DVTK

2020.06.25. 11:30

Zsinórban negyedszer kapott ki a DVTK

Pakson úgy veszített a Diósgyőr, hogy háromszor is szögletet követően kapott gólokat.

Berecz Csaba

Fotó: Homoky György

A labdarúgó NB I. utolsó előtti, 32. fordulójának zárómeccsét tegnap este a Paksi FC és a Diósgyőri VTK együttesei játszották a Duna-parti városban. Kellemes időben – annak nem nevezhető kezdési időpontban –, az egyre szebb stadionban, amelyben még van némi tennivaló. Ugyanis a látszólag késznek tűnő, öltöző felőli lelátó még nem került átadásra, így az átmeneti megoldás jegyében a sajtóhelyet a szurkolók felett, az utolsó sorban alakították ki. Ide asztal nem fér, így a notebookos újságírók jobb híján a combjukra helyezett számítógépen jegyzetelhetik az érdekességeket.

Négy és hét

Például azt, hogy a hazai csapat kezdője négy helyen tért el a legutóbbi fordulóban, a Puskás AFC ellen 3–1-re elvesztett idegenbeli bajnokihoz képest. A két belső védő ezúttal nem Kelemen és Lenzsér volt, hanem Szélpál és Gévay, támadóposztokon Kecskés helyett Szakály D., valamint Haraszti helyett Könyves játszhatott.

A diósgyőri szakvezető, Feczkó Tamás nem kevesebb mint hét helyen változtatott a legutóbbi, rossz emlékű, vasárnap a Debreceni VSC vendégeként 4–0-ra elvesztett összecsapás kezdőjén. Brkovic és Tabakovic a keretből is kikerült a súlyos vereség után, Kiss T. sárga lapos eltiltás, Shestakov sérülés miatt maradt. Rui Pedrónak és Memollának a kispadon jutott hely, Danilovic kapus oda sem került, állítólagos hátsérülés miatt. Így állhatott a gólvonalra Bukrán, került be a védelembe két saját nevelésű fiatal, Orosz D. és Szűcs K., valamint a rutinos Vági. Egerszegi védekező középpályásként jutott szóhoz – ezzel összefüggésben Márkvárt ezúttal előrébb játszhatott –, a szintén fiatal, diósgyőri nevelésű Korbély szélső középpályásként kapott bizalmat, Ivanovski pedig ékként. Ezenkívül az is kiderült, hogy Zsolnai budafoki kölcsönszerződésének lejárta után a következő egy évben a másod­osztályban szereplő FC Ajka csapatában futballozik.

A meccs kezdése előtt nem sokkal a forduló eredményei szolgáltatták a beszédtémát a hazai szimpatizánsok körében, leginkább az, hogy a Debreceni VSC bravúros győzelmet aratott a Mezőkövesd Zsóry FC vendégeként, és emiatt a paksiak kieső helyre csúsztak vissza a tabellán. És ahhoz, hogy innen elkerüljenek, győzniük kellett, és már az is tudható volt ekkor, hogy sorsuk szombaton, az évad utolsó játéknapján dől el, amikor a Debrecennél vendégeskednek. A Diósgyőr számára, mint tuti bennmaradó csapat, igazi tétje nem volt a találkozónak, de kimondva-kimondatlanul a szurkolóik bizalmának a visszaszerzése miatt kellett küzdeniük ezen az összecsapáson a játékosoknak. A legutóbbi leszereplés ellenére itt sem maradtak magukra a piros-fehér labdarúgók, néhány tucat diósgyőri drukker jelenléte, biztatása jelezte, hogy miről szól a fanatizmus a DVTK-nál.

Hazai gól

A meccs 4. percében Szabó J. távoli bombáját kellett védenie bravúrral Bukrán kapusnak, majd még ugyanebben a minutában Könyves sistergős lökete kerülte el a ketrecet. A hazai együttes volt a kezdeményezőbb, a két szélső hátvéd oldalt igyekezett előrelopózni, a két belső védő előtt csak Windecker biztosított, és ha lehetett, akkor öt zöld mezes támadó tolódott fel a diósgyőriek védelmi vonalába. Az aktív, kockázatvállaló foci meg is hozta a gyümölcsét, és bár „csak” egy rögzített helyzet után, de megérdemelten szereztek vezetést a paksiak. Windecker gólja után nem sokkal, a 19. percben Hahn kis híján kettőre növelte az atomosok előnyét, lapos lövése csak pár centivel tévesztette el a jobb alsó sarkot.

A félidő közepén elrendelt ivószünet után frissebbnek tűnt a vendég gárda, de ez nem eredményezte azt, hogy Rácz kapusnak sok munkája akadjon. A 30. percben a Hasani–Ivanovski–Korbély-trió formás támadást vezetett, amelynek végén utóbbi játékos lövését követően egy hazai lábról szögletre pattant a labda. Ekkor a PFC focija már óvatosabb volt, a labdaszerzés utáni, gyors ellentámadásokra épült volna az előrejátékuk, de a Diósgyőr nem nyomott annyira, akkora kockázatot vállalva, hogy hátul kinyíljon. Emiatt igazán komoly gólszerzési lehetőség egyik oldalon sem alakult ki az első félidő végéig.

Potyogtak

A második játékrész elején hamar újabb gólt ért el a Paks, ezúttal is egy sarokrúgást követően, egy lecsorgó labdából egy védekező játékos volt eredményes. Ezzel hazai szempontból megnyugtató különbség alakult ki, de a DVTK ezután sem tudott felnőni a feladathoz, hogy nyílttá tegye a meccset. Olyannyira nem, hogy nem sokkal később harmadszor is kapituláltak. Attól, hogy ismét egy nagy pofonba szakadjanak bele a piros-fehérek, Vági felfutása mentette meg a Diósgyőrt, aminek a vége egy 11–es, és az ezt követő szépítés lett. 3–1-es állás után elkezdtek a pályára jönni a cserék, a hazaiaknál Könyves és Szakály D. lehívása vélhetően már a szombati tartalékolásról szólt, de a cserékkel plusz is érkezett, Haraszti beadása után a harmadik szöglet utáni gólját érte el a Paks. A zöldek újabb háromgólos vezetésénél Kulcsár előbb közelről, majd távolról veszélyeztetett, először a kapus védett, másodszor pedig a ketrec fölé bombázott. Alárendelt szerepben várta a meccs végét a Diósgyőr, örömet nem szereztek a piros-fehérek a drukkereiknek, sok pontatlanság, kevés ötlet, lendület nélküli előrejáték jellemezte a teljesítményüket. A rendes játék­idő utolsó minutájában erre a megállapításra rácáfolandó Molnár G. ugyan kétgólosra csökkentette csapata hátrányát, de ennek már nem volt jelentősége.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus nagyon-nagyon rossz hatással volt a DVTK-ra, ha nem is találta meg őket, de valami más kórságot hozott pandémia miatti szünet. Ugyanis zsinórban negyedik alkalommal szenvedett vereséget a Diósgyőr, és ezzel nyeretlenségi sorozata hatmeccsesre nyúlt.


Paksi FC – Diósgyőri VTK 4-2 (1-0)

Paks, 1891 néző. V.: Bogár (Albert I., Vígh-Tarsonyi; Iványi, Lovas).

Paksi FC: Rácz (5) – Osváth (6), Szélpál (5), Gévay (6), Szabó J. (6) – Hahn (6), Windecker (7), Balogh B. (6) – Szakály D. (7), Sajbán M. (5), Könyves (6). Vezetőedző: Osztermájer Gábor.

Diósgyőri VTK: Bukrán (4) – Orosz D. (5), Polgár (5), Szűcs K. (5), Vági (5) – Egerszegi (4), Iszlai (5) – Hasani (4), Márkvárt (5), Korbély (4) – Ivanovski (5). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Csere: Hasani helyett Molnár G. (5) a 61., Könyves helyett Kulcsár (-) a 64., Szakály D. helyett Haraszti (-) a 64., Korbély helyett Makrai (-) a 72., Windecker helyett Kecskés (-) a 77., Sajbán M. helyett Bertus (-) a 77., Hahn helyett Böde (-) a 81., Egerszegi helyett Adukor (-) a 81., Iszlai helyett Cortés (-) a 81. percben.

Sárga lap: Hasani a 20., Polgár a 45., Andrusch (kispadon) a 70., Haraszti a 88. percben.

Gólszerző: Windecker (1-0) a 17., Gévay (2-0) a 48., Hahn (3-0) az 56., Iszlai, 11-esből (3-1) a 60., Windecker (4-1) a 74., Molnár G. (4-2) a 90. percben.


A gólok története

17. perc: Egy baloldali szögletrúgás után éles szögből Szakály D. vette célba a vendég kaput. Bombáját Bukrán ugyan kiütötte, de a labda a bal kapufával szemben álló Windeckerhez került, aki 8 méterről fejelt a ketrec bal oldalába, 1-0.

48. perc: Szakály D. végzett el szögletrúgást balról. Beadását Szabó J. csúsztatta tovább fejjel, a bal kapufával szemben 6 méterre álló Gévay beletette a lábát a labdába, a játékszer pedig róla a közeli alsó sarokba gurult, 2-0.

56. perc: Szakály D. középről balra tette ki a labdát az üresbe futó Balogh B.-nek, aki középre lőtte a lasztit. A beadásra Polgár és Bukrán is mozdult, a labda a védő lábán perdült fel, és éppen Hahn elé hullott, aki 4 méterről küldte a labdát a gólvonal mögé, 3-0.

59. perc: Márkvárt kiugratása után Vági tört be a bal oldalon a 16-oson belülre, majd az utolsó emberen, Szélpálon fennakadt. A játékvezető 11-est ítélt, a büntetőt Iszlai vágta a kapu jobb alsó sarkába, 3-1.

74. perc: Haraszti baloldali szögletét Windecker fejelte 3 méterről a kapuba, 4-1.

90. perc: Ivanovski ugratta ki a ba oldalon a védők mögé befutó Molnár G.-t, aki a kapujából kiinduló Rácz mellett a háló közepébe csavarta a labdát, 4-2.


NB I., 32. forduló

Budapest Honvéd – Kaposvári RFC 4–2 (1–0)

Gólszerző: Gazdag (20., 66.), Hidi (63.), Kukoc (94.), illetve Bévárdi (58.), Balázs (83.).

Kisvárda Master Good – Puskás Akadémia FC 1–1 (0–0)

Gólszerző: Sassá (86.), illetve Meissner (94.).

Kedden rendezték:

Újpest FC – Zalaegerszegi TE FC 2–1 (1–0)

Gólszerző: Simon (37.), Ristevski (94.), illetve McWoods (83.).

Mol Fehérvár FC – Ferencvárosi TC 1—0 (1–0)

Gólszerző: Juhász R. (45. – 11-esből).


A bajnokság állása

1. Ferencvárosi TC 32 22 7 3 57-24 73

2. Mol Fehérvár FC 32 18 8 6 55-28 62

3. Puskás Akadémia 32 13 12 7 50-40 51

4. Mezőkövesd Zsóry 32 14 8 10 42-30 50

5. Budapest Honvéd 32 12 8 12 35-42 44

6. Zalaegerszeg 32 11 9 12 50-43 42

7. Diósgyőri VTK 32 12 5 15 40-50 41

8. Újpest FC 32 11 7 14 40-45 40

9. Paksi FC 32 11 7 14 46-52 40

10. Kisvárda MG 32 11 6 15 40-43 39

11. Debreceni VSC 32 11 5 16 47-56 38

12. Kaposvár 32 4 2 26 27-75 14


A 33. forduló műsora

Június 27., szombat

15.15: Zalaegerszegi TE FC – Mol Fehérvár FC (tv: M4 Sport)

17.30: Diósgyőri VTK – Kisvárda (tv: Duna World)

17.30: Újpest FC – Kaposvári Rákóczi

17.30: Debreceni VSC – Paksi FC (tv: M4 Sport)

20.00: Ferencváros – Mezőkövesd Zsóry FC (tv: M4 Sport)

20.00: Puskás Akadémia – Budapest Honvéd (tv: Duna World)

(A borítóképen: Nem volt esélye a DVTK-nak a szerdai mérkőzésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!