fekvenyomás

2019.09.17. 10:30

Mr. Olympia: Mészáros, abszolútban is

A Diósgyőri VTK fekvenyomója előbb abszolútban megnyerte a versenyt, majd világcsúcsot ért el.

Berecz Csaba

Mészáros László

Újra megnyerte a Las Vegasban megrendezett Mr. Olympia fekvemyomóversenyt a 140 kg-os súlycsoportban Mészáros László, és tavalyi címvédése után, túl az 50. életévén, annyival többet ért el az előző évi itteni eredményénél, hogy ezúttal az abszolút elsőséget is ő szerezte meg. Az pedig már csak hab a tortán, hogy világcsúcsot nyomott, az általa tavaly elért 280 kg-ot 2,5 kg-mal emelte meg.

– Amit elterveztem, azt el is értem – összegzett Mészáros László, aki arra a kérdésre, hogy miként jutott el a 282,5 kg-ig, így felelt: – Az első, amolyan biztonsági fogás volt, 260 kilóval azért, mert a verseny előtt egy hete nem edzettem. Aztán 272,5 kiló következett, mert volt a mezőnyben egy 100 kg-os fiú, aki – ha jól emlékszem – 250 kg-ot tudott, és ennek a kinyomásával lehetett őt megelőzni abszolútban. Miután ez sikerült, és eldőlt, hogy nemcsak a 140 kg-os súlycsoportban, hanem az egész mezőnyben ez a 272,5 kg volt a csúcs, még 10 kg-ot emeltem, hogy ezzel világcsúcsot érjek el. Ezt is hoztam, úgyhogy meglett, amiért ideutaztam.

A harmadik

Ez egyben azt is jelenti, hogy mivel Mészáros László elmúlt 50 éves, így a Master 3 a harmadik olyan korcsoport, amelyben ő tartja a világcsúcsot, e mellett a Master 2-ben és az Open kategóriákban is világrekorder. Master 3-ban valószínűleg egy jó ideig csúcstartó lesz, mert ebben a korcsoportban 220 kg volt eddig a világrekord, ez most 62,5 kilóval ugrott fel.

– Maradt bennem még valamennyi – válaszolta arra a kérdésünkre Mészáros László, hogy kiadott-e magából mindent, amikor pedig arról érdeklődtünk, hogy túl az ötvenedik évén várható-e, hogy egy idő után csökkent a teljesítőképessége, így felelt: – Ha megélem, 100 évesen biztosan nem fogok világrekordot javítani. Korábban 300 kg-t is tudtam, most még képes vagyok 290-re, és ez három százalék körüli visszaesés. Igaz, ehhez azt is hozzá kell venni, hogy mindezt kisebb testsúllyal tudom produkálni, hiszen a mostani versenyre csak 131,9 kg-mal mérlegeltem. Őszintén szólva nem láttam olyan versenyzőket, akik ma vagy holnap megdönthetnék a világrekordomat, de persze bármikor feltűnhet bárki, igaz, annak rettentő sokat kell ehhez dolgoznia.

DVTK-s

Érdekesség, hogy a Mr. Olym­pia címet Mészáros László már mint DVTK-s sportoló érte el, hiszen több év után, az Egyesült Államokba utazása előtt, klubot váltott, az MVSC-ből eligazolt.

– Megkerestek a DVTK-tól, segítséget ajánlottak a jövő év októberében sorra kerülő fekvenyomó-világbajnokság megrendezéséhez, amit elfogadtam, és ezzel együtt át is igazoltam – mondta Mészáros László, aki arra a kérdésre, hogy volt-e egy kis ünneplés a versenynapjának estéjén, így felelt: – A feleségemmel ketten vagyunk itt, nagy bulit nem tudtunk tartani… Az öröm mellett inkább csak annyi történt, hogy megnyugodtunk, és hogy fogadtam a gratulációkat. A címvédés sosem könnyű. Nyomasztó érzés, hogy az a súly is ott van az emberen, hogy mindenki elvárja a jó szereplést, és ha nyersz, az kívülről nézve már nem is olyan nagy szám. Pedig versenyzőként nagyon is az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!