Atlétika

2019.05.09. 19:30

Vasárnap löki a súlyt a világbajnok

A csapatbajnokság miskolci elődöntőjén Márton Anita is elindul.

Molnár István

Márton Anita Miskolcon versenyez

A Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Miskolci Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. rendezi meg szombaton és vasárnap Miskolc-Egyetemvárosban, az Atlétikai Centrumban Magyarország 2019. évi csapatbajnokság keleti csoportos elődöntőjét. Az eseményen hozzávetőlegesen 400 versenyző méreti meg magát, 6 olyan klubban, amely összeállt egy másikkal és 11 olyanban, amely önállóan vesz részt a csb-n. A versenykiírás értelmében ugyanis mód van arra, hogy két szomszédos megyében lévő egyesület összefogjon, természetesen ez nem zárja ki azt, hogy valaki egyedül vállalja be a viadalt.

23+2 hazai induló

A nyugat-magyarországi klubok ugyanebben az időben Győrben, az Olimpiai Sportparkban küzdenek meg egymással, az órával, az őszi fináléba mindkét helyről a legjobb 6-6 csapat jut be. A Miskolci Sportiskola a Tiszaújvárosi SC-vel indít közös együttest, két Tisza-parti futó – Kiss Csaba és Fekete Nóra, mindketten száz méteren – egészíti ki a megyeszékhely alakulatát, amely előreláthatólag 23 főt számlál majd, úgy mint: Kovács Soma, Gál Vencel Levente, Varga Dávid, Bánk Leon, Tamás Dorottya, Molnár Boglárka, Bacsa Fanni, Svercsók Barbara, Nemes Rita, Kucsma Bence, Tóth Anna, Kovács Tamara, Pintér Erik, Monoki Benjámin, Zákányi Panna, Farkas Balázs, Schein Péter, Papp Dorina, Török Gergely, Iván Zsombor, Szolnoki Szabolcs, ifj. Tigyi József, Iván Levente.

– A hatba kerülésre nincs reális esélyünk, úgy gondolom, hogy a hetedik-tizedik hely valamelyikén zárhatunk – mondta lapunknak Tigyi József, a miskolciak szakosztályvezetője. – Elég nagy presztízse van ennek a csapatbajnokságnak, már csak azért is, mert ha valaki bekerül a szeptember eleji, székesfehérvári döntőbe, és ott netalán csak utolsó lesz, akkor is jelentős összeget kap a Magyar Atlétikai Szövetségtől. Nekünk még ez sosem sikerült, hiszen nagyon erős csapatok az ellenfeleink. Ugyanakkor van több válogatott kerettag atlétánk, akik jó egyéni eredményre lehetnek képesek, az adott számban ott lehetnek a dobogón. Mint például Nemes Rita, Bacsa Fanni, Iván Zsombor, Török Gergely vagy éppen Pintér Erik.

Baji Balázs kihagyja

A szakember hozzátette: a keleti csb legnagyobb nevű indulója a békéscsabai klub súlylökője, Márton Anita lesz. A legutóbbi, 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpián bronz­érmet nyert a szegedi születésű, 30 esztendős atléta, aki ebben a számban fedett pályás világbajnok volt 2018-ban Birminghamben (a női súlylökést vasárnap 14 órától kezdik). Ugyancsak részt vesz az eseményen Farkas Györgyi (Budapest Honvéd), aki hétpróbában végzett nyolcadikként a szűk három évvel ezelőtti ötkarikás játékokon. Amennyiben egészséges lett volna – ahogyan korábban – biztosan ott lett volna a startvonalnál a vb-bronzérmes gátfutó, Baji Balázs is.

A program

Az első napon, szombaton, 13.30-ra van kiírva a kezdés, méghozzá a férfi kalapácsvetés. Az utolsó szám, a 4x100 méteres férfi váltó startját 19.05-re tervezik a szervezők. Másnap, vasárnap korábban kelnek az atléták, ugyanis 10.30-tól már kezdődik a női 5000 méteres gyaloglás. Az utolsó erőpróba a 15.15-re kiírt 4x400 méteres férfi váltó lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!