Cannes-i filmfesztivál

2024.05.22. 08:00

Testhorror bevállalós színésznőkkel

A cannes-i filmfesztiválról tudósít Váró Kata Anna újságíró.

Cannes, 2024. május 20. Demi Moore amerikai színésznõ (b) és Coralie Fargeat francia rendezõ a The Substance címû versenyfilmjük bemutatójának alkalmából tartott fotózáson a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2024. május 20-án. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Fotó: Guillaume Horcajuelo

2021-ben Julia Ducournau Titán című testhorrorja nyerte meg az Arany Pálmát és a kritikusok többségének a tetszését is a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A testhorror még a vígjátékoknál is ritkább vendég a Hivatalos Versenyprogramban, ahol elsősorban a korunkat érintő súlyos társadalmi kérdéseket boncolgató drámák vannak túlnyomó többségben. Az idei fesztiválon is versenyez testhorror, a The Substance a fesztivál fődíjáért és ezt is egy női alkotó, Coralie Fargeat jegyzi. Aki azt gondolja, hogy a nők finomabban közelítenek mind a testhez, mind a horror elemek adagolásához, csak nézze meg ezt a két filmet és soha többé nem lehet kétsége afelől, hogy mennyire téves ez a feltételezés. 

Ahhoz, hogy a The Substance mint testhorror igazán működjön, és a film mondanivalója átjöjjön, szükség van két olyan bevállalós színésznőre, akik nemcsak a színészi képességeiket, de a testük legintimebb hajlatait is feltárják a kamera előtt. A 61 éves Demi Moore és fiatal kolléganője, Margaret Qualley semmit nem bíznak a fantáziára a filmben, melyben egy korosodó, megfakult fényű sztár szeretné visszanyerni megkopott fiatalságát és a vele együtt járó szeretetet és figyelmet. A megoldás váratlan formában jön és még váratlanabb eredménnyel jár. A gyomorforgató jelenetek és a sugárban spriccelő vér azonban csak a felszín, hogy Coralie Fargeat görbe tükröt tarthasson a tomboló fiatalságkultusznak és azoknak a hírességeknek, akik semmitől nem riadva próbálják megőrizni szépségüket. 

A The Sunstance megmutatja azt is, hogy milyen agresszív módon követel magának helyet és figyelmet az ifjúság, kihasználva a fiatalságukból származó behozhatatlan előnyt. A The Substance nem az a film, amire mindenki vevő lesz, azok viszont, akiket nem riaszt a látvány, remek szórakozást kínál a két bátor színésznőnek és a valóban elgondolkodtató mondanivalónak köszönhetően.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában