Llicenceljárás

2022.04.12. 08:12

Közeleg az elsőfokú döntés

Februárban indult és májusban zárul le véglegesen a licenceljárás.

MI

Fotó: Bujdos Tibor

Miként minden esztendő elején, úgy idén februárban is elkezdődött a licenceljárás, amelynek elsődleges célja – a Magyar Labdarúgó-szövetség szerint –, hogy „...egységes és transzparens követelményrendszer megteremtésével a sportszervezetek minden kritériumcsoport követelményének (sportbeli, infrastrukturális, személyi és adminisztratív, jogi és pénzügyi) megfeleljenek, illetve ezen követelmények teljesítésével a labdarúgás színvonala emelkedjen”, továbbá hogy „a sportszervezetek megfelelő szintű vezetésről és szervezetről gondoskodjanak...”.
 

Nem lehet részt venni 
 

Az UEFA férfi, női, NB I. és NB II.-es MLSZ Klublicenc Szabályzat 2022/23-as idényre szóló eljárási rendje, részletei tavaly decemberben lettek teljeskörűen ismertek. Amint az köztudott: Magyarországon a 2004/05-ös évadtól van licenceljárás az élvonalban (az MLSZ elnökségének 2003. április 25-én elfogadott 55/2003 határozata szerint), tehát az idei már a 19. a sorban. Az NB II.-re vonatkozóan sportszervezetek számára a 2011/12-es évadtól rendelte el kötelező nevezési feltételként az MLSZ az induláshoz szükséges klublicenc megszerzését. 

 

A licenc különösen fontos valamennyi klub számára, ugyanis ennek hiányában nem lehet részt venni a következő bajnokságban. Csak az a sportszervezet kaphat licencadótól a következő bajnoki évadra első vagy másodosztályú indulásra jogosító klublicencet, amely a szabályzat által meghatározott kritériumokat teljesítette. A licencadó testületek a klublicenc kiadását megtagadhatják, illetve – akár bajnoki év közben – visszavonhatják. Amennyiben a licences klublicencét visszavonják, akkor ugyanazon klublicenc-alapeljárás vagy bajnoki évad során nem kérelmezhet újabb klublicencet. Az is fontos tudnivaló, hogy a klublicencet nem lehet átruházni a bajnoki évad során.
 

Az elmulasztás jogvesztő 
 

Lényeges, hogy a licencadónak írásban kell az érintett labdarúgó-sportszervezeteket a klublicenc kérelmezésére felhívnia. A klublicencért folyamodó sportszervezet köteles írásos kérelmet benyújtani a licencadó felé. Ebben a kérelemben a sportszervezetnek kötelező kijelentenie a licencrendszer kötelezettségeinek teljesítésére irányuló akaratát. Az érdekelt felek a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerbe töltik fel a vonatkozó dokumentumokat, a licenckérelmet eredetiben is el kell juttatni a licencadónak. 

 

A dátumokról: február 1-jén indult hivatalosan a 2022/23-as alapeljárás, az informatikai rendszer elérhetővé vált a sablonokkal együtt. Március 16-ig kellett a licenckérelmezőknek benyújtaniuk a kérelmet és az elektronikus eljárásban befejezni az adatbevitelt. Ezen határidő elmulasztása jogvesztő volt. Március 21-ig a klublicenc-adminisztráció befejezte a licenckérelmezők dokumentumainak formai ellenőrzését, míg az első hiánypótlási határidő március 26-a volt. Ezután egy újabb ellenőrzés következett, majd a második hiánypótlási kör (április 4–8.).
 

Első, majd második 
 

Az Elsőfokú Licencadó Bizottság első ülését április 19. és 21. közé tervezik. Ekkor már licencet kaphatnak a sportszervezetek, azonban akit még hiánypótlásra szólítanak fel, annak lesz egy harmadik hiánypótlási határideje is (április 22–29.). Az első fokon eljáró testület második ülését május 6–10. között fogja tartani, és aki még ekkor sem rendelkezik licenccel, az a határozatának kézhezvételétől számított 8 napon belül fellebbezhet. A Fellebbviteli Licencadó Bizottság, amennyiben még lesz dolga, május 20. és 30. között hoz döntést a fellebbezések ügyében. 

 

Az élvonalbeli bajnokság 2022/23-as szezonjának startja 2022. július 29., péntek, a pontvadászat 2023. május 28-ig tart. A második vonalban az első fordulót július 3-án (vasárnap, de lehet akár pénteken vagy szombaton is mérkőzés) tervezik lebonyolítani. Nevezni az NB I. következő idényére 2022. június 3-án 12 óráig kell, az NB II-re pedig június 10-én, pénteken 12 óráig.

 

Amatőr klublicenc
 

Azon kluboknak, egyesületeknek is licencre van szükségük, amelyek az NB III.-ban indulnak (vagy feljutásra esélyesek), és ugyanilyen szempontok alapján a megyei I. osztályban szereplőknek (a feljutásra esélyeseknek) is. Az itt szükséges feltételeket, elvárásokat az Amatőr Licenc Szabályzat taglalja, és április 10. volt a licenckérelem beadási határideje ebben a „kategóriában”.
 

Klublicenctípusok
 

Nemzeti első osztályú (NB I.) klublicenc 
– Engedély, amely lehetővé teszi a sportszervezet számára a legfelső szintű magyar bajnokságba való nevezést, de nem jogosít az UEFA-versenyeken történő indulásra. 
Nemzeti másodosztályú (NB II.) klublicenc 
– Engedély, amely lehetővé teszi a sportszervezet számára a magyar másodosztályú bajnokságba történő nevezést, de nem jogosít a nemzeti első osztályú vagy az UEFA-versenyeken történő nevezésre, indulásra. 
Nemzetközi (UEFA-)/nemzeti első osztályú (NB I.) klublicenc 
– Különleges engedély, amely a nemzetközi (UEFA-) tornákon történő induláshoz szükséges. A klublicenc megszerzésével a licenckérelmező a nemzeti első osztályú klublicencet is megszerzi. 
Nemzetközi (UEFA) női klublicenc 
– Különleges engedély, amely az UEFA női Bajnokok Ligája tornán való induláshoz szükséges. 
 

(A borítóképen: A feljutó helyen álló NB II.-es DVTK minden bizonnyal beadta kérelmét az élvonalra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!