Helyi sport

2018.01.24. 14:42

Dr. Sike József: Csak egy úttörő olimpiai bajnok

Miskolc - Szerdán rendezik az Európa Kupa elődöntőjének első felvonását Budapesten. Interjú dr. Sike Józseffel, a PannErgy-Miskolci VLC férfi-vízilabdacsapatának vezetőedzőjével.

Miskolc - Szerdán rendezik az Európa Kupa elődöntőjének első felvonását Budapesten. Interjú dr. Sike Józseffel, a PannErgy-Miskolci VLC férfi-vízilabdacsapatának vezetőedzőjével.

Első miskolci, megyei csapatként a Pann­Ergy-Miskolci VLC gárdája került be kontinentális szervezet (LEN) által bonyolított kupasorozatban az elődöntőbe. Az Európa Kupa 2017/2018-as kiírásában a harmadik OB I-es szezonjukat „taposó” Cápáknak a legjobb négy között a címvédő Ferencvárossal kell megküzdeniük a fináléért. A párharc első meccsét ma 18.45-től rendezik a fővárosi Császár-Komjádi uszodában, míg a miskolci visszavágó időpontja február 28., 19 óra. A szerdai összecsapás előtt dr. Sike Józseffel, az MVLC vezetőedzőjével beszélgettünk.

- Kicsit talán hihetetlen, hogy az a csapat, klub, amelyik csak harmadik OB I-es szezonjánál tart, Európa Kupa-elődöntőt játszik…

- Úgy gondolom, a klubnak nagyon jók voltak az eddigi lépései, viszont nagyok is, mert az első élvonalbeli szezonunkban a tizedik helyen zártunk, a másodikban pedig már az ötödiken. Aztán amikor nyáron elemeztük az Európa Kupát, az indulásunkat, az esetleges lehetőségeket, akkor arról beszélgettünk, hogyan kellene bekerülni a nyolcba, ugyanakkor most meg már arról gondolkodunk, hogy miként tudnánk bejutni a döntőbe. Szóval mesébe illően ment, megy előre minden, de most lassan eljön az a pillanat, amikor el kell gondolkodni azon: miként lehet majd mindezt túlszárnyalni?

- Ha már érintette: miként tudnának bejutni a döntőbe?

- Itt most az a kérdés, hogy Dávid és Góliát harcából kikerülhet-e Dávid győztesen. Nekünk hibátlanul kell vízilabdáznunk, és nem száz, hanem százhúsz fokon. A Fradinak ennek az ellenkezőjét kellene nyújtania, elmaradva a száz százaléktól, és több hibát vétve.

- A címvédő és hat olimpiai bajnokkal kiálló Ferencváros hibáit, esetleges nem százszázalékos teljesítményét mire lehet alapozni? Mondjuk arra, hogy tudat alatt lebecsülik az MVLC-t?

- Akkor nem tud száz százalékon játszani a Fradi, ha fejben azt hiszi, hogy ez egy magyar bajnoki mérkőzés lesz, és nem egy nemzetközi kupameccs. A kettő teljesen más kategória. Amennyiben ezzel a tudattal megy a medencébe, akkor lehet meglepetés éri. Mi nem látjuk, tudjuk, mi van ott a fejekben, de ha minden rendben, akkor nagyon nehéz lesz.

- Mit lehet kitalálni egy ilyen ellenfél ellen, amelyik iszonyatosan erős?

- Sok függ a taktika megvalósításától, ezt a mérkőzést ugyanis nem lehet egyszerűen lejátszani. Nem egy, nem két elemet kell beletenni: esetleg a center nélküli játékot, aztán, hogy ki kit tud legyőzni egy az egyben, hiszen jó pár párharc van a vízben. Ezek arányán sok múlhat. Nézzük példaként a jobb oldalt, ahol a Fradinak van egy Mitrovic, Manhercz, Varga Dénes trió, ez ellen fog szembeszállni Vadovics, Bowen, és teszem azt, Jakab Dani. A másik oldalon Vámossal, Madarassal fog találkozni Halek és Berta. Mit hoz majd a Misic–Jaksic csata? A kapusok: ki, mennyit tud hozzátenni, hány százalékon fog védeni Vogel ott és Csoma itt? De még ott vannak a további kérdések: mennyi akciógólt enged egyik csapat a másiknak, valamint ötméteres-szabaddobásból hányszor találnak be, amiben Vámos az egyik világsztár. Ebből az egész halmazból alakul ki az eredmény.

- Számokban ki lehet fejezni, hogy mennyi sansza van a csapatának?

- Nem így kell nézni, hanem úgy, hogy az ellenfélnél van hat olimpia bajnok, három szerb és három magyar. Velük szemben van egy úttörő olimpiai bajnok kislabdadobásban, ez én voltam, 1973-ban. Nálunk senki nem nyert olimpiát. Ez az alap, ami alapján nem mi vagyunk az esélyesek, viszont ez nem jelent semmit. Az, hogy oda-visszavágó van, nekünk rossz, a kiscsapatok egy meccsel mindig jobban járnak.

- Lehet szélsőséges gondolat, de mondhatná azt is: srácok, a célt elértétek, sőt, bőven túl is szárnyaltátok, menjetek be a vízbe, nincs semmi baj, ha kiesünk…

- Ezt azért nem lehet megtenni, mert az embernek nem mindig van ilyen lehetősége. Semmi biztosíték nincs arra, hogy akár jövőre, akár máskor ez a csapat, főleg nem ezzel a kerettel ugyanígy eljut az elődöntőig. Ehhez eddig túljutottunk két tornán és megnyertünk egy oda-vissza párharcot egy Bajnokok Ligájából kiesett csapattal, a Volgográddal szemben. Régi mondás: amit ma meg lehet tenni, ne halaszd holnapra. Tehát meg kell próbálni bejutni, annak ellenére, hogy ennek a párharcnak nem mi vagyunk az esélyesei.

- Mi a cél az első felvonáson a Komjádi uszodában?

- Az, hogy ezen mérkőzés után legyen értelme lejátszani a második felvonást. Ez különbségre lefordítva azt jelenti, hogy két gólnál többel nem szabad kikapnunk. De lehet, még ez is kevés lenne, mert a Ferencváros bárhol bárkit képes legyőzni. Ez a Fradi ebben a szezonban még nem nagyon kapott ki, a bajnokságban egyszer, a Bajnokok Ligája-győztes Szolnoktól.

- A Magyar Kupa negyeddöntőjében már volt egy FTC–MVLC párharc, kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros. Ez mennyiben lehet kiinduló alap?

- Az a különbség, hogy ez nem magyar, benne van a nevében. Egy nemzetközi mérkőzésen hiába van két azonos országbeli csapat, a játékvezetők nem ahhoz az országhoz tartoznak. Nem lehet tudni, hogy a két játékvezető milyen felfogásban fog fújni, akik egyébként nincsenek olyan közeli nexusban a magyar vízilabdával. Más anyanyelven szólítani egy bírót, és más nem úgy, az attitűd különböző.


[related-post post_id="3746054"]

[related-post post_id="3746069"]

[related-post post_id="3744834"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!