KBSC

2021.05.20. 08:15

Barcikai búcsú a negyedik év végén

Augusztus 1-jén indul majd a labdarúgó NB III. 2021/22-es pontvadászata.

Molnár István

2010516 Szeged SZEGED-CSANÁD GROSICS AKADÉMIA - KOLORCITY KAZINCBARCIKA SC NB II. labdarúgó mérkőzés Képen: OLDAL TIBOR, DOBRONOKY VIKTOR, TÓTH-GÁBOR KRISTÓF fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: MW

Fotó: Kuklis István

A múlt hét végén véget értek a küzdelmek a labdarúgó NB II.-ben, az NB I.-be való feljutást a Debreceni VSC, illetve a Gyirmót FC Győr harcolta ki, míg kieső helyeken a Debreceni EAC, a Kaposvári RFC és a KolorCity-Kazincbarcikai SC végzett. Utóbbiak mindössze 33 pontot gyűjtöttek 38 találkozó alatt, mégpedig úgy, hogy csupán 8 alkalommal nyertek, 9-szer végeztek döntetlenre, 21-szer vesztesen vonultak le a pályáról.

Nagy fluktuáció

A Barcika 2017 nyarán került fel az NB II.-be. A sárga-kékek azóta az alábbi helyezéseket érték el a 20 csapatos második vonalban: 2017/18-ban 17. hely, 2018/19-ben 9. hely, 2019/20-ban 14. hely, idén pedig a 18. pozíció kiesést „ért”.

Barcikán edzők és játékosok tekintetében is nagy volt a fluktuáció a most befejeződött pontvadászatban: tavaly június 5-én jelentették be a KBSC-nél, hogy Boér Gábor lett a csapat vezetőedzője, aki azonban pár hét múlva, július 12-vel távozott, ugyanis az NB I.-es Zalaegerszegi TE FC-től kapott ajánlatot, a barcikai vezetők pedig elengedték még a szezon kezdete előtt.

Néhány napig Koszta Péter sportigazgató dolgozott a gárdával, majd július 21-i dátummal Vitelki Zoltán érkezett vezetőedzőnek. A Kazincbarcikán egyszer már dolgozott szakembertől, az eredménytelenség miatt december 1-jén elköszöntek, és az őszből még hátralévő két összecsapást pályaedzője, Kriston István vezényelte le. Az alakulatnak ekkor, 21 forduló után 22 pontja volt, és a 17., még bennmaradó helyen állt.

Nem sokáig

A Barcika 2020. december 17-én azt közölte a hivatalos oldalán, hogy megegyezett Pacsi Bálinttal (aki előtt a DVTK-nál Feczkó Tamás vezetőedző segítője volt), és az idei esztendő elejétől a 46 éves, pro licences tréner irányította a csapatot. Az együttműködés azonban nem tartott túl sokáig, mert a felek 2021. március 5-i hatállyal, közös megegyezéssel szerződést bontottak. A KBSC-nél ezt követően ismét Kriston Istvánhoz „nyúltak”, és a bajnokságból hátralévő találkozókon már ő volt a megbízott vezetőedző. A gárda nem tudott elmozdulni a hátsó régióból, március 14-ét követő 9 meccsén csupán 3 pontot szerzett a társaság. Hogy miként képzelik el a (közel)jövőt a KBSC-nél, egyelőre nem tudni, és azt sem, hogy milyen stábbal és játékoskerettel indulnak majd neki az NB III.-nak.

A megyei bajnok is

A fel-, visszajutás bizonyára nem lesz, lenne könnyű a Barcikának, és nem csak amiatt, mert az NB III. 2021/22-es évadában a 3x20 helyett 3x18 csapat (Keleti csoport, Közép csoport, Nyugati csoport) vehet majd részt. Pillanatnyilag nem ismert, hogy pontosan miként alakul a harmadosztályú mezőny, mert a 2020/21-es pontvadászat még nem fejeződött be.

A megyei gárdák közül indulhat (amennyiben a klub vezetése ezt a döntést hozza meg) az új szezonban a Diósgyőri VTK tartalék és a Termálfürdő FC Tiszaújváros együttese, míg a Tállya KSE és a Putnok FC sorsa még nem dőlt el. A harmadik vonaltól már most biztos, hogy búcsúzott a Sajóbábonyi VSE és a Mezőkövesd Zsóry FC tartalék. Új „jövevény” a másodosztálytól kiesett KolorCity-Kazincbarcikai SC, illetőleg a megyei I.-es bajnok (ez a Hidasnémeti VSC, a BTE Felsőzsolca vagy Gesztelyi FC lesz), amennyiben adminisztratív úton (kedvező sorsolás, ha nem lesz elég, az NB III.-at vállaló megyei bajnok), vagy sikeres osztályzón arra jogot nyer.

A mezőny

Így állhat össze az NB III. Keleti csoportja a 2021/22-es szezonban

NB II.-től búcsúzott (2 csapat): KolorCity-Kazincbarcikai SC, Debreceni EAC.

Biztos NB III.-as bennmaradók (11 csapat – amennyiben egyiket, másikat nem sorolják át a Közép vagy Nyugati csoportba): BVSC-Zugló, Jászberényi FC, Füzesgyarmati SK, Kisvárda MG tartalék, Balassagyarmati VSE, Eger SE, Sényő-Carnifex FC, Diósgyőri VTK tartalék, Ceglédi VSE, Termálfürdő FC Tiszaújváros, Tiszafüredi VSE.

Kérdéses a sorsuk (2-3 csapat – a 13. és a 14. helyezett még biztosan bennmarad, míg a három NB III.-as csoport legrosszabb 15. helyezettje is kiesik): Debreceni VSC tartalék, Tállya KSE, Putnok FC, Salgótarjáni BTC, Gyöngyösi AK-Mátra Beton, FC Hatvan.

Az északkelet-magyarországi régió megyei I.-es bajnokai közül az NB III.-as osztályozót sikerrel megvívó, vagy azt elkerülők csapatok szintén ebbe az osztályba kerülhetnek.

(A borítóképen: A barcikaiak – sárgában – az NB III.-ban folytathatják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!