Labdarúgás

2023.03.02. 12:00

Május végére kiderül, kinek lesz

Már javában zajlik a licenszeljárás a következő bajnoki évadra vonatkozóan.

ÉM

20230228 labdarugas Mezőkövesd ZTE Foto: Dömötör Csaba

Fotó: Dömötör Csaba

Még az aktuális, 2022/23-as bajnokság sem fejeződött be, de a klubok már javában készülnek a következő évadra, elsősorban az adminisztratív teendőket intézik. Ezek közül a legfontosabb a klublicenc megléte, ami a nevezés feltétele, enélkül nem kap indulási jogot egyik csapatot működtető gazdasági társaság sem – sem az NB I-ben, sem az NB II-ben, illetve a nemzetközi kupaporondra sem léphet ki, hiába ér el olyan helyezést. Csak érdekességképpen: mindezt, a különböző kritériumokat, az annak való megfelelést (elkerülve például azt, hogy menet közben „valaki” anyagilag csődbe menjen) az élvonal tekintetében 2004 nyarán vezették be Magyarországon. A jelenleg hatályos, az UEFA (nemzetközi), az NB I.-es és az NB II.-es licenckérelmezők számára érvényes MLSZ Klublicenc Szabályzat több mint 100 oldalból áll.

Az első fontos dátum február 1-je volt az eljárásban, ekkor az informatikai rendszer elérhetővé vált, a különböző sablonokkal együtt. Ezen naptól kezdve, egészen március 16-ig a licenckérelmezőknek az eredeti dokumentumokat személyesen kell leadniuk a Klublicenc Adminisztráció részére. Az adminisztráció folyamatosan végzi a licenckérelmezők dokumentumainak formai ellenőrzését, és azt március 22-ig befejezi. Március 23. és 30. között lehetőség lesz első körben pótolni az esetlegesen hiányzó dokumentumokat. Aztán jön egy újabb ellenőrzés, aztán a második hiánypótlási kör április 10-től 14-ig. Április 20. és 24. közé van tervezve az Elsőfokú Licencadó Bizottság első ülése, ez a bizottság dönt a licenckérelem megadásáról, elutasításáról vagy hiánypótlásra szólítja fel a licenckérelmezőt. Harmadik hiánypótlásra is lehetőség lesz, április 24. és április 28. között, ám a határidő elmulasztása jogvesztő. Az Elsőfokú Licencadó Bizottság második ülése május 9. és 11. között várható; amelyik szervezet, gazdasági társaság ekkor sem kapja meg a licencet, az a kézhezvételtől számított 8 napon belül fellebbezhet, és ezen ügyekben – ha lesznek – a Fellebbviteli Licencadó Bizottság dönt majd május 22. és 30. között.

NB III., megyei I. osztály

Az első és a második vonal után következő két osztályban (NB III., BLSZ/megyei I. osztály) részt vevő – valamint az ide igyekvő, feljutni szándékozó – kluboknak szintén meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak, amelyeket a Magyar Labdarúgó-szövetség az Amatőr Licenc Szabályzatban részletez. A harmadik vonalba beadott kérelmeket az MLSZ versenyigazgatósága fogja elbírálni, míg a megyei élvonalban indulók anyagait az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának versenybizottsága. A kérelmeknek tartalmazniuk kell szakmai és pénzügyi beszámolót, illetve szakmai és pénzügyi tervet.

A fontosabb határidők: a benyújtási határidő április 10-ig, hiánypótlás április 25-ig, versenybizottsági határozat április 30-ig, fellebbezés május 10-ig, a fellebbviteli bizottsági határozatok kiküldése május 15-ig. Nevezés június 30. (péntek). A megyei II. osztályra továbbra sincs licenszelvárás.

A klublicensz szabályzat néhány fontos eleme

 

– A licencadó testületek a klublicenc kiadását meg kell, hogy tagadják, illetve - akár bajnoki év közben - a klublicencet vissza kell vonniuk, amennyiben a sportszervezet végelszámolás, felszámolási eljárás alá kerül, a vonatkozó nemzeti törvények meghatározásai szerint, vagy bármely kritériumot nem teljesíti.
– A klublicencet nem lehet átruházni a bajnoki év során.
– A licenckérelmező székhelyének Magyarországon kell lennie.
– Az Elsőfokú Licencadó Bizottság független testület. Tagjait kizárólag az MLSZ szabályzatai és szabályozása, Klublicenc Szabályzat, szankciók jegyzéke, döntéshozói folyamatainak eljárási szabályai, valamint saját lelkiismeretük köti. A tagokra titoktartási kötelezettség vonatkozik.
– Érdekesség, hogy a licencesnek/licenckérelmezőnek olyan politikát kell kialakítania és alkalmaznia, amellyel csökkenti az ökológiai lábnyomát és növeli a környezeti fenntarthatóságot az általa szervezett rendezvények, infrastruktúra fejlesztések és egyéb tevékenységek vonatkozásában.
– Elvárás többek között az is, hogy a licenckérelmező/licencesnek ki kell neveznie egy szurkolói kapcsolattartót, akinek alapvető feladata a szurkolókkal való kapcsolattartás. A kapcsolattartó rendszeresen találkozik és együttműködik a sportszervezet illetékes munkatársaival minden, a szurkolói kapcsolattartással kapcsolatos ügyben.

Megyei foci híreinket itt találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!