Labdarúgás

2020.05.04. 16:00

Tizenkilenc csapatnak már van licence

Bár vannak könnyítések a sportban, a megyei bajnokságok idő előtt lezárulhatnak.

Molnár István

Forrás: ÉM

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke egy csütörtöki interjúban úgy fogalmazott az amatőr futball és a Bozsik-program mielőbbi újbóli elindulásával kapcsolatban, hogy: „azok indulnak a legkevésbé újra”. Indoklásképpen az egészségmegőrzéshez szükséges tesztelés tetemes költségét, lebonyolításának fizikai nehézségeit, a teljes utánpótlás- és felnőttmezőnyt tekintve százezres nagyságrendű részvételt felhozva. Mindez azt jelenti, hogy bár hivatalosan és biztosan egyelőre nincs kimondva, de gyakorlatilag nem mutatkozik arra esély, hogy befejeződjön a megyei I. osztály (és a megyei II., illetve III. osztály) 2019/2020-as küzdelemsorozata. Még azzal együtt sem, hogy a csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelentek szerint „Magyarország egész területén; a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett”.

Különben a hazai versenyrendszerek, bajnokságok, kupasorozatok újraindításáról, azok kereteiről és formájáról az egyes országos sportági szakszövetségek jogosultak dönteni. Úgy tudjuk, a szövetségnél arra (is) várnak, hogy a FIFA, a nemzetközi, valamint az UEFA, az európai szervezet milyen iránymutatást ad, adhat arra vonatkozóan, hogy majd miként, milyen módon lehet bajnokokat, feljutókat és kiesőket hirdetni, amennyiben egy pontvadászat félbeszakad.

Ötnek NB III.-as

A jelenlegi állás alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztályban, a tabella első három helyén a Sajóbábony VSE, a Cigánd SE, valamint a Mezőkövesd Zsóry FC tartalékcsapata áll. Ezen három klub adott is be NB III.-as licenckérelmet, tehát adott esetben mindhárman indulnának a harmadik vonalban, ha arra lehetőségük nyílna. Alapesetben a bajnok kapja azt az esélyt, hogy az NB III.-ért osztályozót játsszon, egy másik bajnokkal, miután „elvileg” csupán 10 üres hely van a harmadosztályban azt követően, hogy búcsúzik onnan a három csoport 14–16. helyezettje, illetőleg a legrosszabb 13. pozícióban záró együttes. Amennyiben minden megyei aranyérmes „igent” mondana az NB III.-ra, úgy tíz osztályozós párharcra kerülne sor, de az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a húszból 12–16 klub szokott jelentkezni (és ennyinek van licence), és van, hogy valamelyik csapatnak kedvez az emiatt lebonyolított sorsolás, automatikusan, meccsek nélkül NB III.-as lesz (mint tavaly a később kizárt Ózdi Kohász).

Már írtunk arról is, hogy nem hivatalosan hallani lehet az NB III. átszervezéséről, esetlegesen négy csoportra való bővítéséről olyan módon, hogy az összes NB I.-es klub a harmadik vonalban indítja, indíthatja a második csapatát. A 2019/2020-as évadot nézve a Diósgyőri VTK-nak, a Debreceni VSC-nek (Keleti csoport), a Budapest Honvédnak (Közép csoport), a Puskás Akadémiának és a Mol Fehérvár FC-nek (Nyugati csoport) van kettes csapata az NB III.-ban, míg a Mezőkövesd Zsóry FC-nek (Borsod-Abaúj-Zemplén), a Kisvárda MG-nek (Szabolcs-Szatmár-Bereg) és az Újpest FC-nek (BLSZ I.) a megyei I-ben. A Paks, a Zalaegerszeg, a Kaposvár és a Ferencváros nem versenyeztet(ett) csapatot a harmadik vagy a negyedik osztályban, igaz, a zöld-fehéreknek van fiókcsapatuk, az NB II.-es Soroksár SC. Tehát itt még elég nagy a bizonytalanság, kérdés, hogy valóban akar-e bővíteni az MLSZ, amely érthetően arra is vár, hogy a koronavírus-helyzet miként érinti az alacsonyabb osztályú egyesületeket, illetve az is faktor, hogy hány klub kap NB III.-as licencet.

Érvényes a harmadiké

Visszatérve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztályra: a versenykiírás szerint a tervezett osztályozók miatt május 30-a (volt) az utolsó forduló dátuma, na már most addig (ha minden egészségügyi és egyéb előírást is betartanának) képtelenség lenne a mérkőzéseket lebonyolítani, hiszen van, akinek „csak” 11, míg másoknak 13 összecsapást kellene addig megvívniuk. Az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Igazgatóságának versenybizottsága április 27-i keltezéssel különben már közölte a 2020/2021-es szezonra megyei I-es (amatőr) licencet kapó sportegyesületek listáját. A jelenleg is első osztályúak közül megkapta a licencet a Hidasnémeti VSC, az Edelényi FC, a Gesztelyi FCE, a BTE Felsőzsolca, a Miskolci VSC, az Encs VSC, a Bőcs KSC, a Mádi FC, a Mezőkeresztes SE, a Nyékládházi VSE és a Bogács KSK, míg a Bánhorváti-KBSC és a Gönc VSE nem adott be kérelmet. A megyei II-ből kért licencet a Sárospataki TC, az Abaújszántói VSE, a Tokaji FC (Keleti csoport), az Aszaló SE, az Alsózsolcai KSC, a Borsodnádasdi LASE, a Parasznya SE (Észak csoport) és az Emődi ÁIDSE (Közép csoport). Alanyi jogon, ebből az osztályból, ezekből a csoportokból – alaphelyzetben – az első helyezett juthat fel a megyei I-be. Amennyiben a Sajóbábony VSE, Cigánd SE, Mezőkövesd Zsóry FC tartalék trióból akármelyik (kettő, vagy akár egyik sem) klub nem lesz végül NB III.-as, akkor az automatikusan tagja lesz a jövő évi megyei I-es mezőnynek, ugyanis a harmadosztályú licenc a negyedik vonalra érvényes.

Kapcsolódó cikkeink:

(A borítóképen: A Sajóbábony (sárgában) és a Cigánd (fehérben) is adott be licenckérelmet az NB III.-ra )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!