gyász

2019.06.18. 17:00

Elhunyt Braskó Péter cselgáncsmesteredző

Hetvenkilenc éves korában meghalt Braskó Péter mesteredző, a magyar dzsúdósport kiemelkedő alakja, a Miskolci Vasutas Sport Club korábbi vezetőedzője, majd elnöke.

Braskó Péter

Az ötödik danos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Braskó Péter egyedüli edzőként kezdte iskolaépítő munkáját Miskolcon. Az MVSC keretein belül 1970-ben alakult meg a dzsúdószakosztály, amely az eltelt időszakban a borsodi megyeszékhely egyik legsikeresebb egyéni sport­ágának bázisa lett. A miskolci cselgáncs fénykora az 1971-es évtől számítható. 1975-ben már ifjúsági Eb-n és rangos nemzetközi versenyeken indultak a tanítványai. A következő években az MVSC szinte ontotta a magyar dzsúdóutánpótlás válogatottjait, akik számos érmet hoztak az európai és világversenyekről. Braskó Péter edzőként, szakosztályvezetőként, majd a rendszerváltás időszakától az egész egyesület elnökeként is dolgozott. A nagymester legkiemelkedőbb tanítványai között volt Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok, Fürjész István ifjúsági Európa-bajnok és Illyés Miklós világbajnoki ötödik helyezett, sokszoros magyar bajnok, a 2000-es, sydney-i játékok olimpikonja, a Miskolci VSC mai elnöke. A női dzsúdó fejlesztésében is fontos szerepet töltött be, és az egyesületénél végzett munkája mellett a magyar nemzeti válogatottat is segítette.

A magyar dzsúdósport történetében eddig tizenheten érdemelték ki a mesteredzői fokozatot. Braskó Péter 1987-ben, hetedikként kapta meg az elismerést. A sikeres miskolci évtizedek után Bogácson is foglalkozott hátrányos helyzetű fiatalok nevelésével. A mesteredző Bogácson hunyt el, utolsó útjára július 1-jén 13.00 órakor a hámori temetőben (Miskolc, Losonczy István utca) kísérik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!