Cselgáncs

2021.01.16. 17:00

Katar nem, Izrael már igen

Pár hónapon belül eldől, hogy Gercsák Szabina kijut-e a tokiói olimpiára.

Kolodzey Tamás

Budapest 20170901 Cselgáncs 2017 Ősz Judo Világbajnokság VB Gercsák Szabina Fotó: Dömötör Csaba Nemzeti Sport

Forrás: MW

Fotó: Dömötör Csaba

Dohában zajlik a 294 ezer dollár, átszámítva mintegy 90 millió forint össz­díjazású Mesterek Tornája, amelyre minden súlycsoport legjobb harminchat dzsúdósát hívták meg. Az esemény rangját jelzi, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat keretében csak a világbajnokságon lehet több pontot szerezni, aki tehát éremmel gazdagodik a katari fővárosban – és eddig még nem volt a zsebében a tokiói kvóta – az elutazáskor szinte biztosan ötkarikás szereplőnek tekintheti magát.

Doha még korai volt

A tatamira lépők között nem találtuk Gercsák Szabinát, a DVTK 70 kilós sportolóját, az egykori ifjúsági olimpiai bajnok itthon maradt.

– Nem repültünk el az Öböl menti miniállamba – közölte Flórusz János, a Japánról álmodó versenyző mestere. – Tanítványom combhajlító izomsérülés miatt tizenkét hetet hagyott ki, és ez a kiesés nagyon sok. Már felépült, óvatosan tréningezik, közben erősít és gyógytornára jár, de jelenleg nincs olyan állapotban, hogy rajthoz állhatott volna. Most az a legfontosabb, hogy érje utol önmagát, aztán legyen türelmes, várja ki azt az öt alkalmat, amely számára még elérhető. Doha elvesztése nem végzetes, bár az idő természetesen fogy, sőt egyre jobban sürget.

Jól fizető viadalok

Július persze messze van, mégis mindenki számolgat. Azok, akik páholyban vannak, vagy ott érzik magukat, visszafelé tekintenek, követőik pontszámát fürkészik, az üldözők viszont az olimpiai ranglistán lévő hátrányuk ledolgozásán fáradoznak.

– Szabina, helyezését illetően harmincon felül van, majd a dohai osztás után kiderül, hol is áll pontosan – folytatta Flórusz János. – Tizennyolcan biztosan olimpikonok lesznek, hozzájuk csatlakoznak majd a kontinentális kvótások. Az osztás és a szorzás helyett mi inkább előrenézünk: a soron következő megméretés februárban lesz, az izraeli Grand Slam Katarhoz hasonlóan jól fizet, a nyertes ezer pontot kaszál, ennyi a tokiói repülőjegyhez is elegendő. A Közel-Kelet után további két Grand Slam-torna várja a mezőnyt, majd elérkezünk az olimpiát megelőző viadalokhoz. Az Európa-bajnokságot a portugáliai Lisszabonban, a vébét pedig Budapesten tartják majd, tehát Gercsák Szabina akár a magyar fővárosban is kiharcolhatja az olimpiai kvótát.

Edzés, táborok, versenyek

Amikor kerestük Gercsák Szabinát, éppen vizsgázott.

– Végzős vagyok a Nyíregyházi Egyetem sportszervezői szakán – közölte a dzsúdós, majd hozzátette: – Tudományos kutatásokat is végzek, adatbázis-kezeléssel foglalkozom.

Ami a sportot illeti, erről így beszélt:

– Hála istennek, most már semmi bajom nincs, így százszázalékos munkát végzek itthon és Budapesten, a válogatott keretnél. Tokióba igyekszem, most Izrael következik számomra, aztán talán még több viadalom is lesz mint öt, hiszen a hírek szerint még beraktak a programba néhány állomást, most azonban az első feladatomra koncentrálok. Nagyon bízom abban, hogy olimpikon leszek, sokat dolgozom érte, naponta kétszer tréningezem, szombaton is gyakorlok, minden létező táborba elmegyek, és egyetlen összetartást sem hagyok ki. A kiküldetés érdekében mindent megteszek, remélem, hogy sikerrel járok, ez azonban csak a versenyeimen derül majd ki.

(A borítóképen: Gercsák Szabina (balra) bízik abban, hogy olimpikon lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!