Kazincbarcika hírei

2012.02.16. 07:41

Osztrák vegyigyár épül Kazincbarcikán

Budapest, Kazincbarcika - Vízkezelési vegyianyag-gyárat épít Kazincbarcikán a Donau Chemie.

Budapest, Kazincbarcika - Vízkezelési vegyianyag-gyárat épít Kazincbarcikán a Donau Chemie.

Több mint 180 éves múlttal büszkélkedik az egykori francia vegyipari vállalat, ám lapunk olvasói valószínűleg tavaly szeptemberben hallották először a nevét. Akkor, amikor bejelentették, hogy partnerségi megállapodást kötött a BorsodChemmel és vízkezelési vegyianyag-gyárat épít Kazincbarcikán. A Donau Chemie AG-ről van szó. Egy osztrák családi vállalkozásról, amelynek jelenlegi tulajdonosa 25 évig volt a francia cég vezérigazgatója, majd 1997-ben megvásárolta azt. A társaság ma 10 országban van jelen, 907 embert foglalkoztat, és az elmúlt évben 275 millió euró volt az árbevétele.

Hazánkban 1994 óta működik a leányvállalatuk, ennek ellenére nem sokat tudunk róla. Franz Geiger vezérigazgatót kérdeztük a társaság profiljáról, a BC-vel való együttműködésről és a kazincbarcikai gyárépítésről.

Franz Geiger: Családi vállalkozás, ahol a munkavállalók állnak a fókuszban. A tulajdonosokat nemcsak a profit érdekli, hanem hogy folyamatosan fejlesszék a céget, hosszú távlatokban gondolkodnak. Emellett nagyon fontos számunkra a környezetvédelem. Részben, mert olyan terméket gyártunk, amit víztisztító üzemek használnak, másrészt a termelésnél is ügyelünk a környezet védelmére. Az aktívszenet például kókuszdióból állítjuk elő. Az is, hogy a Borsod-Chembe települünk, hiszen így nincs szállítási távolság és biztonságos is, hiszen nem kell szállítani a veszélyes anyagot.

Mivel települnek a BC-be?

Franz Geiger: Víztisztító vegyianyag-gyárat építünk Kazincbarcikán, s innen szolgáljuk majd ki a magyarországi vevőket és a szomszédos államokat. Az elhelyezkedés rendkívül fontos, ugyanis a szállítási költségek a termék árához képest nagyon magasak, ezért nem mindegy, hogy mekkora távolságra kell szállítani. Ez volt az elsődleges indok, amiért Kazincbarcika mellett döntöttünk, hiszen így ugyanott tudunk gyártani, ahol a sósav keletkezik. A legideálisabb a termelés szempontjából és közel lehetünk a vevőinkhez Magyarországon és a szomszédos országokban egyaránt. (A sósav a BC-ben a gyártás melléktermékeként keletkezik – a Szerk.).

Ezek szerint kiemelt jelentőséggel bír a barcikai üzem az önök számára...

Franz Geiger: Az elmúlt néhány évben évente 8-20 millió eurót fektettünk be a különböző létesítményekbe. 2011-13-ban csak Magyarországon 10 millió euróért ruházunk be. Ebből 6 millió eurót Kazincbarcikán, 4 millió eurót pedig a nagytétényi keverőüzemben, ami a budafoki telepet hivatott kiváltani. Raktárat és töltőüzemet építünk itt. Kazincbarcikán az engedélyek beszerzése után, nyáron kezdhetjük az építkezést és 2013 elején avathatjuk fel az üzemet, ahol 25 ember fog dolgozni.

A sósav megvételére vonatkozó megállapodást megelőzően is volt kapcsolatuk a BorsodChemmel?

Franz Geiger: Magyar leányvállalatunk eddig is vevője volt a társaságnak, csakúgy, mint az ausztriai üzemek.

Mit állítanak majd elő a kazincbarcikai gyárban?

Franz Geiger: Százezer tonna poli-alumínium-kloridot és vas-kloridot állítunk majd itt elő, amit 300-600 kilométeres sugarú körben szeretnénk szállítani. Különböző minőségeket állítunk majd elő, ugyanis minden víztisztítónak más tisztítóanyag kell a szennyvíz minőségétől, összetételétől és tartalmától függően. Ehhez 70 ezer tonna sósav kell.

A hírek szerint évente 250 ezer tonna sósav keletkezik a BC-nél. Mi lesz a többivel?

Franz Geiger: A már említett 70 ezer tonnát Kazincbarcikán használjuk fel. Egy másik mennyiséget ausztriai üzemünkben dolgozunk fel, a többi pedig a piacon talál vevőre. A megállapodás keretében egyébként klórbeszállítói is lettünk a BC-nek.

Hatmillió kezdeti beruházásról szólt az első hír. Ez azt jelenti, hogy lesz folytatás is?

Franz Geiger: Nincs kizárva. Feltéve, hogy úgy fejlődik a piac, mint ahogy reméljük, illetve a BorsodChem tud annyi terméket előállítani, hogy még nagyobb mennyiségben keletkezik sósav. Legalább ennyire fontos azonban az is, meg tudjuk-e győzni a piacot, hogy a mi termékünket vásárolják. Ez esetben van lehetőség a fejlődésre.

Mikorra érik el a teljes kapacitást?

Franz Geiger: Huszonnégy hónap kell, de nehéz előre jósolni.

Milyen szakemberekre van szükség a barcikai gyárban?

Franz Geiger: A menedzsment mellett minőségellenőrzőt, labortechnikust, műszaki vezetőt, adminisztrátort és fizikai dolgozókat veszünk fel.

Hol használják ezeket e termékeket?

Franz Geiger: A termékeket főleg lakossági és ipari víztisztító művek használják fel.

Nem riasztja önöket a hazánkban jelenleg uralkodó gazdasági környezet?

Franz Geiger: Nem. Egy dolog riasztana csak el, ha a politikai környezet nagyon ellenséges lenne a külföldi vállalatokkal szemben, de itt erről szerencsére nincs szó. Senki nem szereti a nehéz gazdasági környezetet, de a nehézségek lehetőséget is jelentenek arra, hogy növeljük a piacon a részesedést.

Négy üzletága van a Donau Chemie AG-nek

Vegyianyag-gyártás: 3 gyártóbázisa van Ausztriában, ahol kénsavat, sósavat, vas-kloridot, poli-alumínium-kloridot és karbidot is gyártanak. A kazincbarcikai az első vegyianyag-gyártó üzem Ausztrián kívül.

Disztribúciós üzletág: Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon vannak keverőüzemek. Budapesten, pontosabban Budafokon különböző vegyi anyagokat kevernek össze a megrendelők igénye szerint. Ezeket különböző iparágak használják fel az élelmiszeripartól kezdve a járműiparon át a fémiparig.

Aktívszén-gyártás: minden olyan iparág számára, ahol filtertechnoló-giát alkalmaznak, hogy a folyékony és gáznemű anyagokból kiszűrjék a káros anyagokat. Ezt a Fülöp-szigeteken kókuszdió héjából készítik, azaz megújuló anyagból gyártják.

Fogyasztói piacra készülő vegyianyag-gyártás: tisztítószerek, szélvédőmosók, folyékony szappanok, kozmetikumok, amit saját márkás termékként árulnak a nagy üzletláncok.

- Uri Mariann -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!