kiállítás

2020.09.24. 10:00

Egy lépéssel a sportolók előtt

A Görömbölyi Művelődési Házban október 17-ig látható Kamarás Péter kiállítása.

Kolodzey Tamás

Fotó: Ádám János

A PannErgy-Miskolci VLC fotós-videósa 1984-ben szerzett fényképész-képesítést, így immáron harminchat esztendeje foglalkozik a sportfotózással (is).

Legközelebb a karate

– Negyven éve karatézom, ez a műfaj áll hozzám a legközelebb, de természetesen más sportágakban is „utazom” – mondta el lapunknak az ötvenhetedik életévében járó alkotó, majd így folytatta: – Pályám akkor vett lendületet ezen a téren, amikor Fuhrmann Géza, a Miskolci Sportiskola korábbi igazgatója 2004-ben az intézményhez hívott dolgozni, később azonban váltottam, és már elég régóta a vízilabdázóknál dolgozom.

Hatvanhárom maradt állva

Kamarás Péter tárlata összeállítása előtt nehéz helyzetbe került. Erről így beszélt:

– Több ezer fotómból kellett válogatnom, és amikor hozzákezdtem, még nem tudtam, hogy ez milyen óriási feladat, pedig korábban már három kiállítást is rendeztem. Fuhrmann Géza sietett a segítségemre, és végül hatvanhárom munkám maradt fenn a rostán, ezeket láthatják most az érdeklődők. Sokan kérdezték, ezért elmondom: manapság már nem dolgozom papírra, csak digitális fotókat gyártok, a tárlathoz azonban a falra kell akasztani a munkákat, melyek kidolgozásában a Bíbor-Fehér Fotó segített nekem. A kattintásaimat magától értetődően a gépemen őrzöm, és több helyre is elmentem annak érdekében, nehogy elvesszenek, hiszen a felvételek pótolhatatlanok. Azt is elárulom, hogy a műveimbe nem nyúlok bele, ezeket úgy hagyom, ahogyan megszülettek: azaz nem vágom, alakítom, retusálom, nagyítom vagy éppen kicsinyítem a jeleneteket.

A szépséget láttatja

Kamarás Péter, aki évekkel ezelőtt sportfotópályázatot nyert Miskolcon – sőt a közönségdíjat is bezsebelte – ars poeticáját így fogalmazta meg:

– Egy lépéssel mindig előrébb kell járnom, mint a versenyzőnek, ezért arra törekszem, hogy azt az adott pillanatot örökítsem meg, amely bemutatja az adott sportág szépségét.

(A borítóképen: Kamarás Péter több ezer felvételből válogatott a tárlatához)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!