Interjú

2019.05.30. 11:30

Lezárult egy fejezet: elfáradt a kapcsolat

Négy esztendő után új mestere lesz a borsodi megyeszékhely élvonalbeli pólócsapatának. Interjú: Dr. Sike Józseffel.

Molnár István

Fotó: Ádám János

Az előző évadot az 5. helyen zárta a Pann­Ergy-Miskolci VLC OB I-es férfi vízilabdacsapata. Mindez azt is jelenti, hogy az együttes – története során másodszor – elindulhat majd a második számú kontinentális kupasorozatban, az Európa Kupában. Szerdán a vezetőedzővel, dr. Sike Józseffel beszélgettünk.

Megkezdi majd az ötödik élvonalbeli szezonját is a csapattal?

Nem. A klub ugyanis nem kívánja a június 30-án lejáró szerződésemet meghosszabbítani. Természetesen mivel ez volt a legjobb évünk, meglepett a döntés, de mint edző és mint jogász, tisztában vagyok azzal, hogy a sportban bármi, bármikor megeshet. Aki erre a pályára adja a fejét, találkozhat ilyen döntéssel, tőlem sokkal nagyobb trénerekkel is megesett már hasonló. Ennyi, amit hozzá tudok fűzni.

A nemrég befejeződött évről milyen összképet visz magával?

A csapat azért állt össze tavaly nyáron, hogy visszaszerezze a nemzetközi kupaszereplés jogát. Ezt teljesítette, újra ki fog lépni a nemzetközi porondra. De e mellé megszerezte azt az első érmet, a Magyar Kupa ezüstöt, amivel a 2018/2019-es szezon lett a klub eddigi legsikeresebb évada, egyben az én négyéves pályafutásom legszebb pillanata.

Volt-e több ebben a csapatban, vagy ez volt a maximum?

Többször elmondtam az év folyamán, hogy képességek tekintetében ez a csapat beléphet a top négy közé. Volt az a bizonyos árnyék, amit nem tudtunk átlépni, amennyiben ez a keret kis módosítással együtt marad, jövőre átlépheti. Azért a legjobb, a négy első helyen végző klubban országok válogatottjait meghatározó játékosok voltak. A Miskolc keretében vannak tehetséges válogatottjelöltek, Nagy Ádám, Vadovics Viktor, Bedő Krisztián, akik még nem tudták megszilárdítani a helyüket a válogatottban. Ezenkívül a világbajnokság 14. helyezettjének, az Egyesült Államoknak az egyik legjobbja, Alex Bowen is velünk volt, aztán Ognjen Stojanovic, aki szintén abban a stádiumban van, hogy beverekedje magát a szerb nemzeti együttesbe. Ugyanez van Bojan Banicevic esetében, a montenegrói válogatott tekintetében. A képesség, mint jeleztem, rendelkezésre áll, ám a mögöttünk hagyott szezonban a ma még top négyben lévő meghatározó játékosok az úgynevezett nagy mérkőzéseken markánsabban tudtak szerepelni: az Egerben a görög válogatott Vlachopoulos vagy éppen az olimpiai bajnok Hosnyánszky, a Szolnoknál pedig a szerb olimpiai, világ- és Európa-bajnok Prlainovic, illetőleg Kis G. továbbá az összes magyar válogatott. A Ferencvárosról és az OSC-ről nem akarok beszélni. Idén bebizonyította a csapat, hogy az ötödik helytől lefelé magabiztosan győzte le az ellenfeleit, még a hatodik BVSC ellen is hat meccsből négyet megnyert, egy találkozó lett döntetlen és egy végződött vereséggel. A rájátszásban a lefelé lévők közül egyszer kaptunk ki, a Honvédtól. Ki kell emelni azt, hogy csapatkapitányunk, Sasa Misic ennek a nehéz bajnokságnak az MVP-je, a legértékesebb vízilabdázója lett. Ez is egy nagyon szép cím, amiben az egész csapat benne van.

Lezárult a miskolci munkája, hogyan tekint erre a szerepvállalására?

Mindez egyértelműen Bachner András szakmai igazgatónak köszönhető, aki OB I-es edzőt csinált belőlem, azután, hogy új-zélandi férfi szövetségi kapitányság után hazajöttem. Úgy gondolom, ez a négy év bekerül a miskolci póló történelemkönyvébe. Sorrendben, számszerűen a 10., az 5., a 6. és az 5. helyet szereztük meg az OB I-ben, kétszer kivívtuk a nemzetközi kupaszereplést, egyszer itt az elődöntőbe kerültünk, és ott van a Magyar Kupa döntő. Ezeket mint OB I/B-ből feljutó hoztuk az első négy évben, nehéz lesz lemásolni, de kívánom, hogy sikerüljön.

Még friss az elválás, de hogyan tovább?

Mivel meglepetésként ért a döntés, még nincs kialakult elképzelésem a jövővel kapcsolatban. Soha nem omlottam össze semmilyen helyzetben, most sem fogok, meg fogom találni a legjobb megoldást arra, hogy szeretett sportágamat tovább tudjam szolgálni.

A négy szezon alatt sok játékossal és szakemberrel dolgozott…

Egy ilyen pályafutás után, amikor véget ér, mindenképpen köszönetet kell mondani sok embernek. Bachner András szakmai igazgatónak, aki mindig jobbat akart, dr. Kriza Ákos polgármester úrnak, aki kitartott amellett, hogy Miskolcon a vízilabda felkerüljön a meghatározó sportok közé. Köszönet szintén a fél éve munkába lépett Hercsik István klubelnöknek, aki bízott bennem. Ugyancsak köszönet – név nélkül – az összes edzőkollégámnak, akik nagyon jól segítették a munkámat. Külön szeretnék köszönetet mondani az uszoda vezetőjének, Szabó Lászlónak, aki a négy év során bármilyen extra kérésünk esetén maximális segítséget nyújtott. Természetesen óriási köszönet jár a szurkolóknak, akik megtiszteltek bennünket és buzdítottak a célok elérése érdekében. Mindvégig kitűnő kapcsolatot ápoltam a médiával, külön köszönöm a megyei lapnak, az Észak-Magyarországnak a kitüntető elismerést, amit kaptam, az ,,Év edzője” címet. Büszke vagyok rá, magas polcon fog maradni az életemben.

Játékosok?

Velük sok csatát vívtunk, sokat nyertünk, volt, amit elveszítettünk. Vívtunk háborúkat, sikeresen, csupán egy ilyenben maradtunk alul. Velük, tőlük természetesen külön, bensőségek közepette fogok elbúcsúzni, kerítek erre lehetőséget. Óriási embereket, példaértékű harcosokat ismertem meg bennük, akiknek sok sikert kívánok.


Interjú: dr. Sike Józseffel, a PannErgy-Miskolci VLC vezetőedzőjével

A lépéssel kapcsolatban, arról, hogy nem folytatja tovább a munkát Miskolcon dr. Sike József, megkérdeztük Bachner András szakmai igazgatót.

– Túl vagyunk négy éven, egy korszakon, úgy gondolom, hogy új motivációra van szükség. Megszokott a profi sportban, hogy egy klub más struktúra, más elképzelések felé mozdul el egy bizonyos idő után. Kicsit mind a ketten belefáradtunk, úgy éreztem, ez az a pont, amikor váltani kell. Viszont azt fontos kihangsúlyoznom: dr. Sike József szakmai munkájával kapcsolatban, amelyet lelkiismeretesen elvégzett, semmilyen kifogás nem merült fel. Az OB I-be való feljutás óta szép, komoly eredményeket értünk el vele, közösen, egymásnak sokat köszönhetünk. Megy az élet tovább, ez egy friss helyzet, vannak jelöltek az edzői posztra, rövidesen megtaláljuk a megfelelő megoldást. A keretből Szőke Szabolcs távozott, míg Alex Bowen kapott egy komoly ajánlatot a görög Olympiakostól. Ő a Final 8 után fog tudni nyilatkozni arról, hogy marad-e vagy távozik. Új szerzeményünk az olasz Edoardo Manzi, aki a Brescia bal kezes játékosa, de az utóbbi szezont a Posillipo Napoliban játszotta. A következő szezonra való felkészülés július 10-én kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!