Labdarúgás

2020.05.08. 17:30

Licencek: az NB I.-nél és az NB II.-nél egy hónap csúszás

Csak június végén derül ki, ha esetleg valaki nem felel meg az adminisztratív feltételeknek.

Molnár István

Forrás: ÉM

Fotó: Homoky György

Február közepén írtunk arról, hogy elindult a licenceljárás az NB I.-es (és az NB II.-es) kluboknak a 2020/21-es évadra. A licenc megléte nagyon fontos az élvonalbeli csapatot működtető gazdasági társaságok számára, ugyanis annak hiányában nem lehet részt venni a honi küzdelemsorozatban, de a nemzetközi kupákban sem (ahhoz UEFA-klublicenc kell). Akkor közöltünk különböző dátumokat, hogy mikorra kell beadni az iratokat a licenc­adminisztrációnak, illetve a klublicencszabályzatban a hiánypótlásra meghatározott határdátumokat is közzétettük.

Április 14-gyel

Az első igazán lényeges időpont április 20. és 22. közé datálódott, ugyanis a leírtak szerint ekkor került volna sor az Elsőfokú Licencadó Bizottság első ülésére, amely grémium döntött volna a licenckérelem megadásáról, elutasításáról (vagy hiánypótlásra szólította volna fel a licenckérelmezőt), azt követően, hogy már volt előtte két hiánypótlási kör. Azonban ilyen ülés nem volt, ilyen döntés nem született, nem közölt róla semmilyen információt a Magyar Labdarúgó-szövetség, bár éppen ebben az intervallumban, április 21-én volt a szervezet (online) közgyűlése.

Az MLSZ honlapján, a dokumentumtárban fellelhető egy április 14-gyel szignált, részben új klublicencszabályzat, amiben az áll, hogy „a szabályzat módosításai az ELN-53/2020(04.14.) számú elnökségi határozat meghozatalát követően 2020. április 16-án lépnek hatályba”. A szabályzat módosítását a „Covid–19 vírus elterjedésének hatásai és az UEFA által a tagszövetségek részére küldött ajánlásai indokolják”, tartalma pedig „a klublicenc-alapeljárás ütemtervének módosítása a 2. hiánypótlási körtől kezdve”.

A többi is mozdult

A 9-es számú mellékletben módosítások történtek, amely melléklet éppen az időpontokat tartalmazza: ezek szerint a második hiánypótlási határ­időt (amely eredetileg április 6-tól 14-ig tartott), kitolták május 14-ig. Emiatt aztán az Elsőfokú Licencadó Bizottság első ülése is csúsztatva lett május 20. és 22. közé. Innentől pedig a többi dátum is „elmozdult” az első verzióhoz képest. A harmadik hiánypótlási kör május 25. és június 2. között ad lehetőséget még azok számára, akik az első két hiánypótlási határidőig nem tudták benyújtani a szükséges dokumentumokat. Az Elsőfokú Licencadó Bizottság második ülését vagy június 9-én, vagy 10-én tartják, és akinek még ekkor sem lesz licence, az a határozat kézhezvételétől számított 8. napig fellebbezhet majd. Amennyiben lesz fellebbezés, úgy a Fellebbviteli Licencadó Bizottság június 22. és 26. között ­hoz(hat) döntést.

Nemzetközit is

Szintén írtunk arról néhány hete, hogy megyénk két élvonalbeli klubja, a Mezőkövesd Zsóry FC, illetve a Diósgyőri VTK, a csapatokat működtető gazdasági társaságok UEFA és NB I.-es klublicencért folyamodtak, tehát ha ezt megkapnák, akkor adminisztratív akadálya biztosan nem lenne annak, hogy elinduljanak a nemzetközi kupasorozatban. A kövesdiek történetük során először, a DVTK 2014 után újra.

Érdekesség, hogy hat évvel ezelőtt annak köszönhetően szerepelhetett a nemzetközi porondon, az Európa-ligában a Diósgyőri VTK, hogy a piros-fehérek akkori Magyar Kupa-döntős ellenfele, az Újpest FC – amely 11-es rúgásokkal győzte le a DVTK-t a hazai kupafináléban – nem kapott UEFA-licencet, és akkor, abban az évben utoljára még a kupaezüstérmeshez kerülhetett át a nemzetközi kupa indulási joga (manapság, ha a kupagyőztesnek a bajnokságban elért dobogós helyezése alapján van más jogon szerzett Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-indulási joga, akkor az NB I. 4. helyezettje szerepelhet az El-ben).

(A borítóképen: A DVTK hat évvel ezelőtt „használhatta” nemzetközi licencét)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!