Magyarország

2007.11.14. 06:41

Olcsó húsnak...

<p>Nemrég fontos magyar delegáció járt Kínában. A küldöttség egyik prominens tagja Pekingben úgy nyilatkozott: örül, hogy egyre több kínai termék fogy Magyarországon. <STRONG>Kovács Éva jegyzete</STRONG></p>

Gyanítom, nem mindenki osztozik az ő örömében...

Elsősorban például  azok a magyar kereskedők nem, akik kénytelenek lehúzni a rolót, mert képtelenek tartani a versenyt az olcsó, tömegcikknek minősíthető kínai portékával. Szinte végnélküli a skála, számontartani nem, megfizetni azonban már könnyebb a távolkeletről szinte mértéktelen mennyiségben érkező árucikkeket.

A kínai terjeszkedés mostanra fantasztikus mérteket öltött, ma már a korábban elegáns és jó színvonalú termékeket árusító boltok és áruházak is kínai tulajdonban, de legalábbis kezelésben vannak. A baj nem ez.

Sokkal inkább az, amire a kínai kereskedelmi szisztéma épül: olcsó, mutatós, de közel sem tartós áruval megnyerni a vevőt, akik között egyre több a szegény, az olyan vásárló, aki nem a holnapnak, kizárólag a mának él, illetve vásárol.

Nyugodtan mondhatjuk: döntő részük nem teljesen önszántából teszi, sokkal inkább azért, mert a tartósabb, jobb minőséget képtelen megfizetni, ezért nem azt nézi, hogy a gyermekcipő hogyan tartja csemetéje lábát, hanem azt, mi van az árcédulára írva.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!