Miskolc Steelers

2020.05.27. 17:30

Kis csoportban nem igazán lehet

A miskolci amerikai futballosok megértik, ha most még mindenki nagyon óvatos.

Molnár István

Budapest 20180714 Amerikai foci 2018 Amerikai futball Amerikaifutball HFL Hungarian Football League Döntő Budapest Wolves Miskolc Steelers Fotó: Nemzeti Sport

Fotó: Földi Imre

A Magyar Amerikai Futball Szövetség még március 12-én hozta meg azt a döntést, amelyben az állt, hogy határozatlan időre elhalasztja a szervezésében zajló bajnokságokat a koronavírus miatt. A szervezet akkori közleményében az is szerepelt, hogy a MAFSZ-nak van szándéka a meccsek későbbi megrendezésére, amit természetesen befolyásolhat a járványügyi helyzet, az azzal kapcsolatos fejlemények. A honi legmagasabb osztályban, a HFL-ben szereplő Miskolc Steelers nem sokkal később, március 29-én kezdte volna el a bajnokságot a Győr Sharks ellen, ám természetesen erre a mérkőzésre sem került sor.

Június elején születhet

A MAFSZ a napokban egy újabb közleményt tett közzé, amit a szövetség elnöke, Boda Gábor jegyzett. Ebben ez szerepel: „a Magyar Amerikai Futball Szövetség összhangban a kormány 170/2020. (IV. 30.) korm. rendeletével, javasolja a tagszervezeteknek az edzések újraindítását az alapvető személyes higiéniai szabályok betartása mellett. A rendelet lehetőséget ad a sporttevékenységek újraindítására, de területenként az önkormányzatok állásfoglalásai, illetve a sportlétesítmények tulajdonosai, üzemeltetői ettől eltérhetnek.

A szövetség szándéka, hogy a találkozók az előzetes menetrendet figyelembe véve legkorábban augusztus 20-án kezdődjenek el, de erről június elején születhet hivatalos döntés a nemzetközi szövetséggel történő egyeztetések után, természetesen a járvány­ügyi helyzettel kapcsolatos fejlemények és információk folyamatos feldolgozása mentén. A tagszervezetekkel történő megbeszélések alapján és a szövetség álláspontja szerint az utánpótlás-bajnokságok kupanapok keretében kerülhetnek megrendezésre 2020-ban.”

– Augusztus még messze van, egyelőre nem dolgozunk együtt – közölte lapunkkal Aggod Péter, a miskolci acélosok szakosztályvezetője. – A normál futballban lehet kis csoportokban tréningezni, ez nálunk kevésbé kivitelezhető. Eddig mindenki egyedül, fakultatív módon edzett, végezte azt az átmozgató edzéstervet, amelyet Egri Attila erőnléti edző állított össze. Mi is próbáljuk tervezni, hogy pontosan mit tudunk edzeni és hol, ezt rövidesen eldöntjük. Jelenleg úgy látom, hogy csapatszintű foglalkozást július közepe előtt nem valószínű, hogy szervezni fogunk, és akarunk, ugyanis sok fiatalunk van, akiknek, illetve a szüleiknek a részéről érthető még az óvatosság, nem igazán szeretnék elengedni őket egy népes közösségbe.

Korábban Páll Sándor Stee­lers-elnök nyilatkozta az Észak-Magyarországnak azt, hogy együttműködés kezdődött a harmadik vonalbeli (divízió II) Miskolc-Szirmabesenyő Renegadesszel. Ennek keretében a klubok futballistái együtt végezték az alapozást, és kölcsönösen lesz (lenne) átjárás egyik klubból a másikba.

A kijeviek nem

Arról már beszámoltunk, hogy a Steelers még jóval a vírushelyzet előtt megegyezett új vezetőedzőjével, Kurtis Ovesennel, illetve három tengerentúli légióssal, Charles Worttal, Awal Umaruval, valamint Cory Sotóval, hogy ebben az idényben a borsodi megyeszékhelyen fociznak, ám Sotót már ki sem engedték az Egyesült Államokból, a másik két játékos pedig – a trénerrel együtt – néhány nap miskolci tartózkodás után hazautazott.

– Teljesen más a bajnokság, ha vannak légiósok, jó légiósok, hiszen ők emelik a színvonalat – tette hozzá Aggod Péter. – Amennyiben lesz HFL, már semmiképpen nem lesz olyan, mint amilyen a korábbi években vagy amilyen lehetett volna, ha nincs a koronavírus... Mindenki igazolt, tervezett, de mindenki hazaküldte a légiósait, és arra pénzügyi keret, hogy majd valamikor visszahozza őket, nem igazán van... Eddig az volt a szabály, hogy összesen tíz légiós lehet a keretben, ebből maximum négy lehet amerikai, az utóbbiak közül azonban egyszerre csupán kettő lehetett a pályán. Vélhetően más szabályok, keretek fognak születni, hogy ha lehet, senkit se érjen hátrány.

A 2020-as idényre egyébiránt hat klub adott le nevezést, a miskolciakon és a győrieken kívül a Budapest Wolves, a Budapest Cowbells, a Fehérvár Enthroners és az ukrán Kijev Capitals. Utóbbiak Levelek település sportpályáját nevezték meg „hazai” környezetüknek, azonban a kialakult helyzet miatt visszaléptek az idei szezontól, ezért úgy néz ki, hogy 5 alakulat küzdhet meg egymással a folytatás esetén. Bár nem kizárt, hogy valamelyik, előzetesen a másodosztályba (divízió I.) sorolt sportszervezet bevállalja végül a HFL-t.

(A borítóképen: Aggod Péter (77) és a Miskolc Steelers együttese vár még a csapatszintű tréningekkel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!