Év sportolója

2021.02.18. 19:30

Vívók, atléták, valamint futballisták

Az utánpótláscsapatok között a legtöbb szavazatot a diósgyőri pengeforgató lányok kapták.

balról: Hegyesi Tamara, Polácsik Petra, Herendi Gréta és Nagy Emma

Fotó: Bujdos Tibor

Az idei Év sportolója választáson, a sportújságírók döntése alapján, az ,,Utánpótlás csapat” kategóriában a Diósgyőri Vívó Egyesület újonc leány párbajtőrcsapata bizonyult a legjobbnak. A fiatal hölgyek a tavaly ősszel, szeptemberben Balatonfüreden megrendezett országos bajnokságon aranyérmet szereztek Hegyesi Tamara, Herendi Gréta, Polácsik Petra, Nagy Emma öszszeállításban (a csapat edzői: Patócs Béla, Kosztopulosz Beatrix és Tardi Ottó).

balról: Hegyesi Tamara, Polácsik Petra, Herendi Gréta és Nagy Emma | Fotó: Bujdos Tibor

– Korosztályos bajnokságot már előtte kétszer nyertünk – 2018-ban és 2019-ben a gyermekkorcsoportban –, így bíztunk abban, hogy folytatni tudjuk ezt a szép sorozatot az újoncok között is – jelentette ki a csapat nevében Nagy Emma, aki hozzátette: – Az ob-t egyébként eredetileg júniusban bonyolították volna le, azonban a vírusjárvány miatt őszre halasztották. A nyolc közé kerülésért nem kellett vívnunk, majd ott az MTK-t vertük 45–40-re, így bejutottunk a négybe. Az elődöntőben zajló meccsen a Tapolcát győztük le 45–38-ra, a fináléban pedig a PTE-PEAC-nál bizonyultunk jobbnak, 41–40-re. Arra nem gondoltunk a verseny közben, hogy nyomás lenne rajtunk a korábbi sikerek miatt, egyszerűen csak bizonyítani szerettünk volna, ami önmagában ösztönző volt. Mivel jó ideje vívunk együtt, összeszokott csapat vagyunk, s talán az összhang miatt tudtuk megnyerni az újabb aranyérmet. Különösen azért is értékes egy ilyen első hely, mert azt jelzi, hogy vagyunk legalább olyan jók, mint a nagy fővárosi klubokban vívók. Én 8 éve vívok, Gréta 7, Petra 6, Tamara pedig 5 éve, de még természetesen sok a tanulnivalónk. Nagyon szeretjük a vívást, elsősorban a kinézete, az eleganciája miatt. Az idei évre is meg vannak a céljaink, szeretnénk egyénileg és csapatszinten jól szerepelni. Ezúton is köszönjük edzőinknek a közös munkát, szüleinknek, barátainknak pedig a bátorítást és a szurkolást.

A második helyen a Miskolci Sportiskola újonc serdülő fiú hegyifutócsapata végzett. Zámbori Zoltán edző az alábbiakat mondta:

– Az együttesnek a 13 éves Pocsai Levente és az egyaránt 15 esztendős Csoma Dávid és Kovács Máté volt a tagja, negyedikként pedig a 14 éves Nagy Dániel tartozott közéjük. Az országos bajnokság öt kilométeres távját nyerték meg úgy, hogy az egyéni eredmények adódtak össze. Mátraházától Kékestetőig kellett futniuk, küzdelmük sajátossága az volt, hogy távjuk kizárólag felfelé ívelt. Sokan kérdezték már tőlünk, hogy ebben a műfajban milyen tulajdonságokra van szükség a sikeres szerepléshez. Nos, állóképességre, akaratra, kitartásra, gyorsaságra, jó helyzetfelismerésre, a terep adottságaihoz megfelelő reagálóképességre. Az tudni kell, hogy a gyerekek nem térképpel a kezükben, hanem kijelölt útvonalon futottak. A múlt évüket, évünket nem befolyásolta a pandémia, szabadon edzettünk, senki nem volt beteg, így egész évben dolgozhattunk a Bükkben. Többnyire Miskolctapolcán és Bükkszentkereszten, de a Majális-parkban is tartottunk tréningeket. A terep adottságait használtuk ki, fejlesztettük a diákok technikai tudását, résztávos munkát végeztünk. Hetente hatszor dolgoztunk, alkalmanként másfél vagy két órát, de végeztünk klasszikus atlétikai edzéseket az egyetemi centrum futófolyosóján. Ezeken kívül a fiúknak konditermi, továbbá kiegészítésként kerékpáros, sífutó- és úszóedzéseket is előírtunk. Egyébként harmincan vagyunk és egyre többen járnak hozzánk, népszerűek vagyunk a gyerekek körében. Tanítványaink szenvedéllyel űzik ezt a sportágat, amely rendszert visz az életükbe és céltudatosságra neveli őket.

Baráti közösség

A kategória harmadik helyét az U17-es diósgyőri labdarúgócsapat szerezte meg.

Fotó: Ádám János

– A tavalyi év a pandémia ellenére jól sikerült, a másodosztály feljutó helyén álltunk, amikor befejeződött a bajnokság, 19 meccs ment le addig, még 11 lett volna hátra, és ahogy más nem, így mi sem örültünk annak, hogy márciusban, időlegesen megszűnt a sportolás lehetősége – mondta Bánhegyi Bogdán, a Diósgyőri VTK U17-es együttesének kapusa, csapatkapitánya. – A 2020/21-es évadot az előző idény eredményeinek köszönhetően a legjobbak között, az U17-es korosztály Kiemelt csoportjában kezdhettünk, és az ősszel viszonylag jó eredményeket értünk el, ennek köszönhetően a 3. helyen teleltünk. Mindez annak köszönhető, hogy remekül összeállt a csapat, nagyon jó, baráti közösség alakult ki. Miskolci születésűként a kezdetek óta tagja vagyok a 2004-es születésűek csapatának, úgyhogy ez alapján tudom, hogy az évek múlásával azért változott a keret, sok játékos cserélődött ki, különösen, amióta akadémiaként működik az utánpótlás, érkeztek hozzánk más településekről is, és emiatt a csapat minősége fokozatosan javult. Tavaly már Újpestről is volt érkező, ez is jelzi, hogy egyre vonzóbb a DVTK, de azért többségében még megyebeli játékosok alkotják a csapatot. Remélem, hogy az a jó közösség tavaszszal is figyelemfelkeltő eredményekre lesz képes, és ebből a korosztályból több játékosnak is sikerül majd eljutnia a felnőtt élfutballba.


A szavazásról

Az idén tizennyolcadik alkalommal adjuk át az Év sportolója díjakat megyénkben. Ahogy az elmúlt időszakban, úgy most is hét kategóriában (utánpótlás leány, utánpótlás fiú, utánpótláscsapat, felnőtt női, felnőtt férfi, felnőttcsapat, edző) szavaztak a zsűritagok a megye legjobbjaira. A lapunk által felkért tíz zsüror – Bódi Krisztián (a Mezőkövesdi Média sportszerkesztője), Fekete Zsuzsa (a Fociológia Facebook-oldal írója), Marosréti Ervin (a Magyar Rádió sporttudósítója), Martini Emil (a Csillagpont Rádió sportszerkesztője), Sike Gábor (az Európa Rádió főszerkesztője), Szűcs István (újságíró), Pásztor Attila (újságíró), Kolodzey Tamás (az Észak-Magyarország sportszerkesztője), Molnár István (az Észak-Magyarország sportszerkesztője), Berecz Csaba (az Észak-Magyarország sportszerkesztője) – ezúttal is megyebeli sportolókra, megyei csapatokra, a megyében tevékenykedő edzőkre szavazhatott, olyanokra, akik a 2020-as esztendőben valamelyik megyebeli sportszervezet színeiben, annak tagjaként értek el elismerésre méltó eredményeket. A lapunk által felkért zsűri tagjaitól ezúttal is azt kértük, hogy mind a hét kategóriában állítsanak dobogós sorrendet. Az így kapott voksokat bepontozzuk, az 1. helyre tett sportolók/csapatok/edző 5-5 pontot, a második helyre állított sportolók/csapatok/edző 3-3 pontot, míg a kategóriák harmadikjai 1-1 pontot kapnak. A pontokat összeadtuk, és az a sportoló/csapat/edző végzett az élen a kategóriájában, aki a legtöbb pontot kapta a zsüroroktól.

Év sportolója 2020, utánpótláscsapat

1. Diósgyőri VE (újonc leány, párbajtőr) 32 pont

2. Miskolci SI (újonc serdülő fiú, hegyifutás) 23 pont

3. Diósgyőri VTK (U17 fiú, labdarúgás) 17 pont

4. Diósgyőri Gimnázium (V-VI. korcsoport leány, távolugrás) 11 pont

5. Diósgyőri VTK (junior leány, kosárlabda) 5 pont

6. Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola (játékos sportverseny) 2 pont

(A fotókon: A diósgyőri labdarúgócsapat képviselői, A sportiskola hegyifutói, A DVE csapata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!