Úszás

2021.04.22. 08:30

Két miskolci az úszók régiós csapatában

Hölcz Péter és Fridrich László is megbízást kapott a Magyar Úszó Szövetségtől.

Szűcs István

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) március elején írt ki pályázatot regionális vezető és regionális vezetőedző beosztásokra. Észak-Magyarországot illetően a Miskolci Sportiskola két úszószakedzője, Hölcz Péter és Fridrich László április 6-tól kapott megbízást a sportág szövetségének elnökségétől az egymást segítő, közös munkára.

Folytatja

Hölcz Péter, a Miskolci Sport­iskola versenyigazgatója, az úszó szakosztály vezetője 2017 szeptemberétől látta el az észak-magyarországi régióvezetői feladatot. A sportágban eltöltött több mint harminc sikeres évnek, ezen belül az elmúlt bő három esztendőben régióvezetőként végzett kimagasló szakmai munkának köszönhetően Hölcz Péternek nem volt kihívója a poszton. A dr. Wladár Sándor elnök, Turi György szakmai alelnök, dr. Sós Csaba szövetségi kapitány, dr. Török Enikő sportszakmai csoportvezető és Szájer Péter utánpótlás- és „Jövő Bajnokai Program”-koordinátor alkotta bizottság így őt terjesztette fel az elnökség felé, mely ismét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Úszó Szövetség főtitkáraként is évtizedek óta lelkiismeretesen dolgozó szakembernek szavazott bizalmat.

Ami az újonnan létrehozott vezetőedzői státuszra irányuló pályázatokat illeti, az ország kilenc régiójából az észak-magyarországiban volt a legnagyobb érdeklődés, melyet a hét pályázó ékesen bizonyít. Érdekesség, hogy öt jelentkezés Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett. A már fent említett bizottság meghallgatta a jelölteket, majd Fridrich Lászlót, a Miskolci Sportiskola edzőjét, oktatóját terjesztette fel a posztra az elnökség elé. A döntés értelmében a jövőben az a Fridrich László töltheti be ezt a tisztséget, aki 1982-től dolgozik a miskolci úszósportban. A DVTK úszó szakosztályában 1982–1986 között úszóedzője volt a későbbi háromszoros vízilabdás olimpiai bajnok Biros Péternek is. Az elmúlt időszakban számos magyar bajnoki érmest, korosztályos válogatott úszót nevelt a borsodi megyeszékhelyen. Több, az úszáshoz köthető sportágban is értek el sikereket tanítványai, közülük például az ifjúsági és junior Európa-bajnoki dobogós triatlonos, Putnóczki Dorka is sokáig látogatta edzéseit. Szakedzői diplomájának 1990-ben történt megszerzését követően továbbképezte magát, így sérült gyermekek úszásoktatásában is otthonosan mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!