhatárolódásra szólította fel a politikai pártokat Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a szombati eseményekkel kapcsolatban.

Vegyészek vizsgálják a talált savakat, összesen 58 előállított
Vegyész szakértők vizsgálják azokat a savas anyagokat, amelyeket egy Andrássy úti lakásban találtak szombat délután, a melegfelvonulás előtt nem sokkal.

Tóth Gábor: "A rendőrök jól végezték a dolgukat..."
A főkapitány szerint a rendőrök jól végezték a dolgukat a melegfelvonulás kapcsán, ám nem lehetett teljesen megakadályozni a támadásokat.

A szombati demonstrációk összefoglalója
Először megtiltotta, majd döntését felülvizsgálva tudomásul vette a rendőrség a szombati Meleg Méltóság Menet megtartását, amelynek helyszíneihez szinte azonos időben három ellentüntetést is bejelentettek.

Demonstrációk - A melegfelvonulás percről percre
Teljesen lezárta az Andrássy utat a rendőrség a gépkocsiforgalom elől szombaton délután három órakor a melegfelvonulás és az ellentüntetések miatt. A kordonokat már korábban felállították, péntek éjszaka óta parkolási tilalom is van a környéken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!