Labdarúgás

2024.06.04. 09:00

DVTK: percemberek, meccs menők, átlagok

Hat olyan játékos van, aki 2000-nél több percet játszott, és négy olyan, aki legalább 30 bajnokin szóhoz jutott.

A DVTK-ban Stephen (jobbra) játszotta a legtöbb percet, Holdampf (balra) pedig a legtöbb meccset

Fotó: Török Attila

A DVTK labdarúgócsapatában, a 2023/24-es évadban, az NB I–es bajnokság 33 fordulójában 33 játékos jutott szóhoz, további 7 labdarúgó ugyan bekerült egyik, másik meccs jegyzőkönyvébe, de pályára nem lépett.

Utóbbiak közül a francia, olasz belső védő, a 26 éves Julien Célestine tavaly nyáron lett a DVTK játékosa, de két hónap után, augusztus végén távozott, családi ok miatt Franciaországba szerződött, azok után, hogy diósgyőri rövid időszakában kétszer volt meccskeretben. Medgyes Sinan, a DVTK-hoz tavaly januárban érkezett bal oldali védő négyszer ült a cserepadra az évad elején, és mivel mellőzött volt, egy másik NB I-es együtteshez, a Zalaegerszegi TE FC gárdájához igazolt. Csatári Gergő szintén az évad elején, két alkalommal ült a diósgyőriek kispadján bajnoki meccsen, aztán a KolorCity Kazincbarcika SC NB II-es együttese és a DVTK között létrejött kooperációs szerződés értelmében, a másodosztályú együttes keretének biztos tagjává vált. A DVTK saját nevelésű labdarúgója, Demeter Milán olyan értelemben klubrekorder, hogy nála többet senki nem ücsörgött a piros-fehérek kispadján élvonalbeli bajnokin ebben az évadban: 14 (!) alkalommal volt keretben, de az idény egyik vezetőedzője – sem Kuznyecov Szergej, sem Simon Miklós, sem Vladimir Radenkovic – egy percre sem állította be. A szintén a DVTK utánpótlásának tagja, az U18-as válogatott, Szamosi Ádám tavasszal hatszor volt keretben, de szóhoz ő sem jutott az NB I-ben. Tóth Balázs kapus helyzete rendkívül érdekes, az ő szerződtetését Kuznyecov Szergej szorgalmazta, ám miután az év elején a DVTK játékosa lett az U21-es válogatott, és Kuznyecovot elküldték a klubtól, csak a kispadozásig jutott, jobbára – a kooperációs szerződés keretében – a KolorCity Kazincbarcika NB II-es gárdájának kapuját védte. Komlósi Bence az idén februárban került vissza, másfél éves olaszországi, pármai kitérő után a DVTK-hoz, az U19-es belső védő a 2023/24-es évadban a piros-fehérek meccskeretének 40. tagja lett, ő ugyanis az utolsó fordulóban, május 18-i, fehérvári kirándulásra csatlakozott a csapathoz.

Az adatbank

A pályán töltött percek összesítéséhez a Magyar Labdarúgó-szövetség internetes adatbankjában szereplő adatokat vettük figyelembe, oly módon, hogy a le nem cserélt játékos idejét minden esetben 90 percnek vettük – függetlenül attól, hogy mennyi volt a hosszabbítás az első-, vagy a második félidőben egy adott meccsen –, míg a lecserélt játékosoknál azt az időt vettük alapul, amikor a csere megtörtént (vagyis mondjuk a 60. percben lecserélt játékosnál, nem 59 percet számoltunk, hanem felfelé kerekítettünk, és 60 perc került a statisztikába), míg a becserélt játékosok esetén nem a csere percét vettük alapul, hanem az ezt követő minutától indítottuk a számlálót (vagyis mondjuk a 60. percben becserélt játékosnál nem 31 percet számoltunk, hanem lefelé kerekítettünk, és 30 perc került a statisztikába). Amikor a 90. perc után történt a csere, a lecserélt játékosnál 90 percet vettünk figyelembe, függetlenül attól, hogy mindez a kilencvenakárhanyadik percben történt, a 90. perc után becserélt játékos meccs idejét pedig minden esetben 1 percnek vettük, függetlenül attól, hogy ténylegesen mennyi időt töltött a pályán (ez utóbbiakat azért számoltuk így, mert információnk szerint, a Magyar Labdarúgó-szövetség belső statisztikáiban is így tartják nyilván az adatokat, és ez alapján számolják el a fiatal és hazai labdarúgók játékpercihez társított, a csapatoknak járó prémiumot).

A DVTK-nál a 2023/24-es évad percbajnoka a nigériai bal oldali védő, Bitok Stephen lett, részben azzal összefüggésben, hogy a posztján nem is volt más alternatíva az egész szezonban, és nem mellékesen azért is, mert a fiatal, 23 éves játékos szinte végig bevehető volt, és megbízható teljesítményt is nyújtott. Őt a csapatkapitány Holdampf Gergő követi, aki ennél is közelebb kerülhetett volna a Stephenhez, ha az utolsó előtti fordulóban, sérülése miatt nem kellett volna lecserélni, és a záró fordulóban is bevethető lett volna. A cséká mögött 20 perccel maradt el a spanyol Alexander Vallejo, aki nem csak a saját posztján, védekező középpályásként állt helyt, hanem amikor belső védő problémái voltak a csapatnak, azon a poszton is megbízhatóan teljesített.

Érdekesség, hogy a legtöbb percet játszott tizenegye a DVTK-nak még felállás szintjén is rendben lenne: Odyntsov – Gera, Szatmári, Lund, Stephen – Vallejo, Holdampf – Pernambuco, Klimovich, Pozeg Vancas – Edomwonyi.

Az összességben öt meccset, vagyis 450 percet sem játszott labdarúgók összesen 13-an vannak, köztük van három 20 év alatti, saját nevelésű DVTK játékos, Bánhegyi Bogdán, Fekete Vince és Ferencsik Bálint, és három 20 év feletti magyar. Utóbbiak közül közül Lőrinczy Attila azok után, hogy az évad elején egy meccsen játszott, eligazolt, Farkas Dániel több etapban volt sérült, és volt kiállított, Csirmaz Istvánt pedig tulajdonképpen csak edzéseken való részvételre használtak az edzők. Van viszont a keveset játszottak között 7 légiós (!). Közülük Marin Jurina és Jérémie Obounet télen eligazolt, a januárban érkezett Doru Popadiuc április elején súlyos sérülést szenvedett és hónapokra kiesett, a szintén az idén érkezett, és a téli spanyolországi felkészülés során harcképtelenné vált Ondrej Baco csak az évad végén jutott szóhoz. A DVTK öltözőjének legrégebbi játékosa, a 35 éves Branislav Danilovic nem volt túlfoglalkoztatva, és tulajdonképpen az egész szezonban csak a 3., 4. számú hálóőr volt. Viszont két mezőnyjátékos, Francisco Feuillassier és Argyris Kampetsis – akik mindketten bajlódtak sérüléssel – nagyon keveset játszottak, de kettejük között van egy nagy különbség, előbbi, a középpályás 364 perc alatt két gólt is szerzett, utóbbi, a támadó, 321 perc alatt viszont nem tudott a kapuba találni.

 

A meccsek számát tekintve Holdampf a nyerő, ha nem sérül meg az utolsó előtti körben, akkor valószínűleg ő lett volna az, aki elmondhatta volna magáról, hogy minden bajnokin jelen volt. Ebben a rangsorban az első kilenc helyen azok állnak, akik percszámban is a legjobbak közé tartoztak, viszont a meccses listában Bényei Ágoston és Elton Acolatse is bekerült a legjobb 11-be, míg a 12. helyen, Jurek Gábor található, aki húsznál több bajnokin jutott szóhoz. És lehet, hogy Bárdos Bence is ebben a mezőnyben lenne, ha október végén nem sérül meg úgy, hogy utána már vissza sem tudott térni a pályára. 

 

A pályán töltött percátlagok tekintetében külön vettük azokat, akik ötnél több meccsen léptek pályára, hogy reálisabb képet kaphassunk. Ebben a rangsorban az első két helyen holtversenyben két belső védő áll, Marco Lund és Bárdos Bence, akik nem csak, hogy azonos poszton, de azonos helyen is játszottak a csapatban, közülük előbbi tavasszal, utóbbi ősszel játszott, és amikor pályára kerültek, nem cserélték le őket. A harmadik helyen egy kapus áll, és a hálóőrök csak azért nem lettek Bárdoshoz, és Lundhoz hasonlóan maxosak, mert Odnytsovot, sérülés miatt, a Paksi FC elleni idegenbeli meccsen le kellett cserélni, így neki és Senticnek sincs 90 perces kereksége. Ennek a listának az utolsó helyén a görög támadó Argyris Kampetsis áll, akinek a szerény mutatója a meccsenkénti 7 perc, hiszen 17 bajnokin mindössze 321 percet volt a pályán.

 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában