Kosárlabda

2020.02.11. 15:30

Skoricék olimpiai kvótája

A diósgyőri kosaras a múlt hét végén a szerb válogatottal jutott ki a tokiói tornára.

Az olimpiai indulási jogot szerzett szerb válogatottnak diósgyőri tagja is van

Forrás: FIBA

Tegnapelőtt, a selejtezők lezárultával kialakult a nyári olimpiai játékok női kosárlabdamezőnye. Japán rendezőként, míg az Egyesült Államok a másfél évvel ezelőtti, spanyolországi világbajnokságon szerzett aranyérmével már korábban biztosította részvételét, a múlt héten rendezett tornákon ennek ellenére ezen két ország csapata is ott volt. A szabályok szerint azokból a csoportokból, amelyekben az amerikaiak és a japánok szerepeltek, két együttes szerzett tokiói kvótát, a másik kettőből pedig az első három. A legnagyobb meglepetés Brazília búcsúja, a dél-amerikai ország válogatottja ugyanis 1992 óta mindegyik olimpián ott volt, ezúttal viszont utolsó lett a franciák, az ausztrálok és a Puerto Ricó-iak mögött a franciaországi Bourges-ban rendezett tornán. A belgiumi Ostendben rendezett négycsapatos kvalifikációs tornát Kanada nyerte, a házigazdák, az olimpiai rendező és Svédország előtt. A négy torna közül kettőnek Belgrád adott otthont, mivel az eredetileg a kínai Fosanba kiírt kvartett küzdelmeit is itt rendezték meg, mert a koronavírus-járvány miatt erre Kínában nem volt lehetőség. Az egyik négyesben Kína, Spanyolország, Dél-Korea és Nagy-Britannia volt a sorrend, a másikban pedig az Egyesült Államok, Szerbia, Nigéria és Mozambik.

Nagy öröm

Az olimpiai kvótát szerzett szerb válogatottban, mindhárom csoportmérkőzésen pályára lépett az Aluinvent-DVTK játékosa, Maja Skoric.

– Bár csak kevés időnk volt kifejezetten erre a megmérettetésre készülni, azért az Európa-bajnokság előtt együtt töltött edzőtábor és magának a kontinensviadalnak a mérkőzései sokat segítettek abban, hogy sikeresek legyünk a kvalifikációban is. Az Eb-n az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy játszhassunk az olimpiáért, és az külön boldogság, hogy ezt is hazai környezetben, a barátaink, családtagjaink és honfitársaink előtt tehettük meg. Nagy könnyebbség volt, hogy a lányok döntő többségével már jó pár éve ismerjük egymást, edzettünk és játszottunk együtt, így több csapattal szemben előnyt jelenthet, hogy örülünk egymásnak, ha összetalálkozhatunk egy-egy esemény apropóján. A tornán ki tudtuk használni azt, hogy az Egyesült Államok ellen kezdtük a mérkőzéssorozatot, hiszen így egy éles edzőmeccsel tudtunk készülni a két későbbi ellenfelünk ellen. Mindkét riválisunk afrikai ország válogatottja volt, nagyon hasonló játékszemlélettel, rendkívüli fizikai adottságokkal megáldva, viszont így nem túl különböző taktikát kellett ellenük megvalósítanunk a meccsek között rendelkezésre álló rövidke idő alatt. A bajnokság vége után néhány héttel elkezdődik a felkészülés az olimpiára, és nagyon-nagyon remélem, hogy Medgyessy Dórival és Goree Cyeshával is összetalálkozhatok majd Tokióban is, hogy ők is kijutnak a 3×3-as tornára – mondta Maja Skoric.


Az olimpiai mezőny

A tokiói olimpián résztvevő női kosárlabda válogatottak: Japán (rendező), Egyesült Államok (világbajnok), Ausztrália, Belgium, Dél-Korea, Franciaország, Kanada, Kína, Nigéria, Puerto Rico, Spanyolország, Szerbia.

Az ötkarikás játékokon három négyes csoportban kezdik meg a küzdelmeket a válogatottak. Az olimpiai torna csoportbeosztását március 21-én készítik el Tokióban.


Skoric és a selejtező

Maja Skoric és a belgrádi olimpiai selejtező

Egyesült Államok – Szerbia 88-69 (20-14, 22-20, 28-13, 18-22). Maja Skoric 16:47 percet játszott, és 7 pontot szerzett.

Szerbia – Nigéria 70-64 (21-22, 22-12, 16-12, 11-18). Maja Skoric 1:19 percet játszott, és nem szerzett pontot.

Szerbia – Mozambik 76-48 (16-21, 18-7, 26-14, 16-6). Maja Skoric 8:16 percet játszott, és 2 pontot szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!