NB III.

2020.05.15. 12:30

Még nem tudják, hogy mikor indulhat

A tállyaiak számára rang, büszkeség és óriási teljesítmény az NB III-ban szerepelni.

Molnár István

Forrás: ÉM-archívum

Két fordulót tudtak csak megrendezni az NB III.-ban a 2019/2020-as bajnokság tavaszi szezonjában, a koronavírus-járvány miatt ugyanis március 15-e után „leállt” a pontvadászat. A Keleti csoportban a Tállya KSE előbb március 8-án, hazai pályán 1–0-ra kikapott a Sényő-Carnifex FC-től, majd március 14-én 2–0-ra nyert Balassagyarmaton. A Magyar Labdarúgó-szövetség május 4-én úgy döntött, hogy a felfüggesztett NB III.-as bajnokság nem folytatódik, a bajnokság elmaradt, és a hátralévő mérkőzéseit nem rendezik meg. A bajnoki táblázatok jelenlegi állapota a záró táblázat, a bajnoki csoportoknak nincs hivatalos végeredménye, így nincsenek bajnokok, érmesek, és végeredmény alapján feljutók és kiesők sem.

Kevésbé hisz benne

Látott-e arra minimális esélyt, hogy a bajnokság folytatódjon? – kérdeztük Uray Attilát, a tállyaiak vezetőedzőjét.

– Két verziót tartottam elképzelhetőnek – vágott bele a szakvezető. – Az egyik, hogy zárt kapus mérkőzések lesznek, és szerda-szombat vagy szerda-vasárnap ritmusban fogjuk ezeket lejátszani. A másik az volt, amit a szövetség végül is döntött. Lehet mondani, hogy sok csapat számára a megszületett határozat nem igazságos, de egy ilyen helyzetben, amikor az egészség, annak megőrzése van az első helyen, a futballszakma másodlagos. Mi a pályán szerettük volna kivívni a bennmaradást, és a 12., még bennmaradó helyen is voltunk, amikor lefújták a bajnokságot.

A vezetőedző hozzátette, hogy miután félbeszakadt a pontvadászat, mindenki otthon kezdett el dolgozni, az általa kiadott edzésterv alapján.

– Mindennap kiküldtem az elvégzendő dolgokat, ez azóta is így van, egy telefonos applikáción vissza kell igazolniuk a játékosoknak, hogy a kiszabott feladatokat megcsinálták – közölte Uray Attila. – Ezek között szerepelnek futások, felső testet erősítő, valamint labdás gyakorlatok. Egyelőre nem tartunk semmilyen közös edzést, kiscsoportosat sem, kevésbé hiszek abban, hogy az egyik nap még karantén van, a másik nap pedig már mehet minden a megszokott mederben, elmúlt a veszély. A különböző szabályokat, az egészségügyi kontrollt csak az NB I.-ben lehet betartani, megoldani, ezen, a mi szintünkön nem, főleg úgy, hogy a játékosok különböző helyekről, településekről érkeznének hozzánk.

Nem tárgyaltak

A tréner hozzáfűzte: májusban még biztos, hogy edzenek, a jelenlegi formában, aztán majd a hónap végén, az akkori információk birtokában fognak dönteni a folytatásról. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a tréner mikorra tervezné a nyári felkészülést.

– Erre majd csak akkor lehet válaszolni, ha lesz egy dátum, hogy mikor kezdődik a következő szezon – nyilatkozta Uray Attila. – Normál esetben 5-6 hét kell a felkészülésre, de úgy gondolom, hogy a kialakult esetben ezt minimum 2 héttel meg kell toldani.

Feltettük azon kérdést is a vezetőedzőnek, hogy szerinte a 3 vagy a 4 csoportos NB III. lenne „jobb”, ugyanis a hírek szerint a szövetség az utóbbit szeretné, már ha lesz annyi nevező.

– A saját véleményem az, hogy a harmadik vonal rangját éppen ez a csoport- és ez a csapatszám adja meg – mondta Uray Attila. – Alakuljon bárhogy, mi a pályán és az adminisztratív feltételeknek is megfeleltünk. Egy ilyen településnek, mint Tállya, rang, büszkeség és óriási teljesítmény az NB III-ban szerepelni. Várom, várjuk majd, hogy mi lesz a döntés. A jövő évi keret kialakítása folyamatban van, a játékosok döntő többségét szeretnénk megtartani. Idén egy fiatal, motivált csapatunk volt, de még rutint kell szerezni. Azt szeretném, szeretnénk, hogy nyugodtan vigyük majd végig az új szezont. Hogy én maradok-e a kispadon, az a vezetők döntésén múlik, még nem ültünk le ezzel kapcsolatban tárgyalni.

A tállyaiak – hosszú idő után – tavaly szeptemberben hazatérhettek az ibrányi albérletből saját sporttelepükre. Azon pályából, amelyen ősztől játszottak, edzőpálya lesz, de a nyár végére elkészülhet az „igazi” centerpálya, szintén lelátóval, világítással. Ezenkívül kibővítik az öltözőt, és még idén megvalósulhat egy nagy műfüves pálya is.

A tavalyi felkérés

Az előző évadban a 13. helyen végzett az NB III. Keleti csoportjában a Tállya KSE gárdája. A hegyaljaiak számára ez a kiesést jelentette, hiszen az ezen pozícióban zárt másik két csoport csapatával szembeni összevetésben alulmaradtak (ugyanis tíz kieső együttes volt az osztályból, a 14., 15. és a 16. helyezettek, illetve a legrosszabb 13.). A 2019/2020-as évadra azonban a múlt nyáron nem nevezett az akkor komoly anyagi problémákkal küzdő Nyírbátor és a jövőben a kizárólag az utánpótlás-nevelésre koncentráló SZEOL SC. A Magyar Labdarúgó-szövetség a tállyaiakat felkérte az indulásra, akik ezt vállalták.

(A borítóképen: A tállyaiak a továbbiakban is a harmadik vonal tagjai lesznek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!