Miskolc

2019.10.13. 13:05

Délután indulnak a mozgóurnával

Még ma is igényelhettek mozgóurnát azok, akik valamilyen okból nem tudnak elmenni szavazni a megadott helyszínre.

Bájer Máté

Ha a szavazás napján nem tud valaki megjelenni a szavazóhelységben, mozgóurnát kérhet. A törvény kizárólag akkor nyújt erre lehetőséget, ha az illető egészségi állapota indokolja ezt, vagy előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztésre ítélték. A munkahelyi elfoglaltság nem tekinthető indoknak

- A tavalyi választáshoz képest jóval kevesebb helyre kell most mennünk – nyilatkozta egy mozgóurnáztató szavazó biztos. – Akik a körzetben igényeltek mozgóurnát, azokhoz kell kimenni. Ma délutánig lehetett leadni a mozgóurna-kérelmet. Egy állampolgár kért még a mai napon mozgóurnát, az ő kérvényét elfogadtuk, nemsokára hozzá is kimegyünk.

A szavazó biztos beszélt a mozgóurnáztatás folyamatáról, nehézségeiről is:

„Reggel az első szavazó belehelyezi a szavazólapját az urnába, amit ezután lezárunk, és ezt visszük magunkkal. Nem igazán szokott fennakadás történni, de türelemre szükség van, mivel többnyire idős, beteg szavazókhoz megyünk ki. Ha kell, többször is elmagyarázunk minden tudnivalót: például hány helyre lehet ikszelni, mi számít érvényes szavazatnak”.

Találkoznak az ismerősök

- Azt mondták nekem, hogy valamikor ebéd után érkeznek majd a mozgóurnával, konkrét időpontot nem tudni, majd ha jönnek, itt lesznek – mondja kedélyesen a 76 éves Kozma Józsefné, aki azért kért mozgóurnát, mert egyedül már nehezen közlekedik. – Mozgáskorlátozott vagyok, még a konyhába is bottal járok. A férjem 83 éves, demenciás, így már nem ül autóba, ezért így tudunk csak szavazni. Tavaly is így szavaztam, minden rendben ment, aranyosak, rendesek voltak, akik kísérték az urnát. Kicsit sajnálom azért, hogy nem tudtam elmenni, mert ilyenkor sok ismerőssel találkozik az ember, akiket amúgy ritkán lát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!