Magyarország

2008.05.02. 19:54

Lelőhették volna a Gyurcsány Ferencre játékfegyvert fogó férfit

<p>Budapest - Lelőhették volna a kormányőrök azt a férfit, aki játékpisztolyt fogott csütörtökön a miniszterelnökre - ezt mondja a biztonsági szakértő.</p>

A jogász szerint a kormányőröket emiatt akkor sem vonhatták volna felelősségre, ha utólag kiderül, hogy a férfinél csak játékfegyver volt. A játékpisztolyos fenyegetőt már szabadon engedték, szabálysértés miatt indult ellene eljárás - számolt be az RTL Híradó.

A férfinél egy játékpisztoly volt, ezt azonban első látásra lehetetlen megkülönböztetni egy valódi lőfegyvertől. A szakértő szerint a fenyegetőt akár le is lőhették volna a kormányőrök.
Varga Miklós, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója elmondta, hogy ilyen tömegben a fegyverhasználat esélye nagyon kicsi, hiszen ártatatlanokat is megsebesíthetnek. Mindenesetre a jogos fegyverhasználat lehetősége elvileg benne volt, tehát akár rálőhettek volna, de egy ilyen tömegben ez nem célszerű.

A kormányőrök a jog szerint is lőhettek volna. Magyar György ügyvéd úgy fogalmazott: más országban lehet, hogy a fiatalember temetésére készülnénk, mert van, ahol gondolkodás nélkül lelövik, aki egy tömegrendezvényen a szónokra fegyvert emel. Az ügyvéd úgy tudja: a férfi azt is mondta, hogy "megdöglesz", így ha egy kormányőr lelövi, a törvényesség szabályai szerint meg tudta volna magát védeni.

Az esetről készült felvételeken az is látszik, hogy miközben a férfit leteperték, egyetlen biztonsági ember sem ugrott a miniszterelnök elé, és nem hozták le a pódiumról sem. Annak ellenére, hogy az első pillanatokban nem lehetett tudni, éles fegyver van-e a támadónál.

A kormányőrök utólag is úgy látják, jól döntöttek. Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred megbízott parancsnoka szerint az adott körülmények között a lehető leggyorsabban reagáltak a munkatársai.

A fenyegetőző a rendőrségen arra hivatkozott, részeg volt. A játékpisztolyos férfit néhány óráig tartották bent a XIV. kerületi kapitányságon, utána elengedték, és garázdaság miatt indítottak ellene eljárást.

Előzmény:

  • Fegyvert fogtak Gyurcsány Ferencre
    Fegyvert fogtak Gyurcsány Ferenc miniszterel- nökre az MSZP május 1-I gyűlésén a Városliget- ben. A férfit a nézők között elhelyezkedő bizton- ságiak azonnal a földre vitték, a fegyvert kicsa- varták a kezéből, elvezették a tömegből.

Kapcsolódó cikkek:

  • Politikus bakik:
  • Támadások Gyurcsány Ferenc ellen?
    Nem kommentálják az egyik internetes  oldal információit, miszerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt az elmúlt másfél évben ötször is megtámadták. Gyurcsány Ferenc 2008.04.01.

  • Gyurcsányt egyre kevésbé, Orbánt egyre jobban kedvelik
    Sokat romlott Gyurcsány Ferenc megítélése az elmúlt időszakban, de a jelenlegi miniszterelnököt még mindig inkább újító szelleműnek és hosszabb távon gondolkodónak tartják, mint Orbán Viktort.

  • A legjobb politikus bakik
    A nyilvános bakikat illetően az egykori és jelenlegi politikusok közül is Medgyessy Péter viszi el a prímet, de úgy tűnik a többi közszereplő is kitesz magáért, már ami kínos tévesztéseket és cikis helyzeteket illeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!