NB II. 5. fordulója

2022.08.22. 08:06

Az első másodosztályú pécsi gól (is) kellene

A diósgyőri labdarúgócsapat a hétfői napon Pécsett folytathatja győzelmi sorozatát.

bcs

Fotó: Ádám János

A labdarúgó NB II. 5. fordulójában hétfőn 17.45-től Pécsi MFC – Diósgyőri VTK mérkőzést rendeznek. A találkozó azért kezdődik ilyen szokatlan időpontban, mert az M4 Sport televízió élőben közvetíti. 

A két gárda közül a baranyai együttes kezdte jobban az évadot, a piros-feketék még veretlenek, két hazai meccsüket megnyerték, idegenben pedig döntetleneket értek el. A pécsi együttes azonban eddig nem a mezőny krémjével találkozott (odahaza a Békéscsabát és a Mosonmagyaróvárt múlta felül egy-egy góllal, továbbá a Budafok és a Kozármisleny vendégeként szerzett egy-egy pontot), és túlzás lenne azt állítani, hogy bombaerős, hazai környezetben félelmetes csapat lenne. Annak ellenére, hogy a pécsi másodosztályú bajnokin a diósgyőri csapat nemhogy pontot nem tudott még szerezni ellenük, de még gólt sem. Mindez két alkalmat jelent, ugyanis a Pécsi MFC 1973-as megalapítása óta (akkor öt pécsi sportszervezet fúziójából jött létre a klub, amely a Pécsi Dózsa jogutódjaként folytathatta szereplését a legjobbak között) 34 alkalommal szerepelt az NB I.-ben, és 2015-ös ellehetetlenüléséig, amikor licencproblémák miatt nem tudott elindulni a sportszervezet az élvonalban, mindössze egy évadban találkoztak a Diósgyőrrel, részben azért is, mert amikor területi alapon, kétcsoportos volt az NB II., akkor nem csaptak össze. A második vonalban másodszorra az idén tavasszal találkozott a két együttes Pécsett, és a 2002. november 9-i első, 1–0-s vereséget követően 2022. február 27-én 3–0-ra kaptak ki a piros-fehérek. Akkor, azon a meccsen még az a Vas László volt a PMFC vezetőedzője, aki 2017 márciusától, Bódog Tamás segítőjeként, egy éven át a DVTK edzőjeként dolgozott. Vas László útja Diósgyőrből Pécsre vezetett, 2018 októberétől négy éven át irányította a csapatot, és ennek során az NB III.-ból 2020-ban visszajutottak az NB II.-be. Ezt követően szerettek volna még előrébb lépni, a 2020/21-es évad NB II.-es 4. helyezése után az élvonalbeli visszajutás volt a fő vágyuk, de a tavalyi évadban ettől távol voltak (elsősorban a hat hazai vereségük miatt, hiszen a Szombathelyi Haladás, a BFC Siófok, a III. Kerületi TVE, a Dorogi FC, a Vasas FC és a Békéscsaba 1912 Előre csapataitól egyaránt kikaptak otthon), emiatt a nyáron edzőváltás mellett döntöttek. 

Három év 

A csapat új szakvezetője a pécsi születésű Weitner Ádám lett, aki a Győr, a Vasas, a Gyirmót, a Felcsút, a Paks, a Tatabánya, az Ajka, a Szigetszentmiklós, a Csorna és a Ménfőcsanak színeiben szerepelt játékosként, edzőként pedig a Ménfőcsanak, a Sopron és a Pápa csapatai mellett dolgozott. Az új edzőnek új csapatot kell építenie, annak minden nehézségével. Ez utóbbit az is jelzi, hogy a felkészülésük elején csak 8-9 labdarúgónak tudott edzést tartani az új szakvezető. A 14 távozó játékost – akik között volt a DVTK-tól kölcsönbe kapott Zsemlye Balázs (őt azóta a szlovák másodosztályban szereplő FK Slavoj Trebisovnak adtak kölcsön a piros-fehérek) – 9 új labdarúgóval igyekeztek pótolni, és az érkezők között van a DVTK korábbi támadója, Makrai Gábor (aki az előző évadban az FC Csákvár együttesében szerepelt kölcsönben). 

A PMFC-t az évad eredményes kezdése ellenére nem sorolják a feljutásra esélyes csapatok közé, már csak azért sem, mert a baranyaiak az új koncepciójuk alapján három­éves terv keretében, annak végén szeretnének az NB I.-be jutni. 

Vagyis a pécsiek jó kezdése ellenére az idei évadban is a feljutásra hajtó DVTK számít esélyesebbnek. Érdekesség, hogy a nyolc nappal ezelőtti, legutóbbi hazai bajnokiján a pécsi csapatban hat új játékosa szerepelt, három nappal később, a Kozármisleny elleni 0–0 alkalmával csak egy, vagyis Weitner Ádám is rotálta a keretet, ahogy kollégája, a diósgyőri Dragan Vukmir, aki a három támadó középpályását cserélte ki a két fordulóval ezelőttihez képest. A legutóbb bizalmat kapott Jurek, Szőke, Papp hármasból utóbbi aligha lesz kezdő, Bertus és Vajda kezdőbe kerülésére van esély, viszont Könyves és Hegedűs J. sérülés miatt ezúttal sem lesz bevethető.

Edzői várakozás

Dragan Vukmir, a DVTK vezetőedzője: – A játékosok hozzáállásával eddig egyik mérkőzésen sem volt probléma, viszont az első két találkozóval ellentétben most már egyre nagyobb százalékban tudjuk kihasználni a helyzeteinket, ennek köszönhető, hogy eredményesebbek vagyunk. Ugyanakkor még mindig tudunk hová fejlődni, hiszen sok ziccerünk kimaradt Tiszakécskén és az Ajka elleni találkozón is. A PMFC egy remekül védekező és nagyon jól kontrázó csapat, de ha türelmesen játszunk, akkor meg tudjuk szerezni az újabb három pontot. Ahhoz, hogy egy csapat idegenben is sikeres legyen, több rutin szükségeltetik, nem elég az ifjonti hév, ezért bízom benne, hogy Hegedűs János és Könyves Norbert mielőbb visszatér majd a sérüléséből, de jelenleg úgy tűnik, hogy Pécsett még egyikük sem lesz bevethető. 

Várható kezdő

A DVTK várható kezdőcsapata: Danilovic – Farkas D., Viczián, Szatmári, Bárdos – Bényei, Holdampf – Vajda, Szőke, Bertus – Lukács D.

(A borítóképen: Idegenben a piros-fehérek | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!