Kazincbarcika hírei

2011.05.26. 08:00

Részvénytársaságos lett a megye

<p>Miskolc - Gazdasági társaságok létrehozásáról is döntött szerdai ülésén a megyei közgyűlés.</p>

A rendhagyó időpontban (a megszokott csütörtök délelőtt helyett szerdán délután) ülésező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés – zárt ülésen – elsőként két nagyreményű gazdasági társaság (zártkörűen működő részvénytársaság létrehozásáról) határozott. Elsőként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Ellátó Szervezete átszervezésével egy gazdaságfejlesztés és intézményellátás céljából zárt körűen működő részvénytársaságot alapítottak, amelynek vezérigazgatójává a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöki posztjáról közelmúltban távozott Márkus Endre Zsoltot, vezérigazgató-helyettesévé pedig Baán Istvánt választották meg. Dr. Mengyi Roland, a közgyűlés elnöke – az Észak-Magyarország kérdésére – elmondta, hogy azt szeretnék, hogy a megszokott ellátószervezeti tevékenységen túl piacképes és a piacon jól eladható szolgáltatásokkal is foglalkozzon a társaság.

Fókuszban az energia

Megalakult egy energiatermelő és hasznosító beruházásokat lebnyolító részvénytársaság is, mert – egyebek mellett – a megyei önkormányzat intézmenyi energiafelhasználást is racionalizálni szeretné és ehhez a megújuló energiaforrások adta lehetőségeket is kihasználni. Mindezeken túl a közgyűlés „áldását adta” a megyei tulajdonban lévő Comitatus Kft. vezetésével egy úgynevezett elismert vállalatcsoport létrehozásához (ez leginkább a holdinghoz hasonló szervezet – a szerk.), amelynek tagjai lettek a Nemzetközi Kerekedelmi Központ Kft., a Kulcs-Tour Nonprofit Közhasznú Kft. és az Általános Vagyonkezelő Kft.

Rendkívüli ülés lesz

Az oktatási témájú napirendi pontok közül levették napirendről a megyei fenntartású oktatási intézmények átszercezéséről szólót, valamint azt az elképzelést, hogy a mezőgazdasági szakképzést folytató iskolákhoz tartozó tangazdaságokat gazdasági társaságba szervezzék. Ezeket a május 30-án délután 3 órára összehívandó rendkívüli közgyűlésen tárgyalják majd.

Ugyanakkor a közgyűlés elfogadta azt az elképzelést, hogy a megyei önkormányzat átvegye hatáskörbe az ózdi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola és az Árpád Vezér Általános Művelődési Központ Szakképző Iskolája által ellátott közoktatási feladatokat. Nem volt ellenszavazat arra a javaslatra sem, hogy 105-ttel bővítsék a megyei idősellátási kapacitást, hogy ezzel is csökkenjen a várólisták.

A közgyűlés elfogadta több helyi önkormányzat közoktatási tervével kapcsolatos megyei szakvéleményt is. Az egyik korábbi kazincbarcikai döntéssel (a Ságvári szakközép általakítása - a szerk.) kapcsolatban – törvényi kifigás címén – a megyei kormányhivatalhoz fordul a testület.

Törvénytelenségeket sejttettek

Pasztorniczky István, a Jobbik megyei képviselője a közgyűlésen az egyebek napirendi pontban bejelentett, hogy frakciója meglátása szerint a megyei közgyűlés első féléves működése alatt összesen 54 rendbeli jogszabálysértést követett el. Mint mondta, képviselőcsoporja ehhez nem akar statisztálni, ezért az ügyeket eljuttatják kivizsgálásra a megyei kormányhivatalnak. Dr. Mengyi Roland elnök elmondta, hogy írásban, illetve a következő rendes közgyűlésen szóban is válaszolni fog a felvetésre. 

ÉM-SZB


Amiről döntöttek

– A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Ellátó Szervezetének átszervezése, valamint gazdaságfejlesztés és intézményellátás céljából zártkörűen működő részvénytársaság alapítása

– Energiatermelő és hasznosító beruházások céljából zártkörűen működő részvénytársaság alapítása

– Elismert vállalatcsoport létrehozásának kezdeményezése

– Az ózdi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola és az Árpád Vezér Általános Művelődési Központ Szakképző Iskolája által ellátott közoktatási feladatok átvétele

– A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Szociális- és Gyermekvédelmi Központja szociális szakellátás férőhelybővítése

– A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház intervenciós beavatkozásra alkalmas Haemodinamikai Laboratóriumába a Cardiolab Kft. által beruházott és telepített eszközök megvásárlása

– A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház szakellátási kapacitásának bővítése

– Európai területi társulás (ETT) alapítása


Iskolaügyek: hétfőre halasztva

eszak | 2011.05.25 20:36
Miskolc - Az egyeztetések elhúzódása miatt nem tárgyalt a megyegyűlés a közoktatás átalakításáról.

Egy év haladék a sátoraljaújhelyi Trefortnak

eszak | 2011.05.25 12:24
Sátoraljaújhely - A megyei közgyűlés várhatóan a sátoraljaújhelyi Trefort Ágoston Szakképző iskolát nem szünteti meg.

Ezekről dönt szerdán a megyei közgyűlés

eszak | 2011.05.25 09:37
Miskolc - Szerdán 15 órától tartja ülését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés.

Folytatódik a megyei takarékossági program

eszak | 2011.05.24 20:13
Miskolc - Újabb racionalizációs célú intézkedésekről tárgyal szerdán délután a megyei közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!