Labdarúgás

2024.07.02. 14:56

Bőcsi Mourinho: rossz irányba halad a futball

Kemény szavakkal ostorozza a labdarúgó Európa-bajnokságot a mezőkövesdiek volt szakmai igazgatója

Tóth László a kiesett csapatok játékosain sem látott elkeseredést

Fotó: MW

Tóth László a nyáron vált meg a matyóföldiektől és meg sem állt Szentlőrincig. Az NB III-as Dél-Nyugati csoportot megnyert együttes a Putnokkal szemben sikerrel vette az osztályozót, feljutott az NB II-be. A Baranya vármegyei klub szakmai igazgatója a bőcsi Mourinho néven elhíresült pro licenszes sportember lett.

Sokat töpreng 

A dél-borsodiaktól távozott tisztségviselőtől először azt kérdeztük, hogy mi lehet az oka a gyenge, helyenként egyenesen nézhetetlen találkozóknak, mire ezt a választ adta: 
 

– Napok óta sokat töprengek ezen. Először arra jutottam, hogy a mesterek eltaktikázták magukat, ezt persze okkal tették. Szinte minden válogatottnál kiadták a jelszót: el kell kerülni a vereséget. Ennek jegyében a csapatvédekezésre helyezték a hangsúlyt, gyakran azt láttam, hogy még a centerek is a büntető területen belül romboltak. Hajdanán a gólszerzésen volt a lényeg, manapság meg azon, hogy találatot semmilyen áron nem szabad kapni. Mert ha ez bekövetkezik, kész a tragédia, elől ugyanis betliznek a „csődtömegek”. Mivel nagyon kevés együttes vállalja fel a támadófutballt, igazán sajnálom, de ezt kell mondanom: a foci rossz irányba indult el. Tőlem természetesen kissé erős lesz, amit kijelentek, de szenvedtem a képernyő előtt, ha az olaszok, az angolok, a franciák, a belgák, vagy a portugálok játszottak. Csak egy válogatottat, éspedig a spanyolokat tudom fenntartás nélkül dicsérni, az ibériaiak gyorsak, techikásak, egymás után dolgozzák ki helyzeteiket és szinte minden helyzetből lőnek. Az övéké a legjobb alakulat, a kontinensbajnokságot nekik kell megnyerniük, persze azt tudjuk, hogy a labdarúgás olykor igazságtalan játék. A németek állnak az útjukban, ők pedig otthon vannak, oroszlán módjára küzdenek, vagyis féltem a spanyolokat.  

Tóth László ezután így folytatta: 

– A szurkolók ugyan élnek és halnak az Európa- és a világbajnokságokért, a játékosok fásultságának láttán viszont arra a következtetésre jutottam, hogy a klubfutballt, például a Bajnokok Ligáját sorolják előre, a nemzeti csapat csak ezután következik. Legyünk túl rajta, aztán menjünk haza pihenni..., bizony a kiesett válogatottak tagjain sem láttam valami nagy elkeseredettséget, inkább azt, hogy hála istennek kész, vége, jöhet a család, mehetnek a szeretteikhez. 

A tornán csak a kapusok remekelnek, róluk így vélekedett a szakmai igazgató: 

– Ezt a poszt más tészta, a portásokat – akik nézetem szerint egyéni sportot űznek – más szemmel kell értékelni. A mezőnyjátékosokkal szembeni szárnyalásukra nem tudok magyarázatot adni, ezért majd felhívom néhány kapusedző barátomat, hogy okosabb legyek, mert ez a kérdés is igencsak foglalkoztat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában