DVTK

2021.01.25. 09:00

Elfelejthető a fenékig tejfel

Pont nélkül maradt vasárnap a Diósgyőri VTK a Paksi FC vendégeként a futball élvonalában.

Berecz Csaba

Paks 20210124 Labdarœg‡s NBI Paks-DVTK Foto Nemzeti Sport çrvai K‡roly

Fotó: Árvai Károly

A NB I. 17. fordulója keretében vasárnap délután a Paksi FC vendége volt a DVTK csapata. A meccs előtt 8 pont különbség volt a két együttes között tabellán a tolnaiak javára, mert a zöld-fehérek meglehetősen nagy távolságra lavírozták magukat a kieső helyektől. Annak ellenére, hogy a 2020/21-es évadot nem kezdték jól, ugyanis négy forduló után 1 ponttal az utolsó helyen álltak, ám az edzőváltás után, Bognár György színre lépésével feltámadtak, gejzírként törtek fel, a 9 bajnokijukból csupán egyet veszítettek el, hatszor viszont nyertek. Igaz a tavalyi év vége nem sikerült jól számukra, az utolsó három körben, hét nap alatt háromszor is kikaptak. Csakúgy, mint a Diósgyőr. A piros-fehérek 2020 végén zsinórban hét meccses bakisorozatot hoztak össze, amelyet szerdán szakítottak meg, amikor sereghajtóként, óriási meglepetésre, 1–0-ra legyőzték a listavezető, addig veretlen bajnoki címvédő Ferencvárost idegenben. Új vezetőedzővel. Ami után a diósgyőri szurkolók abban reménykedtek, hogy most náluk játszódnak le hasonló történések, mint ami a Paksi FC-vel megesett, amikor szakvezetőt váltottak.

Az összeállítások

A csak magyar labdarúgókat foglalkoztató Duna-parti gárda kezdőcsapata nagyon különbözött a legutóbbi, december 19-i, az MTK ellen, idegenben 3–1-re elvesztett meccstől. Az akkor kiállított kapus, Hegedűs L. eltiltását töltötte a DVTK ellen, Balogh B. sérülés miatt nem szerepelhetett, Kulcsár, Ádám M., Szakály D. és Gévay pedig csak a kispadra került, Szélpál pedig keretben sem volt. Érdekesség, hogy a két csapat legutóbbi meccsén, a diósgyőri stadionban október 3-án lejátszott találkozón – amelyet 2–1-re, az utolsó percben szerzett góllal nyert meg a Paksi FC – a zöld-fehérek akkori kezdőjéből többen (heten) kaptak bizalmat, mint amennyien a már említett MTK elleni bajnoki a kezdő sípszóra kifutók közül vasárnap szintén bizalmat kaptak.

Ami pedig a Diósgyőr összeállítását illeti: két helyen változtatott Zoran Zekic vezetőedző, a szerdai győztes meccs után. A védekező középpályás Max és a támadó Ivanovski maradt ki, került a kispadra, így lett kezdő Rui Pedro és Hasani, és mindez azt vetítette előre, hogy a DVTK ezúttal nem két védekező középpályással játszik majd, mint tette azt az FTC ellen. És, hogy a DVTK kapcsán is összevessük a kezdőt, az október 3-i meccsel: az akkori alapcsapatból, hatan most is bizalmat kaptak (Antal B., Hegedűs J., Márkvárt, Hasani, Grozav, Drazic), és a vasárnapi összecsapáson a paksiak 11-ével szemben 3 magyar labdarúgó jutott szóhoz a piros-fehéreknél (az előző zárójelben szerepelt első három játékos).

Les és öngól

Már az első percben akadt védenivalója Antal B. kapusnak, aki Bognár I. bombáját tenyerelte ki, majd néhány másodperccel később, ugyanebben a szereposztásban lövés után fogta meg a lasztit a kapus. Ez is mutatja, hogy az elején a hazai gárda volt kezdeményezőbb, de bő 5 perc után a DVTK felállt, és elkezdett átkirándulgatni a paksiak térfelére. A 20. percben sikerült összehozniuk a vendégeknek az első ígéretes lövést, ám Hasani balról eleresztett lökete elkerülte a bal felső sarkot. Előtte Zekic edző sárgult be reklamálásért, akinek ebben az évben ez már a második ilyen figyelmeztetése volt, a szerdai, FTC elleni bajnoki után. A 25. minutában Bognár I. harmadik lövését hárította Antal B., és megfogta a negyediket is, a meccs addigi legnagyobb ziccerét, de kipattanónál Papp K.-val szemben, aki lesen állt, és onnan pöckölte a labdát a kapuba, már tehetetlen volt.

Hegedűs J. tisztáz Sajbán elől

A kapura veszélyesebb, a támadójátékot jobban erőltető Paksi FC nem érdemtelenül jutott előnyhöz, ami után a Diósgyőr jobban csipkedte magát. Hegedűs J. fejesével szinte rögtön egyenlíthettek volna a piros mezesek, majd Hasani és Drazic okozott problémát a hazaiak háromfős védelemének, amelyet az egykori magyar válogatott csatár, Böde irányított középről. Váratlanul, diósgyőri szempontból balszerencsés körülmények közepette szerezte meg a második gólját a hazai csapat, a 44. minutában Bertus szöglete után, amelynél Grozav fejéről került saját kapujába a labda.

11-esből

Ahogy azt várni lehetett, a kétgólos hátrányban cserékkel igyekezett új lendületet adni csapatának Zekic edző, aki a szünetet követően három új játékost küldött pályára, de kollégája, Bognár György is változtatott, kettőt cserélt. A második játékrész elején Milovic fejesénél kellett a meccs folyamán először védenie a hazai kapusnak, de a remélt nagy diósgyőri nyomás elmaradt, és egy labdavesztés után, Nagy R., ha picit bátrabb, a kapuig gyalogolhatott volna, de helyette távolról a ketrec mellé lőtt. A 63. percben Suljic sistergőse szállt a kapu fölé, majd nem sokkal később újabb kettős cserét hajtottak végre a paksiak. Pár perce rá, 11-esből szépített a DVTK, Márkvárt jó kiugratása és Drazic elfutása után a hazai kapus szabálytalankodott, és Ivanovski góljával a vendégek számára elérhetőbbé vált a pontszerzés. A piros mezesek találatát követően Zekic edző is kettőt cserélt, és ezzel összefüggésben a bal oldali védőnek érkezett Marin helyéről Soldo húzódott be középső védőnek. Ahogy fogyott az idő, egyre többször lépett feljebb a vendég védők közül valaki, hogy javítsa a támadók létszámát, de a Paks ügyelt a biztonságra, és nem hagyta, hogy a diósgyőriek helyzeteket alakítsanak ki. A végén már Milovic is csatárt játszott, de ez is kevés volt, a DVTK az egész meccs folyamán nem tudott olyan domináns játékot mutatni, amivel igazán esélye lett volna a pontszerzésre. Úgyhogy egy zárkózási esély elszállt vasárnap, és kiderült, hogy a nagy változások közepette, nem mindig csak jó történhet a DVTK-val.


A gólok története

32. perc: Egy balról érkező hazai beadást fejelt ki Milovic, a kaputól 10 méterre Bognár I.-hez került a labda, akinek a bal alsó sarokra tartó lövését Antal B. bravúrral ugyan kivédte, de a laszti a bal kapufával szemben, lesgyanús helyen álló Papp K. elé került, aki 2 méterről a rövid alsó sarokba kotorta a játékszert, 1–0.

44. perc: Bertus végzett el sarokrúgást a bal oldalról, a kapu elé becsavart labdáját Grozav próbálta kifejelni, de a labda az ő fejéről a kapu jobb oldalába vágódott, öngól, 2–0.

69. perc: Márkvárt ugratta ki a bal oldalon Drazicot, aki a védők mögé kerülve elhúzta volna a labdát Rácz mellett is, ám a kapus megrúgta a támadót. Drazic esése után a játékvezető 11-est ítélt, a büntetőt Ivanovski vágta a kapu közepébe, 2–1.


Paksi FC – Diósgyőri VTK 2–1 (2–0)

Paks, zárt kapuk mögött. V.: Karakó (Albert I., Horváth R.; Iványi, Zierkelbach).

Paksi FC: Rácz (6) – Lorentz (5), Böde (5), Szabó J. (6) – Papp K. (5) – Osváth (5), Bognár I. (6), Haraszti (4), Bertus (5) – Hahn (4), Sajbán (4). Vezetőedző: Bognár György.

Diósgyőri VTK: Antal B. (6) – Grgic (6), Milovic (6), Hegedűs J. (5), Soldo (5) – Márkvárt (5), Zivulic (4) – Hasani (4), Rui Pedro (4), Grozav (4) – Drazic (5). Vezetőedző: Zoran Zekic.

Csere: Hasani helyett Ivanovski (5) a 46., Zivulic helyett Max (5) a 46., Rui Pedro helyett Suljic (5) a 46., Haraszti helyett Kulcsár (5) a 46., Sajbán helyett Nagy R. (5) a 46., Hahn helyett Ádám M. (–) a 65., Bognár I. helyett Szakály D. (–) 65., Hegedűs J. helyett Marin (–) a 72., Grozav helyett Molnár G. (–) a 72., Osváth helyett Bognár D. (–) a 89. percben.

Sárga lap: Zivulic a 13., Zekic (a kispadon) a 18., Sajbán a 37., Osváth az 59., Böde a 64., Max a 67., Rácz a 70., Milovic a 76., Nagy R. a 80., Bognár Gy. (a kispadon) a 80., Lorentz a 90. percben.

Gólszerző: Papp K. (1–0) a 32., Grozav, öngól (2–0) a 44., Ivanovski, 11-esből (2–1) a 70. percben.

Bognár György: – Borzasztó színvonalú meccs volt, az eddigi leggyengébb játékunkat produkáltuk az első félidőben, és a másodikban, cserékkel sem tudtunk javítani ezen. Nem tudtunk labdát szerezni, és bár 2–0-ra vezettünk a félidőben, de ez egy nagyon rosszul sikerült mérkőzés volt. Persze, jobb nyerni, mint kikapni, de az ilyen színvonalú játék százszor jobban megvisel, mintha kikapunk jó játékkal. Vissza nem nézem ezt a mecset, mert inkább hasba szúrom magam, sem mint hogy lássam. Még a összefoglalót sem fogom megnézni. Nem fogunk mindig ilyen rosszul játszani, de ez most nagyon kevés volt. Annyi talán volt, hogy Böde stabil volt hátul, a védekező részben helytálltunk, de a labdamegjátszások nagyon rosszak voltak, technikailag rossz teljesítményt nyújtottak a játékosok.

Zoran Zekic: – Két ellentétes félidőt láthattunk, az elsőben nagyon gyengén játszottunk, minden labdát a Paks szedett össze, és szöglet után is gólt kaptunk. A második félidőben jobb volt a játék, de kevés volt ahhoz, hogy pontot szerezzünk. Tudtuk, hogy a mi helyzetünkben nem szabad elkényelmesedni, és, hogy sok munka vár ránk, de ezen a meccsen tompának éreztem a csapat játékát. Ha előzetesen valaki azt mondja, hogy két meccs után 3 pontunk lesz, valószínűleg elfogadom, viszont látva a mai meccset, ezt nem így gondolom. Ez a teljesítmény nem elég ahhoz, hogy bennmaradjon a csapat, ettől többre van szükség. A szünetben bár hármat cseréltem, az első félidő alapján akár 10 játékost is lecserélhettem volna, és magamat is. Sajnos, az első játékrészben nagyon alacsony energiaszinten játszottunk, a Paks valamivel agresszívabb volt. Nem tudtuk megtartani a labdát, a megszerzések után mindig elveszítettük, és így nem lehetett támadásokat vezetni. Ezen a téren feltétlenül javulnunk kell.

(A borítóképen: Az első paksi gól előtti pillanat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!