Magyarország

2008.06.07. 15:05

SZDSZ-elnökválasztás: Fodor Gábor lett az elnök

<p>Budaörs - Rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést tart szombaton az SZDSZ Budaörsön.</p>

17:53 - A Fidesz az előrehozott választásról egyeztetne Fodor Gáborral

A Fidesz készen áll arra, hogy egyeztessen az SZDSZ új elnökével, Fodor Gáborral, az előrehozott választások érdekében - mondta el Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint a kisebbségi kormányzás ellentétes Magyarország érdekével és tisztességtelen az országgal szemben, emiatt mélyül egyre a gazdasági-szociális válság. Ezért az ország érdeke az, hogy mielőbb előrehozott választásokra kerüljön sor - mondta Szijjártó Péter. Ennek érdekében a Fidesz kész egyeztetni Fodor Gáborral.


17:51 - Megválasztották az ügyvivői testület tagjait

A szombati tisztújításon megválasztotta az SZDSZ küldöttgyűlése az ügyvivői testület tagjait. A döntéshozó testületbe az alábbi jelöltek kerültek be: Kóka János (434 szavazat), Demszky Gábor (409 szavazat), Horn Gábor (367 szavazat), Gusztos Péter (359 szavazat), Wittinghoff Tamás (348 szavazat), Gulyás József (347 szavazat), Eörsi Mátyás (342 szavazat), Szent-Iványi István (341 szavazat), Csőzik László (326 szavazat), Béki Gabriella (324 szavazat), Világosi Gábor (283 szavazat), John Emese (279 szavazat). A testületnek tagja továbbá az SZDSZ mindenkori elnöke, vagyis Fodor Gábor is.

Két helyen van változás az ügyvivői testületben a szombati tisztújítás nyomán. A korábbi tagok közül nem választották újra Weinek Leonárdot, Zugló polgármesterét és nem került be Magyar Bálint sem, igaz, ő nem is indult a tagságért. Az üt két új tagja Gulyás József és Csőzik László lett, mindketten szerepeltek Fodor Gábor támogatói listáján. Ugyancsak a "fodoristák" között szerepelt az üt tagságot megszerző Szent-Iványi István, Béki Gabriella és John Emese, Demszky Gábor megválasztását pedig Fodor Gábor és Kóka János is egyaránt támogatta. Horn Gábor, Gusztos Péter, Eörsi Mátyás, Wittinghof Tamás és Világosi Gábor Kóka János üt listáján szerepelt.

Az SZDSZ szombati tisztújításán a 12 ügyvivői helyre összesen 27 jelölt pályázott: Badacsonyi Szabolcs, Béki Gabriella, Bőhm András, Csőzik László, Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Ercsényi Ferenc, Fodor Gábor, Gadus István, Gulyás József, Gusztos Péter, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, John Emese, Kóka János, Kovács Kálmán, Lakos Imre, Léderer András, Skaliczky Andrea, Szent-Iványi István, Szentkuti Károly, Szórádi Sándor, Tolnai Jánosné, Velkey Gábor, Világosi Gábor, Weinek Leonárd és Wittinghoff Tamás.


17:17 - Megkezdődött az Országos Tanács tagjainak megválasztása

Megkezdődőtt az SZDSZ Országos Tanács tagjainak megválasztása szombaton délután, a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén. Az Országos Tanács 20-as listájára 89-en kapták meg a megfelelő számú támogatást, és közülük 73-an fogadták el a jelölést. A küldöttgyűlés korábban a párt új elnökéről, illetve a 12 fős ügyvivői testületről szavazott.


17:14 - Megválasztották az ügyvivői testület tagjait

A szombati tisztújításon megválasztotta az SZDSZ küldöttgyűlése az ügyvivői testület tagjait. A testületbe az alábbi jelöltek kerültek be: Kóka János (434 szavazat), Demszky Gábor (409 szavazat), Horn Gábor (367 szavazat), Gusztos Péter (359 szavazat), Wittinghoff Tamás (348 szavazat), Gulyás József (347 szavazat), Eörsi Mátyás (342 szavazat), Szent-Iványi István (341 szavazat), Csőzik László (326 szavazat), Béki Gabriella (324 szavazat), Világosi Gábor (283 szavazat), John Emese (279 szavazat). A testületnek tagja továbbá az SZDSZ mindenkori elnöke, vagyis Fodor Gábor is.


16:45 - Az MDF és a KDNP szerint Fodor Gábor talán valódi ellenzékbe vezeti a pártot

Az MDF bízik abban, hogy Fodor Gábor vezetésével az SZDSZ valódi ellenzéki párttá válik - közölte Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese. Hasonlóan nyilatkozott Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője is.

Az eddigi belső össze-vissza beszéd után talán végre a valóságról fognak szólni az SZDSZ-ben - ezt várja Hock Zoltán, a Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese a személycserétől. Szerinte a közeli jövőben eldől, hogy az SZDSZ felhagy-e a május eleji koalíciós szakítás óta tartó sodródással, és nem szavaz majd együtt az MSZP-vel. Az MDF-ben azt remélik, hogy Fodor Gábor is kiáll az MDF által is szorgalmazott adócsökkentés mellett.

Az lenne a jó, ha az SZDSZ visszatalálna rendszerváltáskori önmagához, valódi ellenzéki és antikommunista párt lenne ismét, amely fontosnak tekinti az emberi jogokat - mondta Halász Zsuzsa. A KDNP szóvivője szerint a nagyon szoros szavazási végeredmény miatt Fodor Gábornak nehéz dolga lesz. A szóvivő úgy látja, hogy a parlamenti liberális képviselőcsoport inkább Kóka Jánost támogatja.


16:33 - MSZP: továbbra is partnernek tekintik az SZDSZ-t

Az MSZP elnöke és elnöksége gratulál az SZDSZ megválasztott elnökének - mondta Nyakó István szóvivő. Jó, sikeres és eredményes munkát kívánunk Fodor Gábornak - fűzte hozzá. Az MSZP továbbra is partnernek tekinti a Szabad Demokraták Szövetségét, és nyitott a további együttműködésre - mondta Nyakó István, elhárítva annak megválaszolását, hogy várnak-e irányváltást az SZDSZ-től.


14:57 - Első elnöki beszédében összefogást kért Fodor Gábor

Összefogást kért az SZDSZ tagjaitól Fodor Gábor, a párt szombaton megválasztott új elnöke. Mint mondta, a volt elnökökkel együtt arra fog törekedni, hogy sikeres és hiteles pártot teremtsenek SZDSZ-ből. Arra kért mindenkit: hétfőn egy csapatba beállva kezdjék a munkát, hogy az EP választáson és utána a nemzeti parlamenti választásokon sikeresen szerepelhessen a párt, és határozott liberális programmal megkerülhetetlen politikai erő legyen. Fodor Gábor Kóka Jánost is felhívta a színpadra és azt mondta, számít rá. Az SZDSZ leköszönő elnöke azt mondta, a verseny lezárult, eljött az együttműködés ideje. Azt kérte minden jelenlévőtől, fogadják meg, hogy együtt, közösen küzdenek az SZDSZ sikeréért.


14:35 - Fodor Gábort választotta az SZDSZ elnöknek

Fodor Gábort választotta elnöknek az SZDSZ a párt szombati rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén, 346 szavazattal 344 ellenében.


14:17 - Fél háromra várható eredmény

Várhatóan délután fél háromkor lesz eredmény az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén. A küldöttek titkos szavazása negyed egykor kezdődött, és 13 órakor fejeződött be.

Az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése szombaton délelőtt kezdődött Budaörsön. A liberális küldöttek a párt elnöke mellett szombaton megválasztják az ügyvivői testület tagjait és az országos tanács tagjait is. A párt elnöki posztjára Kóka János és Fodor Gábor pályázik. Az SZDSZ azért tart rendkívüli tisztújítást, mert a párt tavalyi választásán visszaélések történtek.

A szombati tisztújításon 753 küldött vehet részt, 11 óráig 680 küldött regisztráltatta magát. A határozatképességhez a küldöttek 50 százalékos részvétele kell, vagyis a küldöttgyűlés döntésképes.


13:59 - További kortesbeszédek a két elnökjelölt mellett

Az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése a két elnökjelölt felszólalása után kortesbeszédekkel folytatódott szombaton Budapesten. Kuncze Gábor és John Emese mellett Gusztos Péter, Szent-Iványi István, Béki Gabriella és Gulyás József liberális politikusok szólaltak fel Kóka János, illetve Fodor Gábor mellett, összesen 20-20 perces időkeretben. Ezután kezdődött a szavazás.

A Kóka Jánost támogató Gusztos Péter arról beszélt, hogy a választás után új kiegyezésre lesz szükség. A küldöttgyűlés döntését elfogadva, nem vonulhat ki senki a pártól, közösen tenniük kell a magukét. Szerinte az SZDSZ-nek tudomásul kell vennie, hogy az egészségügyi reform nem valósult meg, de az adóreformról nem mondhatnak le.

Szent-Iványi István Fodor Gábor melletti beszédében hangsúlyozta: változásra van szükség stílusban, módszerben és tartalomban egy hiteles személlyel, mert a választók csak így hisznek az SZDSZ-nek.

Béki Gabriella kövezetes, elveiért kiálló SZDSZ-t szeretne. Szerinte Fodor Gábor miniszterként bizonyított, ezért támogatja elnökké választását, és ezért kérte a többieket is erre. A liberális politikus úgy látja, ma az SZDSZ erőszakos, arrogáns pártként jelenik meg. Leszögezte: udvariasságra és halkszavúságra lenne szükség.

Gulyás József Kóka Jánost támogató beszédében úgy fogalmazott: az SZDSZ megerősödéséhez fordulatra van szükség. Szerinte hiba volt úgy egy lapra feltenni mindent, hogy az MSZP már kezdetektől fogva sem támogatta az egészségügyi reformot. Az adócsökkentést elérendő célnak tartja, de nem elég beszélni róla, hanem el kell kezdeni tárgyalni a kérdésről - mondta.


13:37 - Kuncze Gábor: Le kell számolni a szocialista fóbiával

Kuncze Gábor egyetért Kóka János elnökjelölttel abban, hogy a koalícióból való kilépéssel nagy lehetőség nyílt meg az SZDSZ előtt. A liberális politikus ezt a párt szombati tisztújító küldöttgyűlésén mondta, Kóka János melletti támogató beszédében. Kuncze Gábor úgy véli: az ország gazdasági stabilitásának megteremtése a fő kérdés, mert ez számos problémára megoldás lehet, de ez nem jelenti, hogy egytémájú lenne a Kóka-féle politika. Arról is beszélt, hogy meg kell a szabad demokratáknak szabadulni a szocialista fóbiától, illetve, hogy konstruktív ellenzéki szerepre készülnek.

Kuncze Gábor úgy látja, nem maradhatott az SZDSZ a koalícióban, mert látszott, hogy nincs lehetőség a liberálisok programjának megvalósítására. Hozzátette: a kilépéssel új helyzet állt elő. Egyrészt megvan a veszélye, hogy sok szavazó haragszik a pártra, másfelől viszont lehetőség nyílt arra, hogy hangsúlyosabban képviseljék programjukat és szavazóikat is.

Az egykori elnök úgy fogalmazott: az országnak szüksége van egy erős liberális pártra, és a koalícióból való kilépés elindította őket ebbe az irányba. Kuncze Gábor azt is leszögezte: le kell számolni a szocialista fóbiával, tehát nem lehet azt mondani, hogy az MSZP a hibás mindenben, és az SZDSZ mindenben sikeres volt.

A szabad demokrata politikus közölte: konstruktív ellenzéki szerepre készülnek, a kormány javaslatai közül támogatni fogják azokat, amelyek beleillenek a liberálisok programjába. Ez azt jelenti, hogy ellenzéki pártként megszavazhatják a költségvetést is, ha azt megfelelőnek tartják.

Kuncze Gábor egyetért Kóka Jánossal abban, hogy nagy lehetőség nyílt meg a párt előtt a kilépéssel. Fő feladatuknak a gazdasági stabilitás megteremtését tartja. John Emese kijeletésére reagálva hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy egytémájú politikát folytatnának, hiszen a kérdés megoldása számos más problémát is orvosolhat.

A liberális politkus beszédében elégedetlenségének adott hangot az elnökjelöltek kampányával kapcsolatban, amely szerinte hasonlított az országra a kettéosztottság miatt, valamint eszközeiben sem volt megfelelő.

Kuncze Gábor hangsúlyozta: nem élet-halál kérdése a mostani elnökválasztás. Támogatni kell a megválaszott elnököt, és nem belső ellenzéket szervezni.


12:39 - John Emese: Nagyotmondás helyett párbeszéd kell

Politikai programja és személye az érv Fodor Gábor mellett valamint az, hogy rossz az az út, amin a párt jár - fogalmazott John Emese az elnök-jelölt melletti kortársbeszédében az SZDSZ szombati tisztújító küldöttgyűlésén. A liberális politikus szerint nem egytémás programra van szüksége a pártnak.

Nagyotmondás helyett párbeszédre kell építenie a jövőben a pártnak - mondta.

John Emese kifejtette: Fodor Gábor a nyitottság programját kínálja, amely biztosíték arra, hogy párbeszéd, nyitottság és nyugalom legyen a magyar politikai életben. Nagyotmondás helyett párbeszédre van szükség a jövőben. A liberális politikus úgy látja, hogy az elmúlt években nagyot ígért a párt, és keveset teljesített. Nem egytémás politikára van szükség - tette hozzá.

Fodor Gábor képes integrálni a pártba, nem lát ellenséget a nem őt támogatókban. Tudatában van annak, hogy a párton belül mindenki véleményére, munkájára és ötletére szükség van - mondta a szabad demokrata politikus. Hozzátette: Kóka Jánost nem a népszerűség-vesztés miatt tartja rossz választásnak, hanem politikája miatt.

John Emese beszédében hangsúlyozta: olyan elnök kell az SZDSZ-nek, akinek nem kell erőlködnie azon, hogy megkülönböztessék a szocialistáktól. Erre pozitív példaként Demszky Gáborfőpolgármester és Kuncze Gáborkorábbi elnököt hozta. Fodor Gábor személye és elképzelései biztosítják az SZDSZ függetlenségét - szögezte le.


12:31 - Megkezdődött az elnökválasztás

Megkezdődött az elnökválasztás az SZDSZ szombati tisztújító küldöttgyűlésén. 11 óráig 680 küldött regisztrált, ők döntenek titkos szavazással arról, hogy Kóka Jánost vagy Fodor Gábort támogatják. A küldöttek csak a tisztújításra érvényes karszalaggal és fényképes személyi azonosító okmány felmutatásával szavazhatnak.


11:57 - Fodor Gábor a változás politikáját hirdette meg

Erőt, nyitottságot és a demokratikus értékek védelmét ajánlotta Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje a párt szombati küldöttgyűlésen a liberálisoknak. Fodor Gábor szerint a sodródás vagy változás között kell választania az SZDSZ-nek, arról kell dönteniük tovább mennek az egy százalék felé, vagy megmentik az SZDSZ-t, és újraépítik a liberális pártot. Mint mondta: ő azok támogatását kéri, akik szerint változásra van szükség.

Fodor Gábor Kóka János adóprogramjával kapcsolatban azt mondta: bár egyért abban, hogy adócsökkentésre van szükség, nem teheti fel az SZDSZ egyetlen lapra a jövőjét és nem láncolhatja magát egyetlen témához. Mint mondta: az SZDSZ-re szükség van, hogy megvédjék a magyar alkotmányt, hogy tiszta legyen a párt -és kampányfinanszírozás helyzete, és azért, hogy nőjön a foglalkoztatás.

Fodor Gábor szerint súlyos tévedésben van az, aki úgy gondolja, hogy az önállósága azon múlik koalícióban van-e, vagy ellenzékben, szerinte ugyanis az az önálló párt, amelyik nem zsarolható, erős támogatottsággal rendelkezik, szabad és az értékek és a meggyőződés vezeti. Fodor Gábor szerint Kóka János az ultimátumok poltitkáját ajánlotta az SZDSZ-nek, azt, hogy vagy megvalósul az egykulcsos adó és az ezermilliárdos kiadáscsökkentés, vagy nem szavazzák meg a költségvetést.

Fodor Gábor arra számít, hogy 2010-ig ellenzékben lesznek, de mint mondta: fel kell készülniük más forgatókönyvekre, így az előrehozott választásokra is. Mint mondta, az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választásokat, ha a pártok megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási vagy az állampolgárságról szóló törvényt.

Fodor Gábor szerint az SZDSZ-nek a párbeszéd pártjává kell válnia, Magyarország ugyanis zsákutcában van, és gúzsba köti a kisebbségi kormány tehetetlensége, "foglyul ejtette a nagypártok kiengesztelhetetlen élet-halál harca".

A nagyotmondás ideje lejárt, most csak a szavak és a tettek összhangja hozhat eredményes politikát - mondta Fodor Gábor, aki szerint a siker kulcsa a nyitott SZDSZ-ben van, amibe az új emberek mellett vissza kell hozni azokat is, akik korábban elfordultak a párttól. "Mert most mindenkire szükségünk van" - tette hozzá.


11:21 - Kóka János tartalmi politikát folytató, független SZDSZ-t ígér

Tartalmi politikát folytató, független, a parlamentbe ismét bejutó liberális pártot ígért megválasztása esetén az SZDSZ küldötteinek Kóka János, a párt szombati tisztújításán. Az SZDSZ jelenlegi elnöke beszédében ismét párton belüli szövetséget ajánlott, összefogást a liberalizmusért, az SZDSZ-ért, az ország sikeréért. Kóka János szerint nem szabad az SZDSZ-nek feladnia tartalmi politikáját. Mint mondta: nem gondolja, hogy politikai szépségversenybe kell beneveznie az SZDSZ-nek, abban ugyanis úgysem tudják felvenni a versenyt a két nagypárttal, a Fidesszel és az MSZP-vel.

Kóka János szerint nem azért csalódtak a liberális választók az SZDSZ-ben, mert túl sok volt a liberális akarat, hanem mert túl kevés volt, ami ebből megvalósult. Kóka János beszédében ismét kitért a párt adócsökkentési programjára is, szerinte ugyanis az SZDSZ mostani erejét felhasználhatja egy bátor adócsökkentésre. Vagy - mint mondta - eladhatják ismét a hatalomért.

Az SZDSZ jelenlegi elnöke az SZDSZ népszerűségvesztését három okban jelölte meg. Egyrészt szerinte Gyurcsány Ferenc úgy tudott minden liberális témát elszívni az SZDSZ elől, hogy nem jutottak közelebb a megoldáshoz, és folyamatosan azt üzente a választóknak, hogy ha a baloldalra szavaznak, csomagban kapják a liberalizmust is. A második okként a folyamatos kompromisszumoknak áldozatul eső reformokat. A harmadik hibának pedig a párt saját önsors rontását jelölte meg. Azt, hogy a borsodi választási csalás után az egész ügyet magára húzta a párt. Kóka János szerint bár a párt emiatt több tízezer szavazót veszített el, a párt nemcsak emiatt és nem most lett kicsi, hanem azért, mert mindig tükröt tartott az ország elé, ami nem mindig volt hízelgő.

Kóka János úgy látja: az SZDSZ-nek nem szabad feladnia a liberális eszmét egy népszerűbb politika érdekében. Ezen a pályán ugyanis amúgy is túlkínálat van, és nem versenyezhetnek sem Orbánnal, sem Gyurcsánnyal - mondta.


10:33 - Megkezdődött az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése - Halda Alízra és Fejtő Ferencre emlékeztek

A liberális küldöttek a párt elnöke mellett szombaton megválasztják az ügyvivői testület tagjait és az országos tanács tagjait is. A párt elnöki posztjára Kóka János és Fodor Gábor pályázik. A küldöttek titkos szavazással döntenek támogatásukról várhatóan negyed egykor. Az SZDSZ azért tart rendkívüli tisztújítást, mert a párt tavalyi választásán történtek visszaélések. A tisztújító küldöttgyűlés elején Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnökeHalda Alízra, az SZDSZ alapítójára emlékezett, aki ezen a héten hunyt el 80 éves korában, illetve megemlékeztek Fejtő Ferencről is.

A szombati tisztújításon 753 küldött vehet részt, közülük 144-en alanyi jogú küldöttek, 604-et pedig a helyi szervezetek választottak meg az elmúlt hetekben. 10 óráig 547 küldött regisztráltatta magát, erre 11 óráig van lehetőségük. A határozatképességhez a küldöttek 50 százalékos részvétele kell, vagyis a küldöttgyűlés döntésképes.

Halda Alízról Kuncze Gábor azt mondta: szeretné remélni, hogy a szomorúság amit halála miatt éreznek, elhozza a megbékélést a szombati napra, hiszen Halda Alíz egyet jelent a párt legnépszerűbb egykori pillanataival. Kuncze Gábor emlékeztetett Fejtő Ferenc közelmúltbeli halálára is. Mindkettejükre egyperces néma felállással emlékeztek a küldöttek.

Az SZDSZ elnöki tisztéért idén is két jelölt versenyezhet: Kóka János, a párt jelenlegi elnöke és tavalyi kihívója, Fodor Gábor.

A 12 ügyvivői helyre összesen 27 jelölt pályázik: Badacsonyi Szabolcs, Béki Gabriella, Bőhm András Csőzik László, Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Ercsényi Ferenc, Fodor Gábor, Gadus István, Gulyás József, Gusztos Péter, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, John Emese, Kóka János, Kovács Kálmán, Lakos Imre, Léderer András, Skaliczky Andrea, Szent-Iványi István, Szentkuti Károly, Szórádi Sándor, Tolnai Jánosné, Velkey Gábor, Világosi Gábor, Weinek Leonárd és Wittinghoff Tamás.

Az Országos Tanács 20-as listájára 89-en kapták meg a megfelelő számú támogatást, és közülük 73-an fogadták el a jelölést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!