Kajak-kenu

2021.12.03. 08:00

Újpestiekkel készül a DVTK-s

Bodonyi András a fővárosban folytatja pályafutását, a DVTK sportolójaként.

Berecz Csaba

20210505 Szeged Kajak-kenu olimpiai pótkvalifikációs válogató verseny a Maty-éri pályán. Képen: Bodonyi András Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

Bodonyi András az idén májusban a kenu egyes 1000 méteres szám olimpiai kvótájáért harcolt, amiről végül az oroszországi, utolsó pótkvalifikációs versenyen lemaradt. Az ötkarikás játékokat így ő is csak a televízióból nézhette, ami után a 2021-es szezon nem úgy alakult, ahogy remélte.

– Már az oroszországi olimpiai kvótáért zajló versenyen is éreztem hasi fájdalmat, ami ugyan az eredményességet nem befolyásolta, de hazatérvén, kivizsgálva az derült ki, hogy hasizomszakadást szenvedtem – mondta Bodonyi András. – Emiatt hagytam ki az Európa-bajnoki válogató versenyt, és így esélyem sem volt, hogy jelen legyek a kontinensbajnokságon. Öt-hat hetes kihagyás, pihenés után álltam újra edzésbe, de időben csak szűkös lehetőségeim voltak a felkészülésre az országos bajnokság, a világbajnoki válogató előtt. Sajnos ez a sérülés áthúzta az egész szezonomat, eléggé érzékenyen érintett. A magyar bajnokság volt a mélypontom. Akkor, augusztus végén nagyon kilátástalannak éreztem a helyzetem, fogalmam sem volt arról, hogyan folytassam. Egy idő után egyre inkább az volt bennem, hogy változtatnom kell.

Az év elején az akkor még a Tiszaújvárosi KKSE-nél edzősködő Bethlenfalvi Istvánnal dolgozott együtt a Diósgyőri VTK sportolója, majd miután az újvárosi tréner elköltözött a megyéből, mert másik klubnál, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia Alapítványnál vállalt munkát, új felkészítő trénerrel folytatta Bodonyi András, a dunavarsányi Merkapt-Mekler László SE szakvezetőjével, Németh Szabolccsal.

– Márciustól dolgoztunk együtt, viszonylag rövid időt, – hiszen az említett sérülés miatt volt egy jelentősebb kihagyásom –, de ezalatt nem alakult ki közöttünk olyan harmónia, ami egy edző és egy sportoló között szükséges a jó teljesítmény eléréséhez. Legalábbis én így éreztem, ezért elkezdtem keresni a helyemet a világban – mondta Bodonyi András, majd így folytatta: – Egy hónapon át egyedül edzettem, aztán adódott egy olyan lehetőség, amiről azt gondoltam, gondolom, hogy erre van szükségem. Az Újpesti TE kenuedzőjét, Martinkó Gábort évek óta ismerem, és nemcsak őt, hanem a versenyzőit is, és amikor felvetődött az, hogy náluk, velük folytassam, jó érzéssel töltött el. Mostanra már túl vagyok az előzetes egyeztetéseken, olyannyira, hogy a múlt héten pénteken már az első edzésen is részt vettem náluk, azok után, hogy tulajdonképpen felköltöztem Budapestre.

Marad

Megkérdeztük a kenustól: a váltással együtt jár-e az újpestiekhez való csatlakozás is?

– Nem. Maradok a DVTK sportolója. A két klubnak ugyanis sikerült megállapodnia abban, hogy milyen feltétekkel csatlakozhatom az edzések idejére az Újpesti TEhez. A versenyeken viszont a jövőben is diósgyőriként állok rajthoz – mondta Bodonyi András, aki arra a felvetésre, hogy mi lesz a következő vízre szállásig, illetve onnantól mi várható, így folytatta: – Biztos vagyok abban, hogy a mostani felkészülés nyugodtabb lesz, mint az előző, hogy az új évadban nem lesz olyan feszített a tempó. A technikát kell csiszolni tavaszig, fizikálisan most sem vagyok rossz állapotban, de fontos része a felkészülésnek, hogy a versenyek kezdetére mentálisan topon legyek. Kenu egyes 1000 méteren akarok versenyezni jövőre, illetve 1000 méter párost is mehetek, de azt még nem tudom, kivel, erről még korai lenne bármit is mondani, ez majd kialakul. Április végén, május elején lehetnek majd a rangsoroló versenyek. Aztán esznek világkupák, Eb, előtte válogatóval, vb, amelyet szintén válogató előz meg. Ezek lesznek, lehetnek a fő versenyeim.

(A borítóképen: Bodonyi András a múlt pénteken csatlakozott a fővárosi kenuműhelyhez)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!