Választás 2022

2022.04.03. 07:57

Elkezdődött a szavazás

Az korán kelő szavazók már reggel 6 óra előtt sorakoztak a választókörök előtt.

Teleki Gábor

Reggel 6 órakor elkezdődött megyénkben is az országgyűlési képviselő-választás és a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett népszavazás.
 

Mi a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola 120-as számú szavazókörében jártunk, ahol már 6 óra előtt néhány perccel megérkeztek az első szavazók. 
 

Baskóné Salamon Judittól, a szavazatszámláló bizottság tagjától megtudtuk, a választás előtt ellenőrizték a névjegyzéket, megszámolták a szavazólapokat, ellenőrizték azt is, hogy van-e kézfertőtlenítő a helyiségben, rendelkezésre állnak-e a szavazófülkék, az urnák, és hogy van-e megfelelő számú toll. A bizottság tagjai aláírták a jegyzőkönyvek mindkét példányát, a névjegyzéket, valamint az ellenőrző lapot, amit később az urnában helyeztek el. 

Az első szavazónak jutott az a feladat, hogy ellenőrizze,hogy  az urnák teljesen üresek, majd aláírta hitelesítő cédulát, ami az urnába került. Ezt követően plombával látták el a dobozokat, melyeket csak este 7 órakor, a szavazás lezárultával nyithatnak fel. 
 

– A mi szavazókörünk névjegyzékében közel ezer név van. Sokan kértek mozgóurnát is, amelyet a bizottság tagjai dél körül visznek ki. Azért akkor, mert abban az időben kicsit csendesedik a forgalom a szavazókörben – mondta Baskóné Salamon Judit, aki ezúttal már a harmadik választás alkalmával dolgozik.
 

Felidézte, az elmúlt években előfordultak rendkívüli események is. Ha valaki részegen érkezik a szavazásra és agresszívan viselkedik, akkor a bizottság a rendőrség segítségét kérheti, ha pedig, betegség, esetleg haláleset történik, akkor a szavazóhelyiséget le kell zárniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!