Interjú: Nagy Ádámmal

2021.07.07. 09:15

Ugródeszka a miskolci fiataloknak

Két csarnokot is meg tudnának tölteni, ezért ahhoz, hogy minőségi munkát végezzenek, fejleszteniük kell.

Kolodzey Tamás

Nagy Ádám

Forrás: ÉM

A napokban Nagy Ádámot kérték fel a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sport­akadémia Kft. operatív igazgatói posztjára.

Megfelel a valóságnak az a hír, mely szerint saját maga kezdeményezte, hogy a felnőttcsapattól átkerülhessen az akadémiához?

Fogalmazzunk úgy, hogy amikor készítettük a pályázatot, és ez többhetes folyamat volt, megtetszett nekem a várható munka és az a tevékenység, amelyet végül „elnyertem”. A kandidálási folyamat közben már jeleztem Egri István klubelnök úrnak – a sportakadémiát működtető gazdasági társaság későbbi ügyvezetőjének –, hogy szívesen dolgoznék ebben a feladatkörben, és elfogadta a jelentkezésemet. Számomra testhezálló funkcióba kerültem.

Operatív igazgatóként a társaság második emberének számít?

Pontosítok: két második emberünk van. Egri István döntése alapján én felelek az adminisztratív és a gazdasági ügyekért, Mayer Péterhez pedig a szakma tartozik. Mi ketten mellérendelt viszonyban dolgozunk.

Ennek jegyében a várhatóan ismét a szlovák extraligában szereplő nagyokhoz július 1-től kezdve már nincs köze?

A DVTK Jegesmedvék általános igazgatója voltam, de a felnőtteket már nem én fogom „kormányozni”, hanem general menedzserként a játéktól visszavonult Láda Balázs. A szervezeti és személyi változásoktól függetlenül természetesen sűrűn látogatom majd a nagyok meccseit, és abban segítek a klubnak, amiben csak tudok.

Mit gondol: a sportakadémiánál több vagy kevesebb munkája lesz?

Nem végeztem semmiféle kalkulációt, de úgy gondolom, hogy körülbelül ugyanannyi időt kell majd a hokira szánnom a mostani tisztségemben, mint eddig. Az új szervezetre szigorú kötelezettségek várnak, így szükség van például gazdasági vezetőre és könyvelőre is.

A végzett munkájukat milyen szakmai elvárások alapján minősítik majd?

Tevékenységünket annak szellemében végezzük, hogy minél több játékost adjunk a felnőttgárdának, továbbá olyan tehetségeket neveljünk ki, akik a külföldi, ráadásul meghatározó ligákban jutnak szerephez. Ugyancsak célunk, hogy a felnőttválogatottba is eljuttassuk a miskolci fiatalokat. Ezek „mellesleg” egymásra épülő lépcsőfokok.

A sportakadémia teljes mértékben állami pénzből gazdálkodik?

Az alapfinanszírozást az állam biztosítja, ez azonban nem zárja ki azt, hogy más forrásokat találjunk, vagyis lehetnek szponzoraink is. Ez a „verdikt” mindegyik akadémia esetében így van, taoforrást azonban nem vehetünk igénybe.

Kialakították-e már az U16-os, az U18-as ás az U20-as csapataik szervezeti felépítését?

Ezeken jelenleg is dolgozunk, most zajlanak a tárgyalások, így most eléggé pezseg az élet a színfalaink mögött. A minden szempontból alkalmas edzői stábok felépítése nagy feladat, hiszen csapatonként szükség van vezetőedzőre, asszisztensre, erőnléti edzőre, egyéni fejlesztőre, gyúróra, felszerelésmenedzserre és így tovább. Úgy gondoljuk, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló szakemberállomány ki tudja elégíteni az igényeinket. Biztosan lesznek olyan szakembereink, akik az alsóbb korosztályoktól átkerülnek a nagyobbakhoz, de ez az átjárási folyamat fordítva is igaz, és pár hét alatt minden fogaskeréknek a helyére kell kerülnie. Bár külön szervet képezünk, de egy sportágat szolgálunk, a modell egymásra épül. Annak ellenére, hogy most a generális átalakulás folyamatát éljük, a munkánkat nem tudjuk – és nem is lehet – elvonatkoztatni, azt is mondhatom, hogy egységünk sem dolgozhat úgy, mint „állam az államban”.

Ki dönt a három utánpótláscsapat vezetőedzői tisztségéről?

Mayer Péter szakmai igazgató.

A miskolci hokisport esetében egyre nyomasztóbb kérdés a pályaügy. Lesz-e elegendő jégidejük?

Kis túlzással: állandóan erről beszélünk. Nagy kihívás, hogy a komplexum kellően kiszolgálja a felnőtteket, az utánpótlást, a mű- és a gyorskorcsolyázókat. Két csarnokot is meg tudnánk tölteni, ezért ahhoz, hogy minőségi munkát végezzünk, fejlesztenünk kell. Gondolati szinten már régen napirenden van az, hogy a kettes pályát minél hosszabb ideig üzemeltethessük. Jó lenne teljes mértékben téliesíteni, de ez óriási költséget emésztene fel, az akarat persze megvan, dolgozunk a terv kivitelezésén. Számháborúba persze nem megyek bele, hiszen a pályához – túl a „kerítésen” – öltözők is kellenek, a bekerülési költség pedig a csillagos égben van. Ésszerű koncepció mentén dolgozunk a megvalósításon.

(A borítóképen: Nagy Ádám)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!