MKC

2019.09.09. 15:30

Varjú repült: pontot hozott

Az utolsó pillanatokban ikszre mentett a matyóföldiek élvonalbeli férfi kézilabdacsapata.

Kolodzey Tamás

Öröm felsőfokon: Varjú Martin az utolsó másodpercekben pontot mentett a hazaiaknak

Fotó: Tóth Balázs

A férfi kézilabda NB I. 2. fordulója keretében vívott találkozó nagy kérdése az volt, hogy a nyitányon elszenvedett tízgólos kudarcát feledtetni tudja-e a Mezőkövesdi KC, amely ezúttal tizenkét mezőnyjátékost vonultatott fel. A szomszédvárak csatájára alaposan felkészültek a szurkolók, akik már a kezdés előtt fülsüketítő dobszólókat adtak elő. A nézők sorában feltűnt Skaliczki László (is): a volt kövesdi tréner jelenleg a váciak mestere, és nyilván kémkedni jött egykori klubjához.

Kínai figura is volt

Füzi kihagyott ziccerével, majd Menyhárt beállóból szerzett góljával indult a meccs. Aztán Pásztor I. kétszer nagyot védett, Füzi pedig nem értette meg, hogy két percre kiállították, és csak többszöri felszólításra volt hajlandó levonulni a küzdőtérről. A 8. percben Schmid remek labdajáratás végén talált a kapuba, a másik ketrecnél meg Horváth L. gyönyörűen lőtte ki a jobb felső sarkot (4–4). A 10. percben jött az első labdacsere, amely újabban érdekes taktikai fogásnak számít, hiszen akár egy percet is el lehet húzni vele.

Amikor az egykori fürdővárosi Lezák a jobb szélről gólt lőtt, Buday Dániel kapust váltott, Mojsilovot küldte be, és ebben az időszakban éppen a portások tartották a lelket társaikban, mert szinte mindent megfogtak. Schmid is produkált egy különlegességet: védekezésben jobbszélső volt, támadásban irányított, gólját a beálló posztjáról szerezte.

A hazaiak „meghaltak” a szépségben: csodálatosan kivitelezett kínai figurát mutattak be, ennek végén azonban Menyhárt a háló helyett a kapufát lőtte szét. Lezák jeleskedett, az energikus egri szinte nullafokos szögből is képes volt gólt szerezni, és ekkor vette kezdetét a vendéglátó megtorpanása. Jancsó szabaddobásból akart a kapuba találni, de Cvetkovski résen volt, majd amikor Horváth L. eladta a labdát, és Barnatonis 7–11-re alakította az állást, az otthoni tréner megint kapuscserét eszközölt.

A szakvezetők is egymással játszottak: az emberhátrányokat a mezőnyben úgy egyenlítették ki, hogy levitték az őreiket, például ilyen szituációból volt eredményes Stankovic. Pásztor I. büntetőt fogott, 11–13-nál meg Tóth Edmond kért tanácskozási szünetet. Kevéssel a pihenő előtt egy kipattanót komótosan vártak az egriek, Stankovic ott termett, felkapta és bevágta, végül Buday Dániel kapott sárga lapot, mert nem fogadta el, hogy a játékvezetők hazaadásnak minősítettek egy olyan labdát, amely a hatosról csorgott Pásztor I.-hez.

Mint a madár

A félidőben a táblán látott 12–15 rosszat ígért a folytatásra, és amikor a hevesiek kétszer lerohantak (12–17), az MKC számára látótávolságba került az újabb vereség. A 35. percben, 15–18-nál Tóth Edmond kérte magához a tanítványait, majd következtek az idegesség számlájára írható elszórt labdák. A 39. percben Radnic harmincméteres vágta után kihagyta helyzetét, erre ébresztőt fújtak a hazaiakkal szimpatizáló nézők. Buday Dániel sokat cserélt, megérezte, hogy variálnia kell, fiai szépen araszoltak is felfelé (46. perc: 19–21). Következtek a szabálytalan zárások, ezeket következetesen szúrták ki a síposok, akik az 52. percben hétméterest fújtak a mezőkövesdieknek, 21–23-nál viszont Jancsónak nem sikerült hálót rezegtetnie.

Fej fej mellett haladtak a csapatok, többször egy gólra olvadt az SBS-Eger előnye (55. perc: 22–23). Kimaradt egy vendéghetes, majd a feszültség elérte a tetőfokát. Az utolsó támadást 26–27-nél az MKC vezette, a pirosak gyorsan járatták a labdát, de középről nem jutottak célzási lehetőséghez, így jobbról Varjúnak kellett elvállalnia azt, hogy mentse a menthetőt. A fiatal szélső 3 másodperccel a dudaszó előtt berepült, mint a madár, és biztos kézzel egyenlített, aztán csak annyit érezhetett, hogy együttesének minden tagja a nyakába ugrott.

Jegyzőkönyv: Mezőkövesdi KC – SBS-Eger 27–27 (12–15)

Mezőkövesd, 680 néző. V.: Horváth P., Marton.

Mezőkövesdi KC: Pásztor I. – Jancsó (3/2), Stankovic (4), Horváth L. (7), Szöllősi O. (–), Halilbegovic (2), Menyhárt (3). Csere: Mojsilov (kapus), Radnic (3), Varjú (3), Dávid M. (–), Martins (2), Kovács B. (–), Sárosi (–). Vezetőedző: Buday Dániel.

SBS-Eger: Cvetkovski – Rédei (1), Schmid (8), Kiss G. (–), Füzi (3), Bernatonis (6), Molnár B. (4/3). Csere: Moscoso (kapus), Tóth A. (1), Lezák (4), Mándy (–), Tóth R. (–), Szepesi N. (–), Papp G. (–), Hajas (–), Péter D. (–). Vezetőedző: Tóth Edmond.

Kiállítások: 8 perc, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 3/2, ill. 5/3.

Buday Dániel: – Jól kézilabdázott az Eger, gratulálok az ellenfelünknek. Mi türelmetlenek voltunk, sokáig futottunk az eredmény után, ráadásul elmaradtak a jó egyéni teljesítmények is. Későn vettük fel a fordulatszámot, de folyamatos forgatással mégis visszajöttünk a meccsbe. Nyertünk egy pontot, szinte nem is tudom, hogyan, így ennél sokkal több kell majd tőlünk a jövőben.

Tóth Edmond: – A két csapat közötti szokásos forgatókönyv érvényesült: kicsi plusz ide, mínusz oda vagy iksz. Ami történt, arra készültünk, és végig nekünk állt a mérkőzés, kivéve a lefújás pillanatát. A védekezésünk rossz volt, a mezőkövesdiek majdnem minden támadásukból gólt lőttek, a hajrában pedig végig így történt. A találkozón egyébként mindent megtettünk a sikerért, három másodperc hiányzott nekünk, ezért most csak egy pont lett belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!