Öttusa

2021.05.29. 09:15

Véglegesítették a vb-re utazó csapat névsorát

A miskolci Swimming PC versenyzője, Guzi Blanka is rajthoz áll Egyiptomban.

Berecz Csaba

20200429 Kistokaj fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Guzi Blanka öttusázó kistikaji otthonában folytatja még mindig az edzéseit.

Forrás: ÉM Archívum

Fotó: Kozma István

Szakmai egyeztetés után a Magyar Öttusa Szövetség elnöksége véglegesítette a június 8. és 14. közötti kairói világbajnokságra utazó csapat névsorát.

Anyagi megfontolásból

A férfiaknál a lábszársérüléssel bajlódó Kasza Róbert nem indul, így a kairói vb férfi hagyományos versenyében Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence és Bereczki Richárd áll rajthoz. A férfiváltóban Regős Gergely és Szép Balázs, míg a vegyes váltóban Kardos Bence. Mivel a hagyományos – férfi és női – váltók a vb elején versenyeznek, a vegyes váltóra pedig a program végén kerül sor, anyagi megfontolásból olyan versenyző indul a mix váltóban, aki a hagyományos egyéni és csapatversenyben is szerepel. Regős így hazautazik, és Kardosra vár majd feladat a vegyes váltóban is.

A nőknél

A női csapat-világbajnokság a hagyományos váltóversennyel kezdődik, melyben Simon Sarolta és Erdős Rita képviseli a magyar színeinket. A hagyományos versenyben Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara, a kistokaji Guzi Blanka és Réti Kamilla indul, a vb-t záró vegyes váltóban pedig Guzi szerepeltetését tervezi a kapitány, mert közülük neki van még a legtöbb szüksége rutinszerzésre. Az már korábban eldőlt, hogy az olimpiai kvótával rendelkező Kovács Sarolta – akinek március végén megműtötték a lábát, majd az operáció után fellépő trombózis miatt később kezdhette el a felkészülést – nem indulhat a világbajnokságon.

Nemenként ketten

A vb-n a férfi és a női mezőny első három helyezettje közvetlen kvótát kap, amennyiben korábban még nem szerzett. Ha viszont igen, a fel nem használt helyeket az olimpiai ranglistáról töltik majd fel. A magyarok közül egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta rendelkezik kvótával. Öttusában kijelölt versenyeken lehetett, illetve lehet közvetlenül tokiói részvételi jogot szerezni, a 36-36 fős férfi és női ötkarikás mezőny pedig az olimpiai kvalifikációs ranglistáról válik majd teljessé. Ezen jelenleg Gulyás Michelle és Marosi Ádám áll az élcsoportban a magyar öttusázók közül. A tokiói játékokon egy országból nemenként két versenyző indítható, így ha többnek lesz jogosultsága, az adott nemzeti szövetség határoz.

(A borítóképen: Guzi Blanka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!