Mezőkövesd Zsóry FC

2019.06.25. 13:30

Székfoglalótól a vegykonyháig

Megkezdte a felkészülést a 2019/20-as évadra a Mezőkövesd Zsóry FC NB I.-es labdarúgócsapata.

Kolodzey Tamás

A Mezőkövesd Zsóry FC NB I.-es labdarúgócsapata elkezdte a felkészülést a 2019/20-as évadra

Fotó: Bódi Krisztián

A klubház hétfőn délelőtt méhkashoz hasonlított, a forgalomból pedig még a laikusok is arra következtethettek, hogy a sárga-kékek elkezdték a munkát.

Nagyon nehéz lesz

Az egyik földszinti irodában láttuk a kisimult arcú Hagyac­ki Józsefet, az élvonalbeli csapatot fenntartó Mezőkövesd Zsóry FC Kft. ügyvezető igazgatóját, aki már a déli szereplésére készült.

– A székfoglaló, mint általában mindig, most is az enyém lesz – közölte mosolyogva, majd így folytatta: – Persze nem írom le a gondolataimat, azt mondom majd el a fiúknak, amik hirtelenjében eszembe jutnak.

A szakmai kérdésekben illetékes elöljárótól megkérdeztük: nem fél-e attól, hogy a soron következő bajnokságban képtelenek lesznek feljebb lépni a táblázaton, mire így felelt:

– A hatodik helyünket én nem tartottam csodának, igenis rászolgáltunk erre a pozícióra. Igyekszem tárgyilagos maradni: a honi élvonalból csak a Ferencvárosi TC és a Mol Vidi FC emelkedett ki, a többiek szinte azonos erőt képviseltek. Ebből pedig a 2019/20-as pontvadászat során ismét bármi kisülhet. A lécet mi saját magunk számára tettük magasra, és tovább akarunk fejlődni, persze tudjuk, hogy a kemény munkával kiharcolt státuszunkat nagyon nehéz lesz megőriznünk. Viszont a vezetőtársaimmal együtt vallom: a helyeket itthon nem lehet előre kiosztani, senki nem garantálja, hogy megint a Debreceni VSC, az Újpest FC vagy a Budapest Honvéd kerül az élbolyba. Emlékeztetek az utolsó percek drámáira vagy szerencsétlenségeire, ha ezek nem következnek be, akkor nemzetközi szereplést érő fokozaton kötünk ki.

A csatárkérdés

Itt gyorsan belekapaszkodtunk az ügyvezető igazgató szavaiba, és a külföldi kupaszereplés kérdését boncolgattuk.

– Mivel már régen nem úgy beszélnek rólunk, mint egy lesajnált kisvárosi alakulatról, igenis felvetődött közöttünk a kontinensre való kilépés lehetősége – folytatta Hagyacki József. – Ennek ékes bizonyítéka az a cselekedetünk, mely szerint megkértük a nemzetközi licencet. Ugyanis akár a bajnokságban, akár a Magyar Kupában előkelő helyen köthetünk ki, és ha így lesz, akkor nem kell majd a fejünket a falba verni azért, mondván: ha mi ezt előre tudtuk volna… Tevékenységünket az egész magyar labdarúgás elismeri, mindenhol számolnak velünk, és mi ezt büszkeséggel fogadjuk.

A sportvezetőt ezután a támadók ügyével igyekeztünk a sarokba szorítani: megemlítettük Moutari, Molnár G., Drazic és Koszta nevét…

– Moutari már elment a Budapest Honvédba, az esete lezárt akta. Molnár G. kölcsönben volt nálunk, a sorsa kérdéses, jelenleg még nem tudjuk, hogy Felcsúton számolnak-e vele, vagy sem. Az tény, hogy szeretnénk, ha nálunk maradna, de sakknyelven fogalmazva még függőben van az ügye. Úgy néz ki, hogy Koszta marad, de van érdeklődő iránta. Drazicnak élő szerződése van velünk, így szinte bizonyosan ez­után is velünk lesz. Nálunk nincsenek bérelt helyek, keretünk minden tagja fontos és egyenrangú, viszont a gólgyártásban élen járók elsők az egyenlők között. Arra törekszünk, hogy a személyi kérdéseket illetően az edzőtábor kezdetére, azaz július 15-re összeálljunk, de ez valószínűleg csak álom marad, utána is lehet még nálunk jövés-menés…

Cipruson jártak

Köztudott, hogy Mezőkövesden minden feltétel adott a zavartalan munkavégzéshez. A csapatot remek füves és műfüves pályák, kiválóan felszerelt konditerem és az országszerte ismert fürdő is szolgálja, ennek ellenére néhány napra Szlovéniába teszik át a főhadiszállásukat.

– Azért kell kiruccannunk a szomszédos országba, mert arra van szükségünk, hogy élvonalbeli csapatokkal mérkőzzünk meg – jelentette ki Kuttor Attila vezetőedző, aki arról számolt be, hogy a holt idényben családjának tagjaival pár napot Cipruson töltött. – Magyar élvonalbeli gárdákból nem kérünk, ugyanis éppen elég lesz velük a bajnokságban hadakozni. Külföldön nagy a kínálat, válogatni is lehet, az pedig mindegy, hogy mondjuk izraeli, szlovén vagy éppen szaúd-arábiai az ellenfél, napjainkban már bármilyen élvonalbeli társaság komoly nívót képvisel. A környező országokban, száz-kétszáz kilométeren belül nincs megfelelő kínálat, ezért kerekedünk fel és hagyjuk el pár napra az országot.

A tréner szerint a hathetes erőgyűjtés elegendő mindenre, és a fokozatosság elvét betartva haladnak majd előre.

– Mi a szakmai menetrendünket is csoportosan dolgozzuk ki – hangsúlyozta Kuttor Attila. – A saját akaratom döntő, de valamennyi kollégámmal és Tóth László szakmai igazgatóval is konzultálok, mielőtt bármit kimondok. Az átigazolási kérdésekben szintén így van: a játékosok esetében Tóth Lászlóval egyeztetek, és az egységes álláspontunkat terjesztjük fel Tállai Andrásnak. Volt már olyan, hogy az elnökünk nemet mondott és ez így természetes. Az a lényeg, hogy a kiszemelt labdarúgó érje meg a pénzét.

Ami pedig a munkát illeti: a játékosok a szünetre megkapták a maguk fejadagját, amit el kellett végezniük.

– Profikról van szó, ezért senkinek nem álltunk a sarkába, mindenkiben megbíztunk – szögezte le Kuttor Attila. – Betartjuk a fokozatosságot, úgy teszünk, mint a felszálló repülőgépek: egyre jobban gyorsítunk majd. Minden hétnek meglesz a maga jellegzetessége, és arra törekszünk, hogy mire eljön a rajt, tiszta legyen a lelkiismeretünk. A korábbi, kiesés elleni harcunkat hatodik helyre váltottuk, nem biztos, hogy ezt a fejlődést tudjuk tartani, de azt ígérhetem, hogy megint a létező legjobbra törekszünk majd.

A játékosállományról

Ami pedig a Mezőkövesd Zsóry FC keretét illeti: az már korábban eldőlt, hogy Silye Eriket – aki a Ferencvárosi TC-ből kölcsönben szerepelt a mezőkövesdieknél – visszarendelték, és azóta a fővárosiakkal edzőtáborozik. Ugyancsak távozik a dél-borsodi gárdától a középpályás Tóth Bence, akinek egyelőre nincs új klubja. Hétfőn kiderült az is, az előzetes bejelentéssel ellentétben Hudák Dáviddal mégsem hosszabbítanak szerződést, a védő végleg az NB II.-es Gyirmót FC-hez igazolt. A korábban kölcsön­adott játékosok közül a támadó Baracskai Roland az FC Csákvár, Egyed Balázs a Putnok FC, Földi Botond pedig a Dorogi FC labdarúgója lesz. Varjas Zoltán és Varjas László valószínűleg a Kazincbarcikai SC-nél, Weiland Dominik pedig a Nyíregyháza SFC-nél folytatja, Csirmaz Istvánnak és Novák Csanádnak pedig csapatot keresnek. A márciusban igazolt horvát kapusra, Dino Hodzicra nem tartanak igényt, helyette Eduárd Fedinisinec lehet a harmadik számú kapus. A 18 ukrán játékos legutóbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei I. osztályban szereplő Mándok VSE csapatát védte még az ősszel, az elmúlt fél évét pedig Mezőkövesden töltötte, eddig tesztelték, de nem igazolták le, most kaphat szerződést.

A Mezőkövesd Zsóry FC keretéről

A Mezőkövesd Zsóry FC első edzésének résztvevői

Újonnan szerződtetettek (3): Sajbán Miklós (Budaörsi SC), Sajbán Máté (Budaörsi SC), Aliaksandr Karnitski (fehérorosz, ASC Sepsi OSK).

Tavalyi kerettagok (19): Szappanos Péter, Dombó Dávid, Eperjesi Gábor, Matija Katanec (horvát), Szalai Attila, Pillár Róbert (szlovákiai), Vadnai Dániel, Farkas Dániel, Szeles Tamás, Tóth Máté, Myhailo Meskhi (ukrán), Vajda Sándor, Iszlai Bence, Bertus Lajos, Cseri Tamás, Pekár László, Dragóner Filip, Koszta Márk, Stefan Drazic (szerb).

Kölcsönjátékosként kerettag (1): Molnár Gábor (Puskás Akadémia FC).

Próbajátékos (1): Eduárd Fedinisinec (ukrán, Mándok VSE).

Távozók

Végleg (5): Amadou Moutari (nigeri, Budapest Honvéd), Hudák Dávid (szlovákiai, Gyirmót FC Győr), Silye Erik (Ferencvárosi TC, kölcsönből vissza), Dino Hodzic (horvát, ?), Tóth Bence (?).

Kölcsönbe (10): Oláh Bálint (Budafoki MTE, újra kölcsönben), Nagy Richárd (Kaposvári Rákóczi FC, újra kölcsönben), Baracskai Roland (Aqvitál FC Csákvár, újra kölcsönben), Földi Botond (Dorogi FC, újra kölcsönben), Egyed Balázs (Putnok FC, újra kölcsönben), Varjas Zoltán (Kazincbarcikai SC?, kölcsönbe), Varjas László (Kazincbarcikai SC?, kölcsönbe), Wieland Dominik (Nyíregyháza Spartacus FC?, kölcsönbe), Csirmaz István (?), Novák Csanád (?).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!