Interjú: Dvorák Lászlóval

2020.09.14. 16:00

Egyre kisebb mezőnyből merítenek

Most azok maradnak talpon, akik kiváló fizikai állapotuk mellett fejben is erősek. Interjú: Dvorák Lászlóval, a szabadfogású birkózó válogatott szövetségi kapitányával.

Kolodzey Tamás

Dvorák László

Fotó: Vajda János

A DVTK Medicalban lévő csarnokban edzőtáboroztak a felnőtt szabadfogású válogatott keret tagjai, akik néhány utánpótlás korú sportolóval kiegészülve végezték erőgyűjtésüket. Az egyik foglalkozás után beszélgettünk a hajdani eredményes versenyzőből edzővé vált kapitánnyal.

Miért esett Miskolcra a választásuk?

Voltunk már Orosházán is, egy másik projekt keretében. Elképzelésem szerint bejárjuk mindazon hazai klubokat, amelyek a szabadfogású szakággal foglalkoznak. Mindenkinek jó, ha kiszakadunk a megszokott kerékvágásunkból, vidéken is népszerűsítjük a műfajt, arról már nem beszélve, hogy most úgysem lehet külföldre utazni.

Amennyiben minden igaz, akkor decemberben világbajnokságot rendeznek Szerbiában. Erre készültek?

Az lenne a legjobb, ha kérdésére az égiek felelnének, de jelenleg teljes a bizonytalanság. Amíg áll az időpont és nem mondják le a vébét, addig természetesen hangolunk. A szövetségben a közelmúltban volt egy szakmai bizottsági ülés, amelyen túl sok jóval nem kecsegtettek bennünket, így magam sem tudom, hogy déli szomszédaink egyáltalán házigazdák lesznek-e.

A felnőttek közé meghívott néhány juniort és kadettet. Miért tette?

A felhozásuk érdekében, ez egyfajta koncepció nálunk. Köztudott, hogy itthon a kötöttfogás dominál, a szabadfogás nem játszik vezető szerepet, emiatt azt szeretném, ha felélénkülne a mezőnyünk és valamikor a feltörekvő fiatalok is „labdába rúgnának”. Most az volt a célom, hogy szerezzenek tapasztalatot arról, milyen a felnőttekkel edzeni. Örömmel töltött el, hogy kizárólag pozitív tapasztalatokat szereztem.

Dvorák László szövetségi kapitány | Fotó: Vajda János

Önnek bizonyára különösen fáj, hogy magyar földön csak másodhegedűsök...

Igen, rajtam kívül még sok ember bánata, hogy a hazai szabadfogás nincs túl jó állapotban. Ezért senkit nem okolok, és ugyancsak senkire nem hárítom át a felelősséget, egyszerűen így alakult ki. Mivel kötöttfogásban jóval eredményesebben vagyunk, amikor megjelenik nálunk egy ügyes srác, máris elkezdik agitálni, hogy menjen át, mondván, a szabadfogásban nincs, vagy csekély esélye lesz a sikerekre. Nekünk kisebb a merítési lehetőségünk, ez meghatározza a jelenünket és jövőnket. Megszállottaknak, sőt egyenesen őrülteknek hívják azokat, akik a felsoroltak ellenére a szabadfogást választják.

Tavasszal és nyáron – a koronavírus miatt – egyetlen versenyt sem tartottak. Most mit ígér az őszi versenynaptár?

Ülést tartott az országos szövetség szakmai bizottsága és a döntéshozók gyakorlatilag mindent kihúztak a tervezett műsorból, mivel a krízis miatt fokozódott a helyzet. Csak három versenyt, a kadett, a junior és a felnőtt országos bajnokságot tartják meg, más nem lesz, lefújták a diákolimpiákat is. Szóval a birkózás számára fekete időszak a 2020-as esztendő.

Mit tud az olimpiai kvalifikációs viadalokról?

Ezeknek az idejét és a helyszíneit is kitűzték: ha minden igaz, Budapesten lesz az első, erre alaposan rákészülünk, viszont előtte valahol illene fellépnünk, ugyanis le kell mérnünk, hol tartunk. Itt viszont kérdőjelek tornyosulnak, nem tudjuk, hogy mikor és hová utazhatunk el. A tokiói ötkarikás alapozás az egész világ krémjét érinti, és alighanem csak azok fognak talpon maradni, akik kiváló fizikai állapotuk mellett fejben is erősek lesznek. Most tényleg a legtudatosabbaké és a legcélirányosabban dolgozóké a jövő, a lelkiesek, a sebeiket nyalogatók szinte biztosan elvéreznek.

Elégedett volt a Miskolcon elvégzett munkával?

Az első héten harmincan voltunk, aztán különböző okok miatt alaposan megfogyatkoztunk. Azok, akik végig dolgozták a diósgyőri napokat, eredményes munkát végeztek, szakmailag tartalmas képzést kaptak.

Egyre jobban bontogatja „szárnyait” a strandbirkózás, amely talán megirigyelte a kézi- és a röplabdázók, valamint a labdarúgók sikereit és népszerűségét. Milyen jövőt jósol ennek a szakágnak?

Minden azon múlik, hogy milyen hírverést csinálnak a strandbirkózásnak. Sportágunk ebből a szempontból betegségben szenved, ugyanis nincs kellő marketingünk. Ha mi is olyan médiafigyelmet kapnánk, mint a felsorolt és homokban is űzhető labdajátékok, akkor sokkal előrébb tartanánk. Az írott és az elektronikus sajtónak óriási súlya van és addig, amíg mi nem teszünk szert minőségi kapcsolatokra, addig nem számíthatunk arra, hogy teljes polgárjogot nyerünk.

Felfüggesztések

A szövetségi kapitánnyal folytatott beszélgetésünket követően az országos szövetség felfüggesztette hat szabadfogású versenyző, Veréb István, Mester Milán, Szurovszki Patrik, Lukács Botond, Juhász Balázs és Nagy Mihály válogatott tagságát. Az indokokról Bácsi Péter szakmai igazgató elmondta: a huszonhat kerettagból csak tizenegy jelent meg a miskolci edzőtábor második hetén, a távolmaradók egy része pedig elfogadhatatlan magyarázattal szolgált. Még a saját egyesületük sem tudott arról, hogy nem vesznek részt a foglalkozáson, így a jövőben nem tartanak igényt a munkájukra. Miskolcon a következő indokok miatt nem jelentek meg a birkózók: iskolai beiratkozás, vezetéstechnikai tanfolyamon való részvétel, lomtalanítás, de volt olyan is, aki azzal érvelt, hogy nem ízlik neki a táborban felszolgált étel, sőt az egyik felnőtt birkózót az édesapja nem engedte el az összetartásra. A szövetségi kapitány szerint a kerettagok ezzel túlléptek minden határon és tolerálhatatlanná vált a viselkedésük, felfüggesztésük egy évre szól. Az érintetteket a szövetség nem nevezi a nemzetközi és világversenyekre.

Névjegykártya

Dvorák László

Életkora: 56 év

Sportága: birkózás

Szakága: szabadfogás

Súlycsoportja: 82 kiló

Nemzetközi mérlege: tizenkilenc világverseny, három olimpia

Sikerei: kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes (1992, 1996), világbajnoki negyedik (1995)

(A borítóképen: Dvorák László szövetségi kapitány)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!