kosárlabda EB

2019.07.18. 15:00

Az Eb-bronzérmes DVTK-kosaras

Maja Skoric szerint nehezebb volt eljutni az olimpiai selejtezőtornára, mint onnan Tokióba kerülni.

Berecz Csaba

A szerb válogatott, Skoriccsal a soraiban

Forrás: FIBA

Bő egy hete ért véget a 37. felnőtt női kosárlabda Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott, soraiban két Aluinvent-DVTK játékossal, Zele Dorinával és Pusztai Petrával a 7. helyen végzett. Rajtuk kívül még egy diósgyőri kosaras szerepelt a kontinensbajnokságon, a Lett­országgal társrendező Szerbia együttesében Maja Skoric öt mérkőzésen jutott szóhoz, és a zárónapon, az ünnepélyes eredményhirdetésen bronzérmet vehetett át.

Ha megkérdezték volna

– Ha az Európa-bajnokság előtt megkérdezték volna, hogy mit szólnánk ahhoz, hogy bronzérmet szerzünk a végén, a csoportellenfeleink ismeretében azt gondolom, nem utasítottuk volna el – mondta Maja Skoric. – A csapattal az Eb során végig arról beszéltünk, hogy lépésről lépésre kell haladnunk, és mindig csak az előttünk álló feladatra kell figyelnünk. A csoportmérkőzések után nagyjából láttuk az erősségeinket, azt, hogy a teljes potenciált még nem játszottuk ki magunkból. És akkor már volt realitása annak, hogy érmet szerezhetünk.

Szerbia válogatottja egy meccs kivételével minden alkalommal győztesen hagyta el a pályát. Az elődöntőben a spanyolokkal szemben azonban alulmaradtak.

– A találkozó után nem sokkal nagyon nehéz volt feldolgozni, hogy mennyire közel voltunk ahhoz, hogy változtassunk a meccs történésein és a mi javunkra fordítsuk az állást. De nem volt időnk keseregni, mert előttünk volt a bronzmérkőzés – válaszolta a diósgyőri kosaras, aki arra a kérdésre, hogy a soron következő ellenfélen kívül mennyire figyelték a többi mérkőzést, így felelt: – az eredményeket minden esetben, a magyar válogatott meccseit pedig online is, hiszen válogatottunkból sokunk játszik vagy játszott korábban Magyarországon, és természetesen szurkoltunk magyar barátainknak.

Meglepetés, csalódás

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a szerb válogatott játékosa szerint az Eb mostani sorrendje reális képet ad-e az erőviszonyokról, és azt is megkérdeztük, hogy mely válogatottak okoztak számára meglepetést, illetve csalódást.

– A brit válogatottat tenném a meglepetés kategóriában az első helyre, egészen jól játszottak végig a tornán – mondta Maja Skoric. – Azt hiszem, a svédek is többet értek el annál, mint amire számítottak, hiszen az előző kontinensviadalra a britekkel egyetemben ők sem tudták magukat kvalifikálni. Magyarország egyenes ágon történő nyolcba jutása is meglepetésnek minősíthető, sajnáltuk, hogy nem tudtak még továbbhaladni. A belgáktól és az oroszoktól szerintem mindenki – ők maguk is – sokkal többet várt.

Megkérdeztük azt is a DVTK játékosától, hogy az Eb-n mutatott saját teljesítményével, illetve a kapott lehetőségekkel, játékpercekkel mennyire elégedett.

– Nem lehet helye annak, hogy egy játékos önzően a saját személyét a csapatérdek elé helyezze – felelte a szerb válogatott. – Akár a pályán van valaki, akárhány percet is, vagy ül a padon a torna végéig, csak és kizárólag a válogatott eredményessége lehet a fontos, és az egót ennek kell alárendelni.

Az olimpiáról

A szerb válogatott által elért Eb-bronzéremnek egyenes következménye, hogy Maja Skoricék részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornán. És hogy mennyire van messze Tokió Belgrádtól, hogy kiket tart az olimpiai szereplés elérésében a legnagyobb riválisoknak a diósgyőri kosaras? A válasza így hangzott:

– Azt nem tudom, hogy kik lesznek a legnagyobb riválisaink, mert csak decemberben lesz sorsolás. Az Egyesült Államok és Japán biztos résztvevője a 12 csapatos olimpiai tornának. Rajtuk kívül négy darab négyes csoportból kvalifikálhatja magát 10 válogatott, és bár a kontinenstornák legjobbjai – két afrikai, két amerikai, négy ázsiai-csendes-óceáni és hat európai csapat – mérkőznek meg egymással, talán kijelenthető, hogy nehezebb volt eljutni a selejtezőtornára, mint innen kijutni az ötkarikás játékokra.

A 37. női kosárlabda Európa-bajnokság végeredménye:

1. Spanyolország

2. Franciaország

3. Szerbia

4. Nagy-Britannia

5. Belgium

6. Svédország

7. Magyarország

8. Oroszország

9. Olaszország

10. Szlovénia

11. Lettország

12. Montenegró

13. Fehéroroszország

14. Törökország

15. Csehország

16. Ukrajna

Szerbia és Skoric „számai”

Csoportkör, 1. forduló: Fehéroroszország–Szerbia 53–55 (16–18, 16–11, 10–12, 11–14).

Maja Skoric: nem lépett pályára

Csoportkör, 2. forduló: Szerbia–Oroszország 77–63 (23–16, 18–16, 12–21, 24–10).

Maja Skoric: csereként 04:18 perc, 2 pont

Csoportkör, 3. forduló: Belgium–Szerbia 66–70 (15–16, 19–10, 14–16, 18–28).

Maja Skoric: csereként 08:27 perc, 2 pont

Negyeddöntő: Szerbia–Svédország 87–49 (21–12, 22–9, 21–12, 23–16).

Maja Skoric: csereként 03:46 perc, 3 pont

Elődöntő: Spanyolország–Szerbia 71–66 (21–11, 16–19, 21–20, 13–16).

Maja Skoric: csereként 00:50 perc

A 3. helyért: Szerbia–Nagy-Britannia 81–55 (25–16, 15–17, 21–6, 20–16).

Maja Skoric: csereként 08:13 perc, 7/3 pont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!