Rali

2024.04.15. 12:22

Csomósék a dobogón a Rally Hungary-n

Borsodi dobogósok a rali EB-szezonnyitóján, a Rally Hungary-n.

Marosréti Ervin

Csomósék a célban, büszkén mutatják a helyezésük számát.

Hatalmas magyar siker a rali Európa Bajnokság szezonnyitóján. 

A murvás és hazai körülmények között megrendezett nyitó futamon ugyanis Csomós Miklós és Nagy Attila az abszolút értékelés harmadik helyen végzett. A győzelmet a román Simone Tempestini szerezte meg, megelőzve a másodikként zárt francia Mathieu Franceschi. Csomós Miklós és Nagy Attila a Skoda Fabia Evo-val szűk fél perc lemaradással követte a győztest a harmadik helyen. A veszprémi központtal megrendezett háromnapos száguldás megfelelő alapot jelent a borsodi kettősnek egy esetleg jó ERC-szezonhoz.

Ennyi volt benne

- Ebből a csomagból ezen a hétvégén többet nem lehetett volna kihozni - értékelt érdeklődésünkre a Rally Hungary után Csomós Miklós. - El kell ismerni, hogy a szerencse egy picit mellénk állt, nyers erőből nagyjából a hatodik hely környékén tudtunk volna végezni. A rali azonban egy rendkívül összetett sport, amit ez a hétvége is megmutatott. Taktikai, fizikális és mentális szempontból is feladata a leckét ez a három nap valamennyi páros számára. Kimondottan örülök annak, hogy nagyon jól tuduk menedzselni a versenyt. Bírtuk a nyomást, jó volt a gumi taktikánk, és Fortuna segítségével végül dobogóra állhattunk. Természetesen nagyon boldogok vagyunk.

Működött a taktika

A borsodi kettős ugyan jól ismerte a Balaton felvidéki gyorsasági szakaszokat, murván viszont az utóbbi időben keveset mentek. Ebből a szempontból jelentős hátrányuk volt az ERC élmezőnyével szemben, akik több versennyel és teszttel a hátuk mögött érkeztek meg Veszprémbe. Az első körben ezért Csomósék igyekeztek elhelyezni magukat a többi páros között, és ennek tudatában, taktikusan lehozni a gyorsasági szakaszokat.

- Ezt is csináltuk. A kis különbségek ellenére érezhető volt, hogy a győzelemért nem leszünk harcban, ezért arra törekedtünk, hogy a lehető legjobb helyezést érjük el. Egy kicsit megbújtunk a háttérben. Közel voltunk a többiekhez, de nem akartuk átlépni a saját határainkat. Az első hat-hét páros rettentő nagy tempót diktált, ezért a hiba mindenkiben benne volt. Ketten az élről estek ki, az utolsó gyorsaságin pedig volt aki defektet szerzett. Mi szerencsére hibamentesen végigértünk, ami meghozta a várt eredményt hazai környezetben.

Irány a Kanári

Csomós Miklós kiemelte a rengeteg nézőt, a remek hangulatot, ami minden évben jellemzi az ERC hazai futamát. Veszprémben is rengetegen szurkoltak a magyar versenyzőknek, ami hatalmas pluszt jelentett mindenkinek.

A borsodi ralisoknak és a csapatnak kevés idő marad ünnepelni, hiszen május első napjaiban már az Eb második viadalán indulnak.

- Készülünk a Kanári szigetekre. Jelen pillanatban az ERC első három futamáig nézünk előre. Egy ilyen hazai eredmény után nyilván nem kell nagyon noszogatni minket, tesszük az ilyenkor szokásos dolgokat. Számunkra idén a prioritást az Eb jelenti, de magunk részéről a magyar bajnokság is fontos. Veszprémben a hazai értékelésben győztünk, ezért szeretnénk ott lenni a következő versenyen is. Ráadásul ez a II. Diósgyőr Rally lesz, úgyhogy nem kell messzire menni, gyakorlatilag a kert végében lesz a verseny.

A Rally Hungary végeredménye:


 

Simone Tempestini, Sergiu Itu (Skoda Fabia RS) 1:52:50,4

Mathieu Franceschi, Andy Malfoy (Skoda Fabia RS) +17,0

Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia Evo) +29,9

Hayden Paddon, John Kennard (Hyndai i20 N) +44,5

Erik Cais, Igor Baciál (Skoda Fabia RS) +1:44,0

Miko Marczyk, Szymon Gospodarczyk (Skoda Fabia RS) +1:59,3

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!