rali

2020.08.10. 15:00

Sietni fog a gyorsokon, de lehet fa vagy akár lyuk is

A miskolci autóversenyző számára a hazai verseny mindennél fontosabb, egy hét múlva így ő is elrajtol.

Marosréti Ervin

Forrás: Marosréti Ervin

Egy apró, banális műszaki hibának köszönhetően szűk egy hónapot csúszik Fried­mann Zsolt bemutatkozása a magyar ralibajnokságban. A miskolci versenyző a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az ORC-kategóriában érdekelt az EVO IX-es Mitsubishi Lancerrel. A kemény mezőnyben egyáltalán nem lesz könnyű dolga, de a hazai futamon mindent egy lapra feltéve fogja nyomni a gázpedált. Aztán majd meglátjuk, hogy ennek mi lesz az eredménye.

Hideg kéz, hideg láb

– Jó lett volna a hazai bevetés előtt élesben is kipróbálni magam, de sajnos a Steelvent Salgó Rallyn nem tudtam elindulni. Nagyon sajnálom, mert így Miskolcon hideg kézzel és hideg lábbal kell, hogy odaálljak a rajtvonal mögé – mondta érdeklődésünkre Friedmann Zsolt. – Pedig számomra nagyon fontos lesz ez a hétvége, úgy is fogalmazhatok, hogy a Miskolc Rally nekem minden évben kötelező feladat. Gyerekként itt szerettem meg ezt a csodálatos sportágat, mindig ünnepként élem meg, ha itthon versenyezhetek.

Dönthet a Hegyhát

Friedmann Zsolt munkahelyi elfoglaltságai miatt kevés idő jutott a felkészülésre, ezért némiképp előnynek tartja, hogy a Hell 26. Miskolc Rally programja nagyjából megegyezik a tavalyival. Azt viszont sajnálja, hogy a mályinkai gyorsasági ezúttal a rövidebb változattal lett kiírva. Az ORC-s ralis szerint azonban a futam nem itt, hanem Észak-Borsodban dőlhet majd el.

– A Sáta–Sajómercse közötti pálya vízválasztó lehet ezen a napon – szögezte le Friedmann Zsolt. – Tempós, gyors szakaszról beszélünk, amin sokat lehet kapni és adni is. Aki kellően bátor, jól választ gumit, akár a többi helyszín kárára is, az nagyot léphet előre ezen a versenyen. Persze ugyanígy benne van a hibázási lehetőség is, ami rám is jellemző volt az elmúlt években. A miskolci viadalon ugyanis mindig annyira szeretnék bizonyítani, hogy könnyen visszafelé sülhetnek el a dolgok. Szinte biztos, hogy most is kockáztatni fogok. Ahol nézők előtt autózhatok, ott a látványra fogok menni, máshol viszont igyekszem majd behozni az ebből eredő hátrányt. Mindent elvállalok, nagyon sietek majd a gyorsokon. Vagy fa, vagy lyuk. Vagy betalálok az ORC dobogóra, vagy nem érek célba. Most úgy érzem, hogy nincs középút.

A DVTK ralisa a szezon­nyitón figyelte a saját kategóriáját. Fried­mann Zsolt szerint a tavalyi bajnok Dudás Gergő kategóriaváltása ellenére, nagyon szoros és erős maradt a mezőny. Ebbe a kiélezett csatába szeretne beleszólni, lendületes és gyors versenyzéssel. A hideg kéz és a hideg láb mellett vélhetően forró fejjel ül majd az EVO IX-esben Miskolcon.

(A borítóképen: Friedmann Zsolt nagyon szeretne dobogóra állni hazai környezetben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!