Magyarország

2008.03.07. 08:37

Több nő dolgozik, de nagyobb részük munkahelye bizonytalan

<p>Magyarország - Napjainkban több nő dolgozik, mint valaha, de a férfiakhoz képest nagyobb valószínűséggel kapnak olyan rosszul fizetett és bizonytalan állást, ahol nem rendelkeznek szociális védelemmel, alapvető jogokkal és érdekképviselettel - állítja a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (International Labour Office - ILO), a Nemzetközi Nőnapra kiadott új jelentése.<BR /></p>

A Nemzetközi Nőnapra kiadott jelentés szerint az elmúlt évtized során a foglalkoztatott nők száma majdnem 200 millióval emelkedett, és 2007-ben elérte az 1,2 milliárdot, míg a munkavállaló férfiak száma 1,8 milliárd volt. Ebben az időszakban alatt a munkanélküli nők száma is nőtt, 70,2 millióról 81,6 millióra.

A bizonytalan munkahely terhe még mindig nagyobb a nők, mint a férfiak esetében, különösen a világ legszegényebb régióiban. Világszerte, a női munkanélküliségi ráta 6,4 százalékon állt, szemben a férfiak 5,7 százalékos arányával. Minden 100 dolgozó férfire 70 munkavállaló nő jut világszerte.

Az elmúlt évtized során a szolgáltatási szektor vette át a mezőgazdaság szerepét a nők elsődleges foglalkoztatójaként. 2007-ben a foglalkoztatott nők 36,1 százaléka a mezőgazdaságban, míg 46,3 százaléka a szolgáltatásokban dolgozott. Összehasonlításképpen, a férfiak ágazati megoszlása a következő volt: 34 százalék a mezőgazdaságban és 40,4 százalék a szolgáltató szektorban volt alkalmazásban

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedben a gazdasági növekedés szempontjából legsikeresebb régió, Kelet-Ázsia egyben az a régió is, ahol a legmagasabb a nők foglalkoztatás-népesség aránya (65,2 százalék).

A fejlett gazdaságok és az Európai Unió munkaerőpiacán 100 férfihoz képest 82 nő vett részt 2007-ben. Ez az arány világszinten a legkisebb különbséget jelenti. A nők foglalkoztatása 12 százalékkal nőtt, de ez az arány csak 4,9 százalékos volt a férfiak esetében 1997 és 2007 között. Ugyanakkor, a munkanélküliség továbbra is magasabb a nők, mint a férfiak körében, a női és férfi munkanélküliség aránya 6,7, illetve 6,2 százalék. Mindkét ráta alacsonyabb, mint 10 évvel ezelőtt.

Az Európai Bizottság közelmúltban közzétett adatai azt mutatják, hogy a nők és férfiak között fennálló bérkülönbség gyakorlatilag változatlanul 15 százalék maradt az összes ágazatban az elmúlt évek során, és 2000 óta mindössze egy százalékponttal csökkent az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság egy másik, nemrégiben közreadott tanulmánya kimutatja, hogy az összes munkavállaló mindössze alig több mint 44 százaléka nő, de az ő esetükben nagyobb a valószínűsége annak, hogy alacsonyabb pozícióban foglalkoztatják őket. Az Európai Unióban az üzleti vállalkozásokban a vezetői állásoknak - mint a vezérigazgató, igazgató és kisvállalkozások vezetői - csak 32 százalékát töltik be nők. A felső vezetésben alig több mint 10 százalék a nők aránya.

Az Európai Unió az átlagnál jobban teljesít a nők kormányzati részvételét tekintve. A női parlamenti képviselők aránya (egykamarás/alsóház) az 1997-es 16 százalékról 24 százalékra nőtt 2007-re, bár ez az arány még mindig nem éri el az úgynevezett 30 százalékos kritikus tömeget, amely vélemények szerint minimálisan szükséges lenne ahhoz, hogy a nők valódi hatással lehessenek a politikára - olvasható a felmérésben.

Kapcsolódó:
Állásajánlatok - Topjob (www.topjob.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!