Kultúra

2012.09.04. 18:56

Szimfonik Live 2.0 - Kiscsillag-dalok Vedres Csaba hangszerelésében

Budapest, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - Vedres Csaba zongoraművész, zeneszerző, a progresszív rock és a klasszikus zene határain egyensúlyozó After Crying egykori tagja hangszerelte át a Kiscsillag három dalát a Szimfonik Live 2.0 című produkció számára; az MR Szimfonikusok és népszerű popzenekarok közös koncertje szombaton lesz a fővárosi Millenáris parkban a Közmédia Napján.

Budapest, 2012. szeptember 4., kedd (MTI) - Vedres Csaba zongoraművész, zeneszerző, a progresszív rock és a klasszikus zene határain egyensúlyozó After Crying egykori tagja hangszerelte át a Kiscsillag három dalát a Szimfonik Live 2.0 című produkció számára; az MR Szimfonikusok és népszerű popzenekarok közös koncertje szombaton lesz a fővárosi Millenáris parkban a Közmédia Napján.

Lovasi András, a Kiscsillag frontembere az MTI-nek a keddi próbán a Magyar Rádió 6-os stúdiójában felidézte, hogy Vedres Csaba az elmúlt időszakban közreműködött a Kiscsillag koncertjein. Hozzátette: kézenfekvő volt, hogy a zongoraművész-zeneszerzőt kérjék fel néhány számuk szimfonikus átiratának elkészítésére. Egy ideje közös zenekarban is játszanak, a Véletlen elnevezésű formáció Lackfi János megzenésített verseit adja elő.

"Még a Kispál és a Borzzal évekkel ezelőtt játszottam szimfonikus zenekarral, a Presszórock című dalunkat adtuk elő közösen, más hasonló élményem nemigen volt, illetve tavaly a Magyar Rádió Szimfonik Live koncerten a Sziget fesztiválon a Budapest Bárral elénekeltem a Szilvafácskát" - mondta az énekes-gitáros.

Vedres Csaba (ex-After Crying) kitért arra, hogy Lovasival előre megbeszélték, mik a főbb elvárásaik a kiválasztott számok szimfonikus hangszerelésénél.

"Ez alapján a Menetszél című számban kiélhettem magam, a Kockacukor adta magát, a minimalista Nagyon megyben viszont fegyelmezettnek kellett lennem, nehogy szétüssem vagy túlhangszereljem" - emelte ki.

Hozzáfűzte, hogy számára egyáltalán nem volt ujjgyakorlat a munka elvégzése, mert klasszikus összhangzattanon nőtt fel, amelynek szabályait az alternatív rockzene nem használja, utóbbi éppen ezért tud eredeti hangzásokat, újfajta akkordmeneteket, harmóniafordulatokat produkálni.

"Komoly kihívás volt a kettőt összeegyeztetni" - mondta.

Lovasi András egy kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a crossoverek készítése a rockzene egyfajta megújulási formája, a világzene műfaja éppen erről szól. Úgy vélte, elkerülhetetlen volt, hogy a klasszikus szimfonikus megszólalás és a popzene újra találkozzon.

"Erre már a hetvenes évek első felében számos kísérlet történt, a progresszív rock például olyan irányba indult, hogy kifejezetten kereste a lehetőséget a találkozásra a szimfonikus zenével. A legelső ilyen talán a Deep Purple nemrég elhunyt billentyűse, Jon Lord nevéhez fűződött, aztán a Yes és Rick Wakeman is csinált ilyeneket" - mondta Lovasi András.

Vedres Csaba maga is zongorázik egy crossover produkcióban, a Kairosz Quartetben, amelyben még két hegedűs, egy brácsás és egy csellós szerepel, és a formáció például az amerikai nu metál egyik kiemelkedő csapatától, a System Of A Downtól is játszik számot.

Mint megjegyezte, a különböző zenék nem megfelelő, hibás keresztezése rosszul is elsülhet, akár giccsbe fordulhat és érdektelenné válhat.

Hangsúlyozta: egész eddigi életében a rockzene klasszifikálásán dolgozott, első komoly zenekara, az After Crying is erről szólt.

"A mostani produkcióban elsősorban arra vigyáztam, hogy megmaradjon a Kiscsillag számainak eredeti karaktere, a hangzás ne legyen hollywoodi, ne szóljon öt hárfa, a hegedűk ne édeskés melódiákat játsszanak" - tette hozzá Vedres Csaba.

Lovasi András elmondta, hogy októberben egy akusztikus turnét terveznek a Kiscsillaggal, és ezen a tervek szerint Vedres Csaba egyik darabját is előadnák. "Csabát későbbi munkáinkba is szeretném bevonni, az ő romantikus, drámai alkata jól jön a Kiscsillagnak, amely egy vicces zenekar, de a hangsúlyokat át lehetne egy kicsit helyezni benne" - fűzte hozzá.

A 2005 óta létező Kiscsillagban Lovasi András (gitár, ének), Leskovics Gábor (gitár, vokál), Ózdi Rezső (basszusgitár) és Mihalik Ábel (dob) szerepel, a csapat eddig három stúdióalbumot készített.

Az MR Szimfonikusok (vezényel: Balogh Sándor) a Kiscsillag mellett a Compact Discóval, az Irie Maffiával, a Péterfy Bori & Love Banddel, a Pannonia Allstars Ska Orchestrával, a Kistehénnel, a Vad Fruttikkal, a Heaven Street Sevennel, a Hősökkel és a Neóval is együtt játszanak szombat este a Szimfonik Live 2.0 című koncerten a Millenáris Parkban a Közmédia Napján.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!