Miskolc Steelers

2020.04.05. 14:30

Beszéltek, majd pár nap után hazamentek

A Steelers szakosztályvezetője szerint leghamarabb szeptemberben indulhatna az évad.

Molnár István

A Magyar Amerikai Futball Szövetség már március 12-én olyan döntést hozott, hogy határozatlan időre elhalasztja a szervezésében zajló bajnokságokat. A Boda Gábor MAFSZ-elnök által jegyzett határozatban az is szerepelt, a szövetség szándéka az, hogy a mérkőzéseket később megrendezzék, de mindezt természetesen befolyásolhatják a járványügyi helyzettel kapcsolatos fejlemények. A legmagasabb osztályban, a HFL-ben a múlt hét végén, vasárnap kezdte volna a 2020-as évadot a Miskolc Steelers együttese, méghozzá a Győr Sharks vendégeként. A meccs a koronavírus miatt elmaradt, miként biztosan nem lesz megrendezve a többi alapszakasz-összecsapás sem az eredetileg kiírt időpontokban, április 5-én, április 18- án, május 2-án, illetve május 16-án.

Összefügg a gazdasággal

– Ebben a pillanatban nem lehet megmondani, hogy lesz-e idén bajnokság, és ha igen, akkor mikor – kezdte nyilatkozatát Aggod Péter, a Miskolc Steelers szakosztályvezetője. – Úgy gondolom, maximum ősszel, szeptemberben indulhat, indulhatna a HFL-szezon, amely előtt minden csapatnak tartania kellene egy 8-10 hetes felkészülést. Ez a minimum, ugyanis hetek óta senki sem edz, maximum otthon erősít, márpedig a szobából nem lehet egyből a pályára menni, és élesben harcolni, az ugyanis óriási kockázattal, sérülésveszéllyel járna. Az elmúlt években rengeteget fejlődött a magyar amerikai futball, igazán jó meccsek voltak a legmagasabb osztályban, minden csapat, klub igyekezett jó légiósokat igazolni, azon kereten belül, amit a költségvetése megengedett. Azonban már most látni a jeleket, hogy a világban mindenhol, minden téren megszorítások jönnek, a sportban is, amely szorosan összefügg a gazdasággal, annak helyzetével. Mindennek az lesz a következménye, hogy sokkal kisebb büdzsével kell és lehet majd tervezni, így aztán elképzelhető, hogy nem, vagy alig lesznek légiósok, például a mi sportágunkban, amatőrebb szintre fognak lépni a klubok.

Az acélosok egyik irányítója azt is hozzátette, hogy ők már március 12-én lefújták a tréningeket.

– Kemény alapozást végzett a csapat Egri Attila erőnléti edzővel, jó állapotban vártuk a kezdést – árulta el Aggod Péter. – Közben igazoltunk három légióst, és megegyeztünk az új vezetőedzőnkkel, Kurtis Ovesennel is. A tervezett menetrend szerint edzettünk a rendészeti szakgimnázium pályáján, elkezdődött a tényleges együttműködés a divízió II-es Miskolc Renegadesszel, amiről már nyilatkoztunk korábban. A fiataljaink és az újoncaink a Renegátok tagjaként játszottak felkészülési meccset is a diósgyőri műfüves pályán, az Eger Heroes ellen. Az adott szituációban azonban gyorsan kellett lépni, így a ligában az elsők között döntöttük el azt, hogy szüneteltetjük az edzéseket.

Nem kis összegbe

Amint azt megtudtuk, a vezetőedző március elején megérkezett Miskolcra, illetve a három tengerentúli légiós közül kettő, Charles Wort és Awal Umaru.

– Harmadik importfutballistánkat, Cory Sotót már nem engedték ki az Egyesült Államokból, visszafordították – közölte Aggod Péter. – A többiek itt voltak néhány napot, aztán közösen megbeszéltük, hogy jobb, ha hazamennek, egyrészt nincs értelme bizonytalan ideig Miskolcon ülni úgy, hogy fizetni erre az időszakra nem tudunk, és nekik is jobb, ha otthon vannak. Ez történt nagyjából tíz napja. Na most nyilván álltuk az ideutazásuk költségét, az ittlétüket, a szállásukat, ami nem kis összegbe került, és ami most kárba veszett, kidobódott az ablakon. Mert még egyszer egy ilyen jelentős tételt nem tudunk állni, melyik lesz az a szponzor, támogató, aki ismét ad sok száz ezer forintot? Ezért mondtam korábban, hogy a folytatás, ha lesz, magyar futballistákkal lesz.

Pluszélményt kaptak

Pár hete tengerentúli NFL-sztárok tartottak edzőtábort Budapesten, amelyen voltak a Steelersből, valamint a Renegadesből is, két különböző napon, összesen majdnem negyvenen.

– Ehhez hasonló rendezvény volt már Európa különböző országaiban. Az amerikaiaknak azért jó, hogy ilyen módon is reklámozzák a sportágat, hogy azt minél szélesebb körben megismertessék, és még jobban megszerettessék. Nekünk, magyaroknak, az itteni játékosoknak pedig azért volt jó, hogy pluszélményt kapjunk, új impulzusokat, új fogásokat, elemeket tanuljunk olyanoktól, akik ezt a legmagasabb szinten űzik. Az, hogy ennek a helyszíne a Puskás Aréna volt, még különösebbé tette az egészet, még inkább élvezték a srácok – tette hozzá Aggod Péter.


Steelers-múlt

Az elmúlt évek eredményei

2015: HFL – 6. hely

2016: HFL – 1. hely (bajnok)

2017: HFL – 2. hely (ezüstérmes)

2018: HFL – 2. hely (ezüstérmes)

2019: HFL – 6. hely

(A borítóképen: Az acélosok sem tudják, hogy mikor játszhatnak ismét HFL-találkozókat | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!